Dünden Bugüne MasterCard ve VisaCard

iyzico Posted on 3 dakika

Kredi kartı veya banka kartı kullanan herkes MasterCard ve VisaCard’ı mutlaka duymuştur. Hatta bu kartları kullanmayanlar dahi markalara ve logolara aşinadırlar. Kartların sağ alt köşesinde ya MasterCard ya da VisaCard logolarını görürsünüz. Alışveriş yapacağınız mağazaların camlarında, POS makinelerinin üzerinde, ödeme bürolarında, restoranlarda ve kredi kartı ile ilgili hemen her yerde bu isimler karşınıza çıkar. Son yıllarda dünyada gittikçe yaygınlaşan internetten alışverişte de bu logoları görürüz. Sanal POS kısmında bu iki logo mutlaka bulunur. Peki MasterCard nedir ve VisaCard nedir?

En Büyük İki Rakip

Uluslararası arenada birden fazla rakipleri bulunsa da MasterCard ve VisaCard dünyanın en büyük iki kredi kartı ve banka kartı şirketidir. Hangisinin daha büyük olduğu konusu yıllardır süregelen bir tartışma olsa da cevabını bulmak oldukça zor. Bir işletmede MasterCard geçiyorsa orada VisaCard’ın da geçmemesi neredeyse imkansız. Aynı durum tersi içinde geçerli. Yıllar önce ortak noktaları bulmak daha zor olsa da günümüzde bu iki kart toplam 20 milyondan fazla noktada geçerli ve aynı anda kullanılıyorlar.
1966’da bir grup bankanın birleşmesiyle ortaya çıkan MasterCard, üyelerine kartlı ödeme kolaylığı sunmaya başladı. Zamanla kullanım ağını genişleterek dünyanın çeşitli bölgelerine yayıldı ve sunduğu avantajlarla yeni piyasaların vazgeçilmez şirketi oldu. Sonraki yıllarda internetten alışveriş piyasasına dahil olarak Sanal POS entegrasyonunda adından söz ettirdi ve vazgeçilmez bir hal aldı. VisaCard da MasterCard benzeri atılımlarla piyasanın en büyük ortaklarından olsa da kuruluşu daha eskidir. 1958’de BankAmericard adıyla kartlı ödeme kolaylığı sunan şirket, 2004’te Visa olarak tekrar doğmuş kısa zamanda ve dünyanın her tarafına yayılmıştır.

Farklı Noktaları Nelerdir?

Peki birbirlerine en büyük rakip olarak görülen bu iki markanın benzerlikleri ve farkları nelerdir? Aralarındaki fark ilk bakışta tüketicilerin anlayamayacağı kadar belirsiz görünür. Mastercard ve VisaCard’ın asıl müşterisi bankalardır. İki şirket de ödemelerini tüketicilerden değil de bankalardan alırlar. Yani anlaşma sağladıkları bankalardan ciro üzerinden pay alırlar ve bazı farklı kampanya seçenekleri sunarlar. İki şirket de kartlarının kullanımı konusunda bankalarla anlaşma yoluna giderler ve anlaşmalı noktalardan yapılan her kullanımla gerçekleşen ciro üzerinde paylarını alırlar.

Müşteriye Yansıması

İki şirket de tüketici yerine kartları ile gerçekleşen işlemler başına para kazandıkları için zaman zaman kampanyalar düzenleyerek hem alışveriş trafiğinde tercih edilen taraf olmak isterler hem de rakiplerinden daha değerli olduklarını ortaya koymaya çalışırlar. Belirli markalarla yapılan dönemsel anlaşmalar ile alışverişi teşvik ederek kendi kartlarıyla yapılan işlem sayısını arttırmayı hedeflerler.
MasterCard nedir ya da VisaCard nedir sorularından çok müşteriyi ilgilendiren kısım ise dünyanın hemen her yerinde ödeme işlemi yapılmasını sağlıyor olmalarıdır. Özellikle internetten alışveriş yapmak için girilen e-ticaret sitelerinde bu şirketlerin logolarını görmek demek kredi kartı ve banka kartı ile ödeme yapılabildiği anlamına gelir. Ayrıca bu iki şirketle anlaşmalı olan bankalar e-ticaret sitelerine Sanal POS’ları verirken sıkı denetimden geçirdikleri için MasterCard ve VisaCard aynı zamanda güvenli alışverişin de simgesidirler.


iyzico

iyzico

Şimdi Kolay