2017’de Hayatımıza Girecek Pazarlama Trendleri

iyzico Posted on 4 dakika

E-ticaret pazarının hem Türkiye’de hem de dünyada hızla gelişiyor olmasına rağmen bu pazarda kalıcı bir yer edinmek gün geçtikçe zorlaşıyor. Tüketicilerin alışkanlıklarını, taleplerini ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak hareket eden e-ticaret siteleri, rekabette bir adım öne çıksa da daha başarılı olmanın yolu, trendleri takip etmekten geçiyor.

Teknolojik gelişmelere paralel olarak her yıl yeni kavramların ortaya çıktığı e-ticarette 2017’de hayatımıza girecek pazarlama trendlerini takip ederek sektördeki payı arttırmak mümkün. Bu trendlere uyum sağlayamamak ise satış hacmi ve hedeflenen trafiğin düşmesine, dolayısıyla da büyüyen pazarda geride kalmaya neden olacaktır.

Canlı Yayın ve Video Reklamcılığı

Her gün 5 milyardan fazla videonun izlendiği, ayda 900 milyon saatten fazla videonun tüketildiği Youtube, e-ticaret firmaları tarafından daha önce keşfedilmişti. Öyle ki 76 farklı dil desteğiyle dünya nüfusunun neredeyse tamamına ulaşan Youtube’a video reklam veren işletmelerin sayısı her yıl ortalama %40 artıyor. Sadece ABD’de bulunan şirketlerin %60’tan fazlası bu platformda yer alıyor.

Bu rakamlar ışığında Youtube için video reklamcılığın en önemli merkezlerinden biri demek yanlış olmaz. Ayrıca Facebook da günde 8 milyarlık video görüntüleme hacmine sahip. Bu iki platformun sunduğu canlı yayın video özelliği ise son zamanların yükselen değeri ve 2017’nin trendi konumunda.

Hem masaüstü bilgisayarlar hem de mobil cihazlarda en çok rağbet gören bu iki platformda takipçilere ya da abonelere yapılacak canlı yayınlar aracılığıyla ürün ve hizmetlerin ya da uygulamaların tanıtılması, e-ticaretin 2017’de en önemli dayanaklarından biri olacak. Kullanıcılarla anında etkileşim kurulmasını sağlayan canlı yayınlar, doğal içerikler oluşturmaları bakımından ilgi çekiyor. Ayrıca Instagram da canlı yayın özelliğiyle kullanıcılar ve e-ticaret siteleri arasında köprü vazifesi üstleniyor.

“Satın Al” Butonları

Facebook, Twitter, Pinterest gibi sosyal medya kanallarında özellikle 2016’nın ikinci yarısında daha sık rağbet görmeye başlayan “satın al” butonu, hızla kullanım alanını genişletiyor. E-ticaret sitesi ile sosyal medya kanallarının entegrasyonunu sağlayan bu buton, sosyal mecralarda takipçi sayısı arttıkça satış hacminin de yükseleceğine işaret ediyor ve sosyal medya satış kanalı oluşturuyor.  2017’de e-ticaret firmaları ile kullanıcıları daha da yakınlaştıracağı düşünülen bu buton, online alışverişe yeni bir soluk kazandıracak.

Arttırılmış Gerçeklik ve “Fijital” Pazarlama

Dijital devrimle birlikte fiziksel ortamların sanal ortamlara taşındığına şahit olan dünya, yeni dönemde bunun tam tersiyle daha yakın temas kuracak. Teknolojinin gelişmesi ve sanal gerçeklik kavramının altının daha fazla doldurulması ile birlikte e-ticaret anlayışında da farklılıklar başladı. Fiziksel ortamla dijitalin birleşmesinden doğan “fijital pazarlama” ve arttırılmış gerçeklik, iki kapı arasında sınırsız geçiş hakkı sunan bir köprü vazifesi üstleniyor.

Bir katalogda görülen kare kodun telefona okutulmasıyla ekranda koltuk takımı modelleri ya da elektronik eşyaların görülmesi, fiziksel mağazada alışveriş yaparken ödemeyi mobil cihazlarla yapmak, binilen taksinin ücretini yine mobil cihazınızla ödemek, dijital fotoğraf makinesiyle çekilen fotoğrafı anında sosyal medya hesaplarında paylaşmak, Pokemon GO gibi dijital oyunları fiziksel alanlarda oynamak… Birçok farklı yönü bulunan fijital pazarlama, iki dünyayı bir potada erittiği için yakın geleceğin en önemli trendleri arasında gösteriliyor.

Mesajlaşma Uygulamaları

Facebook Messenger Bot ile anlık mesajlaşmadan online alışverişe evrilen mesajlaşma uygulamaları, 2017’de yeni içerikler ve reklam alanlarıyla karşımıza çıkacak. Dünya genelinde hızla artan mobil cihaz entegrasyonu sayesinde çok geniş bir kitleye seslenme fırsatı veren bu uygulamalar, 2017’de e-ticaret firmaları için reklam ve satış kanalı görevi üstlenecek.


iyzico

iyzico

Şimdi Kolay