E-Posta Pazarlamada Doğru Bilinen Yanlışlar

 

Son dönemlerde dijital pazarlamanın en popüler araçlarından biri konumuna gelen e-posta pazarlama yani mailing faaliyetleri, e-ticaret firmalarına büyük oranda dönüşüm sağlıyor. Kullanıcıların ilgi alanlarına, alışkanlıklarına, sepete attıkları ürüne, yaş aralıklarına ve mesleklerine göre gönderilen e-postalar, yeni kampanyalar ve ürünleri duyurmak için oldukça etkili bir yöntem. Ancak her dijital pazarlama yönteminde olduğu gibi e-posta pazarlamada da doğru olduğu düşünülen birçok yanlış bir arada yapılıyor ve buna rağmen başarı bekleniyor. İşte doğru olduğu düşünülen ve en sık yapılan e-posta pazarlama hatalarından bazıları:

– Sık Gönderim Yapmak Gerekir

En uygun e-posta gönderme zamanı, hedef kitleye, sektöre, günlük gelişmelere ve daha birçok farklı kritere göre değişiklik gösterir. Ancak önemli olan, potansiyel müşterileri rahatsız edecek kadar sık gönderim yapmamaktır. İki e-posta arasında çok uzun süre olmaması gerektiği gibi çok kısa süre de olmamalıdır. Hedef kitlenin en çok ilgi gösterdiği saatler ve alışkanlıklarına göre hareket etmek gerekir.

– Birçok İçerik Bir E-Postada Anlatılabilir

E-ticaret sitelerinin mailing çalışmalarında düştüğü hatalardan biri de tek seferde birçok içeriği paylaşmaya çalışmaktır. Araştırmalara göre 15-20 saniye içerisinde bir reklam mailini okuyan kullanıcıların, bu sürenin sonunda dikkatleri dağılıyor. Bu nedenle e-posta pazarlama adına yapılan gönderimlerde, içerik ne kadar kaliteli olursa olsun kısa tutmak ve doğrudan mesaja yer vermek gerekir. Bunu sağlamak için uzun olan içeriği bölünce kullanılacak kısmın ilgi çekici ve tüketicileri müşteriye dönüştürecek nitelikte olması sağlanmalıdır.

 

– Bilgisayardan Okunabilir Olmak Yeterlidir

Mobil teknolojilerin hızla gelişim göstermesi, günlük hayatta olduğu gibi e-ticarette de etkisini gösteriyor. Ancak çoğu e-ticaret sitesi, bu değişime ayak uydurmakta güçlük çekiyor ve e-posta tasarlarken sadece bilgisayarları dikkate alıyor. Ancak yapılan araştırmalara göre kullanıcıların yaklaşık %67’lik bölümü, kendilerine gelen e-postaları tablet ve akıllı telefonlar gibi mobil cihazlardan okuyor. Daha fazla ayrıntı vermek gerekirse e-postaların %50’si akıllı telefonlardan, %17’si de tabletlerden okunuyor. E-ticaret firmalarının da bunu göz önünde bulundurması ve mobil uyumlu e-posta tasarlaması gerekiyor.

– Her E-Postada Farklı Şablonlar Kullanılabilir

Her kampanya, ürün, indirim ve promosyon için farklı e-postalar oluşturulsa da e-ticaret siteleri ile kullanıcılar arasında bağı oluşturan unsurlardan biri de markaya ait şablondur. Burada renkler, yazı karakterleri, hitap, iletişim bilgileri, adres gibi bilgi ve unsurların sık sık değişmesi ise bir problem olarak kabul edilmelidir. Çünkü sadık müşteri oluşturmanın yollarından biri de tutarlı olmaktır. Küçük değişiklikler yapılsa da sık sık büyük değişiklik yapmaktan kaçınılmalıdır.

– Kampanyalar Hazırlandığı An Hızlıca Gönderilmelidir

Stil sahibi bir tasarımla kampanyanın anlatıldığı ve mesajın net bir şekilde verildiği, hedef kitleye uygun bir e-posta hazırlandığı an gönderim yapmak, küçük kontrollerle yaşanması önlenebilecek birçok problemi ortaya çıkarabilir. Linklerin çalışıp çalışmadığı, görsellerin açılıp açılmadığı, içeriğin mail hesabında hangi kutuya düştüğü gibi durumları kontrol etmeden e-posta pazarlama faaliyetine başlanmamalıdır.

– Bir E-Posta Birçok Şey İstenebilir

Abone ol, kampanyaya katıl, kılavuzu indir, alışverişe başla, paylaş gibi butonları bir arada kullanmak, tüketiciden aynı anda birçok şey istemek anlamına gelir. Bu da hem e-postanın vermek istediği mesajın netleşmesini önler hem de kullanıcının dikkatini dağıtır. Sonucunda da kullanıcı, hiçbir eylemi gerçekleştirmemeyi tercih edebilir. Bunun yerine, diğer dijital pazarlama araçlarında olması gerektiği gibi vermek istediğiniz mesajı net bir şekilde ileten kısa bir e-posta ve sadece konuyla ilgili az sayıdaki link ya da butona yer verilmelidir.


iyzico Marketing Team

iyzico Marketing Team

The Creative Souls Behind iyzico Communication