Chargeback (Ters İbraz) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

iyzico Posted on 3 dakika

Hız ve pratiklikle birlikte az maliyetle büyük kazanç da sunan e-ticaret piyasası, teknolojinin ve ticaretin her alanında olduğu gibi haksız kazanç yollarına da açıktır. Kredi kartı ve banka kartı ile alışveriş için Sanal POS’larla yapılan işlemlerde, ödeme yapılan e-ticaret sitesi kadar ödeme yapan kullanıcı da doğru olmayan bilgilerle sorunlar çıkmasına neden olabilir. E-ticaret siteleri ile kullanıcılar arasında en sık yaşanan sorunların başında chargeback olarak da adlandırılan ters ibraz gelir.

Ters İbrazın Sebepleri Nelerdir?

Bankaların bağlı olduğu uluslararası Sanal POS kullanım kuralları, kullanıcılara ödeme işlemi için bankalara itiraz etme hakkı tanır. Bir müşteri, banka kartı ya da kredi kartından yapılan harcama için bankaya itiraz edebilir. Bu düzende sorumluluk satıcıya ait olduğu için banka, ürün satıcısından ürünün doğru kişiye teslim edildiğini kanıtlamasını ister. Bu aşamada ürüne ait fatura, kargo bilgileri ve alışveriş işlemini kanıtlayacak diğer evraklar banka ile paylaşılır.

Burada önemli noktalardan biri, ürünü teslim alan kişi ile kart sahibinin aynı kişi olup olmadığıdır. Eğer alışverişi gerçekleştirip ödemeyi yapan kişi ile ürünün teslim edildiği kişi aynı değilse Sanal POS altyapısını kullanan e-ticaret sitesi, kart sahibine kesilen tutar kadar ödeme yapar. Geleneksel ticarette kart sahibinin gerçek kişi olduğunu kanıtlamak kolay olsa da online alışveriş imkanı sunan e-ticaret sitelerinde bunu sağlamak için 3D Secure sisteminden faydalanılır.

3D Secure Nedir?

Sanal ortamda kimlik doğrulama işlemi gerçekleştirilmesini sağlayan bir işleyiştir. Bir kullanıcı, Sanal POS ile ödeme yapacağı sayfada kart bilgilerini gerekli diğer bilgileri girdikten sonra ödeme yap butonuna tıklar. Bunun ardından kullanıcının bankasına tanımlı olan cep telefonuna banka tarafından bir şifre gönderilir. Kullanıcı bu şifreyi ödeme sayfasındaki ilgili satıra girer ve ödeme işlemi tamamlanmış olur.

Sanal POS üzerinden ödeme yapılan bütün e-ticaret siteleri için bir tehlike olarak varlığını sürdüren çalıntı kart ile işlem yapılması yani dolandırıcılık, iyzico’da da yer alan 3D Secure ile yüksek oranda önlenebilir. Mesela bu ödeme sistemi ile bir limit belirlenerek bu tutarın üzerindeki bütün işlemlerde cep telefonuna şifre gönderilmesi ve işlemin onaylanması sağlanabilir. Bunun dışında e-ticaret firmalarının ters ibraz oranını minimuma düşürmek için izleyebilecekleri birkaç yol daha bulunuyor.

Ters İbraz Nasıl Önlenir?

  • Yüksek tutarlı ödemelerde müşteriye SMS yoluyla ulaşmaya ek olarak telefonla da işlemi doğrulama yöntemi değerlendirilebilir. Kartından yüksek tutarda ödeme yapılan kişinin cep telefonunu aramak, fraud kontrol yöntemleri arasında önemli yer tutar. Genellikle bir başkasının kredi kartını veya banka kartını kullanan kişiler, çalan telefonu yanıtlamazlar.
  • Yine yüksek tutarlı ödeme işlemlerinde ters ibraza neden olacak sahteciliğin önüne geçmek için adres bilgilerinin teyit edilmesi sağlanabilir. Çalıntı kart kullanıldığında genellikle ya ürün şubeden teslim alınır ya da adres bilgileri seri bir şekilde verilemez.
  • Yüksek tutarlı alışverişte kart e-ticaret sitenizde ilk kez kullanılıyorsa işlemin gerçek kullanıcı tarafından yapıldığının teyidi sağlanabilir.
  • Ödeme sayfalarında ve e-ticaret sitesinin tamamında SSL sertifikası ve güvenlik sertifikaları kullanılarak müşterilerin kart bilgilerinin 3. kişiler tarafından kopyalanarak kötü niyetle kullanılmasının önüne geçilebilir. Bilgilerin depolanması ve bankaya gönderilmesi aşamasında da şifreleme yöntemleri yardımcı olabilir.

iyzico

iyzico

Şimdi Kolay