23 Kasım 2018 Online Alışveriş Karnesi [İnfografik]

Her sene alışveriş tutkunlarının heyecanla beklediği Kasım ayının 4. cuma günü gerçekleşen indirimli kampanya dönemi bir hafta önce sona erdi. Türkiye’de e-ticaretin önemli lokomotiflerinden olan bu kampanya dönemi nerede ortaya çıktı ve hayatımıza nasıl girdi?

Kaynaklara göre ilk defa 1960’larda Filedelfiya’da beliren “Black Friday” kavramı, mağazalarda gerçekleşen indirimler sebebiyle şehirde ortaya çıkan izdiham ve kaostan ötürü polis kuvvetlerinin sıklıkla kullanmaya başladığı bir tabir olarak hayatımıza giriyor.

Türkiye’de de son birkaç yıldır birçok e-ticaret şirketi, “Şahane Cuma”, “Efsane Cuma”, “Muhteşem Cuma”, “Süper Cuma”, “Aydınlık Cuma” gibi farklı isimlerle kullanıcılarının senede bir kez sundukları bu avantajlı fiyatlardan yararlanması için özel çalışmalar yapıyor. Avrupa’da ve dünyada perakende e-ticaret oranları %20’lerdeyken, ülkemizde hala %4 seviyesinde seyir ettiği göz önünde bulundurulduğunda Türkiye e-ticaret pazarının daha da büyümesi için bu tarz özel kampanya dönemlerinin olumlu etkisinin olacağı bir gerçek.

Türkiye’de 29 binden fazla üye iş yerine ödeme altyapısı ve on binlerce e-ticaret müşterisine güvenli alışveriş hizmeti sunan bir fintech şirketi olarak 23 Kasım 2018 Cuma günü gerçekleşen kampanya döneminin etkilerini analiz ettik. 23 Kasım Cuma günü yapılan kampanyaların e-ticaret verilerine pozitif yansıması çok net olarak ortaya çıkan bir durum. Bununla beraber en çok alışveriş yapan iller, kategori bazlı sepet ortalaması verileri, alışveriş yapmayı tercih ettiğimiz platformlar gibi farklı çıktılara bakıp kampanyaların etkisinin fotoğrafını sizler için ortaya koyduk. Peki hangi veriler öne çıkıyor?

  • Yapılan toplam işlem adedi 4 kat artarken, toplam alışveriş hacminde diğer günlere kıyasla 5 katlık bir artış gözlendi.
  • Markaların saat 20:00 itibariyle duyurdukları kampanya saatine kullanıcıların %64’nün alışverişlerini 21:00-00:00 arasında gerçekleştirerek olumlu yaklaştığını görüyoruz.
  • %62’lik bir oranla kadınlar alışveriş yapmayı daha çok tercih etti.
  • İllere göre alışveriş oranına baktığımızda ise sırasıyla Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Kocaeli sepetini en çok dolduran şehirler olarak karşımıza çıkıyor.
  • Bununla beraber Trabzon’daki kadınların alışveriş atağıyla, Trabzon kampanya dönenimde alışveriş oranını en çok arttıran ilimiz oldu.
  • Kategori bazlı sepet ortalamalarını incelediğimiz de ise 568 TL ile seyahat kategorisinin kampanya döneminin şampiyonu olduğunu görüyoruz.
  • İstanbul, Trabzon ve Ankara alışverişlerini masaüstü bilgisayarlardan yapmış.
  • Alışverişlerimizde %71’lik bir oranla kredi kartı kullandık ve indirim oranları sebebiyle tek çekim ödemeyi tercih ettik.

23 Kasım 2018 Online Alışveriş Karnesi [İnfografik]


iyzico Marketing Team

iyzico Marketing Team

The Creative Souls Behind iyzico Communication