İnternetten Alışveriş Yapmak Güvenli mi?

iyzico Posted on 3 dakika

Her yeni güne yeni bir e-ticaret sitesi ile uyandığımız 2014 Türkiyesi’nde, internet kullanıcılarının kafasında hala aynı soru dönüyor: İnternetten alışveriş yapmak güvenli mi? E-ticaret sektörüyle 1991 yılında tanışan Türkiye, aradan geçen 20 küsur yıla rağmen internetten alışveriş konusunda tutuculuğunu sürdürüyor. Bunun sebepleri arasında satın alınan ürünün tanıtıldığı gibi çıkmaması, kıyafetlerdeki beden uyuşmazlıkları ya da ürünün kalitesi ile ilgili tereddütler bulunmakla birlikte en büyük sebep, internetten alışverişin güvenli bulunmaması olarak gösterilebilir.

Güvensizlik yalnızca internetten alışveriş ile sınırlı kalmıyor aslında. Genel olarak tüketicilerin sanal ortamda para aktarımı ile ilgili sorunu olduğunu, internet bankacılığında havale ve EFT işlemlerinin kullanım azlığı da destekliyor. Tüketicilerin büyük bir çoğunluğu, internetten alışverişin devlet güvencesinde olması gerektiğini düşünüyor. Ticaret kanunun internetten alışveriş yapan tüketiciyi de koruyan maddeler içerdiği ise pek bilinmiyor. Peki, düşünüldüğü gibi internetten alışveriş yapmak gerçekten sakıncalı mı?

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor ki internetten alışveriş yapmak ile dışarıdaki herhangi bir mağazadan alışveriş yapmak arasında hiçbir fark yok. Hatta bir çok zaman internetten alışveriş yapmak fiziksel bir mağazadan alışveriş yapmaktan çok daha avantajlı hale gelebiliyor. Belli başlı birkaç noktaya dikkat ettikten sonra dilediğiniz bir e-ticaret sitesinden alışveriş yapmanızda hiçbir sakınca yok. Dikkat etmeniz gereken noktaları ise şu şekilde sıralayabiliriz:

1- İnternetten alışveriş yaparken akla gelen ilk soru “Kredi kartı bilgilerim başkasının eline geçer mi?” sorusu oluyor. Eğer alışveriş yaptığınız e-ticaret sitesi sunucu ile istemci arasındaki iletişimin şifrelenmiş bir şekilde yapılmasını sağlayan SSL Sertifikası’na sahipse, kredi kartı bilgilerinizin başkalarının eline geçmesi mümkün değildir. Yani bilgileriniz özel bir şifreleme sistemi ile bankanıza iletilir ve işlem güvenli bir şekilde gerçekleştirilir.

2- E-ticaret siteleri sizden kredi kartı şifrenizi istemez. Eğer kredi kartı şifrenizi talep eden bir internet sitesi ile karşı karşıyaysanız bu sitenin güvenli olmadığından emin olabilirsiniz.

3- Alışveriş yapacağınız sitenin E-Ticaret Siteleri ve İşletmecileri Derneği’ne üye olup olmadığına ve iletişim bilgilerini paylaşıp paylaşmadığına dikkat edin. E-ticaret siteleri ticari unvanlarını, telefon, adres ve e-posta adreslerini tüketici ile paylaşmak zorundadırlar.

4- Satın aldığınız ürününün paketini kargo görevlisinin önünde açarak ürünün yanlış ya da hasarlı olup olmadığını kontrol edin. Gerekirse tutanak tutturarak ürünü teslim almadan geri gönderin.

5- Garanti belgesi ve faturayı elinizde bulundurduğunuz sürece normalde sahip olduğunuz tüketici haklarına, internetten yaptığınız alışverişlerde de sahipsinizdir. Bu yüzden bu iki belgeyi saklayın.

Bu gibi bazı standart noktalara dikkat etmeniz, sizi korumaya yetecektir. Bunlara dikkat ettikten sonra alışveriş yaptığınız sitenin size sunduğu PayPal, iyzico, BKM Express gibi güvenli ödeme seçeneklerinden birini seçerek alışverişinizi tamamlayabilirsiniz. İnternet sitesinin size bu ödeme seçeneklerini sunuyor olması bile güvenli olduğunun en büyük kanıtıdır.


iyzico

iyzico

Şimdi Kolay