Bir E-ticaret Sitesinin Tasarımı Nasıl Olmalı?

Yapılan araştırmalara göre her 10 müşteriden sadece 2’si ya da 3’ünün ödeme işlemini tamamladığı ve geri kalan büyük kısmın, alışverişin herhangi bir noktasında e-ticaret sitesini terk ettiği ortaya koyuluyor. İnternetten alışveriş yapma imkanı sunan e-ticaret sitelerindeki bu yüksek sepet terk oranını düşük tutmak için ödeme sistemlerinin yeterliliği kadar sayfa tasarımı da oldukça önemlidir. Hem sitenin ana sayfası hem de ödeme sayfasında müşteriyi memnun etmek, sepet terk oranının belirli bir miktarda da olsa düşmesini sağlayacaktır. Düşen bu oran da satış hacmine katkı olarak yansıyacaktır.

Sadelikten Şaşmayın

Online alışveriş müşterileri için hız ve pratiklik en temel ihtiyaçlardandır. E-ticaret sitesi kurmak için bu şartlara dikkat etmelisiniz ki hedeflediğiniz trafiğe ulaşabilin. E-ticaret sitelerinde müşterilerin alışverişi başarıyla tamamlamamasına sebep olan faktörlerden biri de sitenin çok renkli, dikkat dağıtıcı ve güven algısından yoksun bir tasarıma sahip olmasıdır. Bu nedenle site mümkün olduğunca sade, tıklayınca başka sitelere yönlendiren banner ve reklam gibi araçlardan da uzak olmalıdır.

Ana Sayfa Tasarımı

Müşteriyle ilk temasın kurulduğu alan olan ve adeta bir vitrin görevi üstlenen ana sayfa, olumlu bir izlenim bırakması bakımından önemlidir. Bu kısım sade olduğu kadar ürün ve kampanyalara da ilgi çekici şekilde yer vermelidir. Böylece kullanıcılar, kampanya ya da ürünlerinizi merak edecek ve ilgi sayfaları tıklayacaktır. Geniş e-ticaret piyasası ve yüksek rekabet ortamı olduğu için tasarımda fark yaratmak, diğer firmaların önüne geçilmesine yardımcı olmaya yarar. Ancak ilgi çekici olmak için ucuz ve bol renkli-dikkat dağıtıcı bir tasarım oluşturmak, olumsuz etkiye de neden olabilir.

Kategori Seçenekleri

Sitenizi ziyaret eden bir potansiyel müşteri, aradığı ürüne ulaşmak için 5-6 saniyeden fazla zaman harcamamalıdır. Bu süre içerisinde aradığı ürünün ait olduğu kategori sayfasına ulaşabilmesi, alışverişi kolaylaştıracaktır. Bu nedenle bir e-ticaret sitesi kurmak için mutlaka ürün kategorizasyonuna dikkat edilmeli, kullanıcı dostu ve kolay ulaşılabilir seçenekler sunulmalıdır.

Arama Çubuğu

Ürün kategorilerini dikkatle oluşturmak kadar arama seçeneği sunmak da tasarımın olmazsa olmazlarındandır. Kolay ulaşılabilir ve isteğe göre filtrelenebilir bir arama çubuğuna e-ticaret sitesi tasarımında yer vermek, ayrıca arama sonuçlarını düzenli ve aramanın tam karşılığı olacak şekilde listelemek de potansiyel müşterinin gerçek müşteriye dönüştürülmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca aranılan ürüne benzer seçeneklerin de sunulması, müşterinin ilgisini çekmeye yardımcı olabilir.

Ürün Yerleştirme

Bir e-ticaret sitesi kurmaktaki asıl amaç ürün ya da hizmetlerin satılmasını sağlamak olduğu için siteye ürün yerleştirirken birçok ayrıntıya yer verilmelidir. Ürünün birkaç farklı açıdan görselini yerleştirmek, ürün ile ilgili bilgileri ve teknik özellikleri sunmak, detaylar için bir alan oluşturup içini müşteriyi tatmin edecek şekilde doldurmak, ürün fiyatı ve teslimat seçeneklerinin tek seferde görülmesini sağlamak, sayfa tasarımında dikkat edilmesi gereken kurallardandır.

Sayfa Yüklenme Hızı

Zaman ilerledikçe internet kullanıcıları daha da sabırsızlaşıyor. Birkaç sene önce neredeyse yarım dakika olan site bekleme süresi günümüzde birkaç saniyeye inmiş durumda. Bu nedenle bir e-ticaret sitesinin internet bağlantı sorunları, ana sayfasında ağır görsel, banner ya da reklamlar yüklü olması nedeniyle yavaş yüklenmesi, müşterinin sabırsızlanmasına ve siteyi terk etmesine yol açabilir. Bunu önüne geçmek için hem masaüstü hem de mobil e-ticaret sitesi versiyonlarında sayfaların hızlı yüklenmesini sağlamak öncelikler arasında yer almalıdır.

Ödeme Sayfalarına Dikkat

10 müşteriden 3 ya da 4’ü, bütün sipariş aşamalarını tamamlamalarına rağmen ödeme sayfasına geldiklerinde işlemden vazgeçerler. Bunda ödeme sistemlerinin yetersizliği kadar ödeme sayfasının karmaşıklığı da etkin rol oynar. Bu sepet terk oranını düşük tutmak için sipariş verme aşamasında olduğu gibi ödeme aşamasında da müşteriyi işlemi tamamlamaya odaklamak gereklidir. Sade, kolay anlaşılabilir, gereksiz bilgiler ve reklamlardan ya da dikkat dağıtıcı diğer unsurlardan uzak bir ödeme sayfası tasarlamak, potansiyel müşterinin gerçek müşteriye dönüşmesine katkı sağlayacaktır.


iyzico Marketing Team

iyzico Marketing Team

The Creative Souls Behind iyzico Communication