3D Secure Sisteminin Kart Sahipleri ve Mağazalar için Yararları

iyzico Posted on 3 dakika

E-ticarette hem müşteri hem de firma için en önemli konuların başında güvenlik önlemleri geliyor. 3D Secure ise güvenlik sistemleri dendiğinde karşımıza çıkan ilk anahtar kelime oluyor. Türkiye’de internetten alışveriş büyük bir hızla büyüyor. Bu büyümeyle birlikte banka ve kredi kartlarıyla ilgili sahtecilik durumları da bir ihtimal olarak hayatımızda önemle üzerinde durulması gereken konuların başında geliyor.

İnternetten yapılan alışverişlerde geri ödeme sayısı yüz yüze yapılan alışverişlerdeki geri ödeme sayısından çok daha fazla. Bunun sebepleri arasında alınan ürünün beklendiği gibi çıkmaması, beden uyuşmazlıkları ve hatalı ürün gibi seçenekler olsa da sahtecilik ve kart sahibinin bilgisi dışında alışveriş yapıldığını iddia etmesi de önemli bir oran teşkil ediyor. Bununla birlikte araştırmalar kredi kartı sahiplerinin büyük bir çoğunluğunun internetten alışverişte güvenlik nedeniyle alışveriş yapmaktan çekindiğini ortaya koyuyor. Ekstra bir güvenlik ihtiyacını açığa çıkaran bu durum, 3D Secure sisteminin geliştirilmesindeki en büyük nedendir.

Peki 3D Secure sisteminin kart sahipleri ve mağazalar için yararları nelerdir şimdi onlara göz atalım:

Kart Sahipleri (Müşteriler) için Yararları:

  • 3D Secure sistemi ile kredi kartının çalınması ya da kart bilgilerinin kopyalanarak kötü niyetli kişilerin eline geçmesi durumunda kart kullanımının kullanımı mümkün değildir. 3D Secure ile ödeme yapmak istediğinizde son basamaklardan birinde, bankanızda kayıtlı olan cep telefonu numarasını tek kullanımlık bir şifre gönderilir ve siz bu şifreyi alışveriş yapmakta olduğunuz sitedeki ekrana girmedikçe alışveriş tamamlanmaz. Kartınızın başka birininin eline geçmesi durumunda da bu şifre yine sizin telefonunuza geleceği için satış onaylanmayacak ve alışveriş tamamlanmayacaktır.
  • 3D Secure kullanmak için bankanızın web sitesine girerek kısa bir üyelik işlemi gerçekleştirmeniz yeterlidir. Hatta buna bile gerek kalmadan, alışveriş yaptığınız sitede 3D Secure ile ödeme seçeneğine tıkladığınızda üyelik işleminizi bu ekranda bile gerçekleştirip alışverişinize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
  • 3D Secure sisteminin en önemli özelliklerinden biri bank kartı ile internetten alışverişe olanak sağlamasıdır. 3D Secure sistemi olmayan e-ticaret sitelerinden banka kartı ile alışveriş yapmak mümkün değildir. Bu da üst düzey bir güvenlik önlemi demektir.
  • İnternetten alışveriş yaptığınızda 3D Secure sistemi kredi kartınız üzerinde kontrol sağlar. Güvenlik açığı olan e-ticaret sitelerinde ise kart bilgilerinizin gizlilik içinde bankanıza ulaştırılması mümkün olmayabilir.
  • 3D Secure sistemini kullanmak kolaydır. Hem güven içinde alışveriş yaparsınız hem de ödemenizi kolay bir şekilde gerçekleştirirsiniz.

Mağazalar için Yararları:

  • 3D Secure sistemi olmayan sanal mağazalarda müşteri, kartının bilgisi dışında kullanıldığını iddia ederek chargeback yani geri ödeme talep edebilir. Mağaza sahibinin bu durumun doğruluğunu araştırması ve ispatlaması 3D Secure sistemi entegrasyonu yoksa çok zordur. 3D Secure müşterileri koruduğu gibi mağaza sahibini de asılsız iddialardan korur.
  • 3D Secure güvenlik sistemi, internetten alışverişi güvenli bulmayan kitle için bir güven sembolüdür. Bu sisteme sahip olan internet sitelerinin müşteri sayılarında ciddi bir artış gözlemlenmiştir.
  • 3D Secure ile sahtekarlık riski çok büyük bir oranda azalır. Geri ödeme durumlarında ise sorumluluk mağazadan bankaya geçer.

iyzico

iyzico

Şimdi Kolay