Dijital Pazarlama Nedir ve Faydaları Nelerdir?

iyzico Posted on 5 dakika

İnternet teknolojisi, ürün ve hizmetlerin üretiminde büyük önem taşımakla birlikte, hizmetlerin müşterilere ulaştırılmasında da önemli bir rol oynamaktadır. Ürün ve hizmetlerin elektronik ortam üzerinden tanıtımını ve pazarlamasını sağlayan sistem dijital pazarlama olarak adlandırılır. Dijital pazarlama yöntemleri hızla gelişmekle birlikte akıllarda bazı soru işaretlerinin oluşması normal. Dijital pazarlama nedir, nasıl yapılır? Dijital pazarlamaya nasıl başlanır ve en merak edileni dijital pazarlama stratejisi nasıl oluşturulur? 

Dijital Pazarlama Nedir?

Dijital pazarlama, çeşitli web siteleri, sosyal medya, arama motorları ve mobil uygulamalar aracılığıyla promosyon ürün ve hizmetlerinin satışını sağlayan dijital bir platform hizmetidir. Dijital pazarlama, elektronik ortamda sunulan etkili bir pazarlama yöntemidir. Günümüzde sürekli gelişen teknoloji sayesinde birçok çeşit ve yöntem bulunmaktadır. İşletmeler, hedef kitlelerine ulaşmalarını sağlayan en iyi yöntemi kullanarak dijital pazarlama yoluyla daha fazla ürün satmayı amaçlar.

Ürünlerin dijital ortamda tanıtılması ve müşterilerin satın alma yapmasına olanak sağlanması dijital pazarlama olarak tanımlanmaktadır. Dijital pazarlama sayesinde kişiler ihtiyaç duydukları ürün yelpazesine kolaylıkla erişebilmekte ve istedikleri karşılaştırmaları yaptıktan sonra online olarak satın alabilmektedir.

Günümüzde bilgisayarlardan, cep telefonlarından, televizyonlardan veya diğer cihazlardan herhangi bir yolla internete erişilebilir. İnternet pazarlamacılığı;

  • Yeni satışlar için müşteri verilerini tutma, maliyetleri düşürme,
  • Rakiplerle rekabet etme,
  • 7/24 müşteri bulma imkânı,
  • Uluslararası pazarlara kolay erişim,

 gibi birçok avantaja sahiptir.

Kanallar ve pazarlama faaliyetleri online/çevrim içi gerçekleşir, dijital pazarlama sağlanır. Tüm işletmeler bu adımı atmalı çünkü dijital pazarlamanın geleceği oldukça parlaktır.

Dijital Pazarlama Stratejileri Nasıl Belirlenmeli?

Günümüzde reklam yapmanın en kolay yeri internettir, bu nedenle birçok kişinin kullandığı sosyal platformlar, ürününüzü satın alabilecek kişileri içerir. Doğru reklam ve doğru pazarlama stratejisi ile ürünlerinizi çok rahat bir şekilde tanıtabilirsiniz. Bu durumda üreticilerin yapması gereken en önemli şey, dijital pazarlama stratejisi geliştirmek için doğru yöntemi belirlemektir.

Peki, dijital pazarlama neden önemli? Doğru dijital pazarlama stratejisi ile her ürün çok kolay bir şekilde alıcının eline geçebilir. Bu aşamada doğru plan ve doğru adımların belirlenmesi, bu adımların takip edilmesi ve ürünün alıcının eline geçmesi olacaktır. Üreticilerin belirlemesi gereken önemli bir nokta da dijital reklam stratejileriyle ilgilidir.

Doğru reklam her türden müşteriye hitap edebilir, bu nedenle yaptığınız her reklam önemlidir, ancak dijital olarak yaptığınız her reklam size fayda sağlayacaktır. Dijital platformlarda her türlü bilgi veya ürün çok hızlı yayıldığı için bu aşamada ne kadar çok reklam yaparsanız o kadar çok kişiye ulaşırsınız.

Dijital ortamda reklam vermenin bir diğer ve en hızlı yolu sosyal medya platformları olacaktır. Sosyal medya platformlarında çok sayıda takipçi kazanmış kişiler, ürününüzü bir ücret karşılığında tanıtacaktır.

Sosyal medya kullanımının her geçen gün arttığı göz önüne alınırsa bu ürünler için çok mantıklı bir karar olur. Bir sosyal medya reklamı bile ürününüze bir adım önde başlamanızı sağlar. Bu nedenle sosyal medya platformlarında reklam vermek ileriye doğru büyük bir adım olacaktır.

Sosyal medya platformlarının kullanımı bir dijital iletişim stratejisi olarak da değerlendirilebilir. Bu dijital reklam stratejileri hem markanız hem de ürününüz için  geniş bir kitleye ulaşacaktır.

Herkese reklam vermek istemeseniz bile, sosyal medya platformlarında paylaşım yapmak, ürününüzle ilgilenen kişileri doğru hashtaglerle çekecektir. Yani ürünlerinizi tanıtmak için sosyal medya platformlarını kullanmak sizin için çok önemli bir adım olacaktır.

Dijital Pazarlama Departmanının Görevleri Nelerdir?

Dijital pazarlama departmanı, öncelikle tüketici istek ve ihtiyaçlarını analiz etmek ve onlara yönelik ürünler geliştirmekle sorumludur. Daha sonra bu geliştirilmiş ürünü tüketicilerin dikkatini ve ilgisini çekecek ve onları satın almaya teşvik edecek şekilde sunar. Aslında bu nedenlerle, pazarlama departmanının reklam ve satış departmanları ile sürekli iletişim halinde olması ve ürünün etkinliği konusunda birlikte çalışması gerekmektedir.

Peki, dijital pazarlama uzmanı ne iş yapar? Dijital pazarlamacı, markaların tüketicileri hedeflediği çevrim içi pazarlama süreçlerinde bilinirliği, marka sadakatini ve satış oranlarını artırmak için kampanya projeleri oluşturan ve yöneten kişidir.

Dijital pazarlama uzmanı; mobil pazarlama, web sitesi güncellemeleri, WordPress Dashboard kullanımı, e-posta pazarlama, içerik üretimi, banner reklamlar, tasarım programları, SEO, SEM ve trend konusunda bilgili olmalı ve güncel olarak yenilikleri takip etmelidir.

Bunlara ek olarak sosyal medya pazarlamasında (SMM); Google Ads (eski adıyla Google AdWords), Google Analytics, Google Data Studio, Google Tag Manager, Facebook Ads Manager Conversion Optimization gibi dijital pazarlama araçlarına hâkim olmalıdır. Dijital pazarlama alanı dinamik bir kariyer ekosistemine sahipken, dijital pazarlama profesyonelleri becerilerini geliştirerek diğer dijital pazarlama uzmanlarının önüne geçip sektörde yükselme şansını yakalayabilir.

Dijital pazarlama alanına girmek veya bu konuda kendinizi geliştirmek istiyorsanız bazı alanlarda uzmanlaşmanız ve yüksek bir sorumluluk bilincine sahip olmanız gerekir. Ayrıca, dijital pazarlamacı olmanın ve ardından kendi markalarınızı piyasaya sürmenin dünya çapında yüzlerce örneği olduğunu unutmamalısınız. Sürekli öğrenmek, gerekli tüm eğitimleri takip ederek kendinizi geliştirmek ve sonrasında kendi kariyer yolunuzu şekillendirmek önemlidir.