B2B E-ticaret Sitelerinin Sahip Olması Gereken Özellikler

İnternetten alışveriş dünyasında temel iki farklı yöntem bulunuyor. Bunlardan ilki ve günlük hayatta daha sık kullanılanı B2C (Business to Customer) olarak adlandırılan işletmeden tüketiciye yöntemidir. Yani tekil bir müşterinin herhangi bir B2C e-ticaret sitesinden kıyafet, elektronik, aksesuar gibi ürünlerden bir ya da birkaç tane satın almasıdır. Online alışverişin diğer kullanım alanı ise B2B (Business to Business) olarak adlandırılan işletmeden işletmeye satış yöntemidir.

Alibaba.com örneğinde olduğu gibi firmaların satışa sunduğu ürünlerin ya da hizmetlerin toplu halde başka firmalar tarafından satın alınmasına yarayan B2B e-ticaret siteleri, tek işlemde yüz binlerce ya da milyonlarca liralık ödemelerin yapılabildiği alanlardır. Bu nedenle hem alıcıların hem de satıcıların ilgisini yüksek tutmak, kullanım kolaylığı sağlamak, garanti sunmak ve sektörde başarılı olmak için bazı özelliklere sahip olmaları gerekir.

Üyelik Sistemi

B2C e-ticaret firmalarına, üyelik gerektirmeden internetten alışveriş yapılabilmesini sağlayacak altyapı oluşturmaları tavsiye edilir. Yapılan araştırmalar da bunun dönüşleri arttırdığını ve satış hacmine büyük katkı sağladığını ortaya koyar. Ancak B2C e-ticaret siteleri için tam aksini tavsiye etmek gerekir.

Müşterilere, üye olmalarını sağlayacak teşvik edici seçenekler sunarak bunu gerçekleştirmek, yüksek adet ve tutarda satış yapılan B2C e-ticaret sitelerinin, alıcıların ve satıcıların ortak fayda da buluşmasını sağlayacaktır.

Farklı Fiyat Seçenekleri

Dünyanın farklı noktalarından müşterilere hizmet veren B2B firmaları için farklı fiyat politikası olmazsa olmaz kabul edilebilir. Alınacak ürün miktarı oldukça fazla olduğu için toptan satış adedine göre ürün başına fiyat değişebileceği gibi ürünün cinsi, dönemi ya da adedine göre indirim ve kampanyalar uygulanabilir.

Arama Özelliği ve Filtre

B2B e-ticaret sitesinin hacmini arttırmak için site içi arama özelliği mutlaka bulunmalıdır. Ürünlere ve satıcılara daha kolay ulaşılabilmesini sağlayan arama özelliği, gelişmiş arama seçenekleriyle birlikte geniş ürün yelpazesi arasında aranılan ürünlerin hızlı ve kolay bir şekilde bulunmasını sağlar.

Ürün filtreleme özelliği ise alıcılar ile satıcıların en pratik şekilde buluşmalarına yardımcı olur. Alıcı, ürün kriterlerine göre filtreler ve kategoriler arasında ihtiyaçlarına göre seçimler yapabileceği gibi eski aramaları hatırlatma ve birden fazla özellik seçebilme gibi ek seçeneklerle online alışveriş işlemini daha kolay gerçekleştirebilir.

Kolay Sipariş ve Ödeme

Sabit ve sadık müşteriler yaratmak, e-ticaret sitelerinin tümünde en büyük hedefler arasında olmalıdır. Bunu sağlamanın yollarından biri ise sipariş verirken ve ödeme işlemini gerçekleştirirken uzun işlemlerle zaman kaybının önüne geçmektir. Ürün ve adet bakımından ne istediğine daha önce karar veren firmaların işlemleri sadece birkaç adımda gerçekleştirmelerine ek olarak e-ticaret sitesine girdiklerinde, daha önce sepete ekledikleri ürünleri görebilmeleri ve tekrar arama yapmak zorunda kalmamaları da önemlidir. Sipariş kodu, ürün miktarı ve ödeme seçeneklerini hızlı bir şekilde belirleyebilecekleri bir sipariş formu yaratılmalı ve müşterilere sunulmalıdır.

Ödeme Sistemlerinde Farklılık

Alışverişin miktarı hem adet hem de tutar olarak yüksek olduğu için ödeme konusunda çeşitlilik sunulması gerekir. Birden çok sanal POS ve alternatif ödeme sistemleriyle birlikte sürede esneklik sağlayacak özellikler ve çeşitli kampanyalar eklenebilir. E-ticaret sitesine entegre edilecek sanal POS’lar ve diğer ödeme yöntemleri ile müşteriler hangi şartlarda nasıl ödeme yapabilecekleri hakkında en baştan bilgi sahibi olurlar.

Çoklu Kullanıcı Özelliği

B2B e-ticaret sitelerinden alışveriş yapan firmalarda satın alma işlemi genellikle bir kişi tarafından değil birkaç farklı personel tarafından yürütülür. E-ticaret siteleri de müşterilerin bir hesapla üye olduktan sonra birkaç farklı kullanıcının bu hesap üzerinden işlem yapabilmesini sağlayacak seçeneği sunarak işlem kolaylığı sağlamalıdır. Bir hesap üzerinden birkaç farklı kullanıcının işlem yürütebilmesi, sipariş verme, kontrol etme ve sipariş takibi gibi aşamaların farklı kullanıcılar tarafından sorun yaşanmadan yürütülebilmesine imkan tanır.

Mobil Uyumluluk

Bir e-ticaret sitesinin trafiğini ve işlem hacmini arttırması, altyapı ve ödeme sistemi çeşitliliğine bağlı olduğu kadar mobil cihazlara uyumluluğuyla da ilgilidir. Online alışveriş dünyasında hızla yükselişe geçen ve zamanla zirveye oturması öngörülen mobil alışveriş, mutlaka dikkat edilmesi gereken bir alan olma özelliğine sahip. B2B e-ticaret sitelerinin mobil cihazlara uyumlu tasarlanması, alıcıların işlemleri hareket halindeyken de gerçekleştirebilmelerini, ürünleri inceleyebilmelerini ve siparişlerini kontrol edebilmelerini sağlar. Sadık müşteri oluşturmak için müşteri memnuniyetini elde etmenin en önemli araçlarındandır.


iyzico Marketing Team

iyzico Marketing Team

The Creative Souls Behind iyzico Communication