3D Secure Güvenli Alışveriş Sistemi Nedir?

iyzico Posted on 3 dakika

3D Secure güvenlik sistemi, 3 boyutlu güvenlik sistemi demektir. Yani alışverişin 3 boyutu olan müşteri, banka ve iş yeri arasındaki bilgi akışını özel şifreler ve anahtarlar sayesinde güvenle sağlar. Güvenlik şifresi SMS yoluyla kart sahibine gönderilir ve bunu kart sahibi haricinde başka kimse göremez. Bu sayede kartın, kart sahibinin rızası olmadan başkaları tarafından kullanılmasının önüne geçilmiş olur..

Visa ve Mastercard’ın uluslararası platformda geçerliliği olan bu sistemi, internetten alışverişi güvenli hale getiren anahtar sözcüktür. Kart sahibi 3D Secure ifadesini gördü e-ticaret sitelerinden güvenle alışveriş yapabilir. Kişisel Güvelik Mesajı adı verilen özel bilginin kendisine ulaşması da sistemin gerçekliğinin tek kanıtı olduğundan başka bir test ya da sorgulama içine girmesine gerek kalmayacaktır. 3D sistemi sayesinde kart, 3. şahısların eline geçse bile sistem mesajı kart sahibinin bankaya bildirdiği cep telefonu numarasına yollanacağı için karttan herhangi bir çekim yapılamayacaktır. Yani bu şifreyi bilmeyen birinin kartı kullanması mümkün değildir. 3D Secure sisteminin kart sahiplerine olduğu gibi iş yeri sahiplerine de faydası vardır. Normal şartlarda bir tüketici bir e-ticaret sitesinden kendi kartıyla rızası dışında alışveriş yapıldığını iddia ettiği takdirde, uluslararası kurallar gereği e-ticaret sitesi müşteriye tutarın tamamını iade etmek zorundadır. 3D Secure ile yapılan alışverişlerde alışveriş kart hamilinin bilgisi dışında yapılamayacağı için iş yeri sahibi asılsız iddialardan kendini koruyacaktır.

Dünyanın en büyük kart sağlayıcılarından biri olan Visa tarafından geliştirilen 3D Secure sistemi Mastercard tarafından da destekleniyor. Kredi kartı ile yapılan alışverişlerde bir zorunluluk olmamakla birlikte banka kartları ile internetten alışverişte 3D Secure bir zorunluluktur. Yani bu, banka kartı ile ödeme kabul etmek isteyen e-ticaret sitelerinin 3D Secure entegrasyonuna mutlaka sahip olmaları gerektiği anlamına geliyor. 3D Secure aracılığıyla alışveriş yapmak isteyen müşteriler, bankalarının web sitesinden kayıt işlemini gerçekleştirirler. Bazen alışverişte ödeme ekranına gelindiğinde de 3D Secure kayıt formuyla karşılaşmak mümkündür. İş yerleri ise 3D Secure sayesinde chargeback’lerin azalması ile birlikte zamandan tasarruf ederek maliyetlerini düşürürler.

Visa’nın Avrupa ülkelerinde yaptığı araştırmaya göre 3D Secure güvenlik sistemi ile daha önce internetten alışveriş yapmayan kişilerin %84’ü alışveriş yapmaya, internet üzerinden sık alışveriş yapmayanların ise %71’i daha fazla alışveriş yapmaya başlamış. E-ticaret sektörünün gelişmesinin Türkiye’deki en büyük engelinin de güvenlik olduğu düşünülürse 3D Secure sisteminin bu soruna çare olacağı aşikar. Hem iş yerleri hem de tüketici tarafından gerekliliği ve güvenilirliği tam olarak anlaşıldığında hızla açılan e-ticaret sitelerinin aynı hızla kapanmasına şahit olmak durumunda kalmayacağız. Türkiye pazarında e-ticaret sektörünün sahip olduğu büyük potansiyel bu kadar basit bir şekilde çözülecek sorun yüzünden yok yere harcanmamış olacak.

3D Secure sistemini neredeyse bütün bankalar destekliyor. Akbank, Denizbank, Finansbank, Garanti Bankası, Halk Bankası, HSBC, ING, İş Bankası, TEB, Yapı Kredi, Vakıfbank, Ziraat Bankası müşterisi ya da üye iş yeri iseniz 3D entegrasyonunuzu ve kaydınızı yaptırıp güvenle internetten alışveriş yapabilir ve yaptırabilirsiniz.


iyzico

iyzico

Şimdi Kolay