E-Ticaret Sitesi Kurmadan Önce Bilmeniz Gereken 10 Şey

iyzico Posted on 5 dakika

İyi bir fikriniz, buna gerçeğe dönüştürecek hevesiniz ve daha da önemlisi bu iş için bütçeniz var fakat e-ticarete yabancısınız. İster daha önce offline ticaretle uğraşmış olun ister hayatınızda ilk kez ticaret yapacak olun, e-ticaretegeldiğinizde neredeyse eşit seviyeden işe başlamış olursunuz. Çünkü e-ticaret dünyası tamamen kendi kuralları olan bambaşka bir disiplin. Bu dünyanın farklılıklarından yola çıkarak hem gözünüzden kaçabilecek şeyleri hem geleneksel ticaretle farklarını hem de ilk kez duyacağınız şeyleri bir araya topladık. İşte bir e-ticaret sitesi kurmadan önce bilmeniz gereken 10 şey.

1- Tam Konsantrasyon
İster tamamen e-ticarette var olacak bir marka yaratıyor olun ister offline’da var olan markanız için bir e-ticaret sitesi açıyor olun fark etmez. Bu iş için tam bir konsantrasyon gerektiğini, e-ticaretin yan iş ya da uğraş olmadığını unutmayın. Bambaşka bir sektörde çalışıyorken şansınızı e-ticarette denemeye karar verdiyseniz artık diğer işinize ayıracak zamanınız kalmayacaktır. Var olan markanızın sanal mağazasını oluştururken de mutlaka burası için işinin ehli insanlardan oluşan bir ekibe ihtiyaç duyacaksınızdır. Çünkü burada çok ince teferruatları olan büyük bir dünya bekliyor sizi. Unutmayın, başarılı e-ticaret sitelerinin işleyişinin dışarıdan bakınca bu kadar basit görünmesinin sebebi, arka tarafta kusursuz bir kurgu olmasından kaynaklanır.

2- Şirket Kurmak
Ürün veya hizmet satarken fatura kesmek zorundasınızdır. Fatura kesmek için de şirket kurmanız gerekir. Eğer şirketiniz varsa e-ticaret siteniz için ayrıca şirket kurmanıza gerek kalmaz. Tabii şirketiniz aynı faaliyet kapsamındaysa.

3- Alan Adı
Var olan markanızın e-ticaret sitesi için aynı isimle alan adı alabilirsiniz. Eğer sıfırdan bir marka yaratıyorsanız alan adının aynı zamanda markanızın adı olacağını unutmayın. Bulabilirseniz, yapacağınız işle ilgili kısa ve akılda kalıcı bir alan adı satın almak ilk hedefiniz olmalı. O kadar şanslı değilseniz, özel bir anlamı olmasa bile kısa kelimelerden oluşan bir domain almaya bakın. Kimse uzun uzun yeni açılan bir sitenin adını adres çubuğuna yazmak istemez. (Evet, e-ticaret müşterileriyle ilgili bilmeniz gereken ilk şey burada normalden çok daha tembel olduklarıdır.)

4- Hukuki Süreç
Offline’da olduğu gibi online ticarette de yerine getirilmesi gereken birçok yükümlülük var. Kullanıcı sözleşmeleri, gizlilik sözleşmeleri, mesafeli satış sözleşmesi vs. Bunlar için bilişim hukuku konusunda deneyimli bir avukattan yardım almak en iyisi. Bu konuda gösterdiğiniz hassasiyet profesyonelliğinizin de göstergesi olacaktır.

5- Altyapı/Yazılım
Opensource (Woocommerce, Magento, PrestaShop vs), hazır e-ticaret altyapısı ya da direkt entegrasyon… E-ticaret sitenizi nasıl bir altyapı üzerine kuracağınıza karar vermeniz lazım. Opensource altyapılar artık büyük şirketler tarafından da kullanılan, oldukça işlevsel ve güvenilir altyapılar. Hazır e-ticaret paketleri satan firmalar size her zaman tam destek verecektir. Eğer özel bir iş modeliniz varsa özel bir yazılım yaptırabilirsiniz ki bu biraz daha maliyetli olacaktır diğer seçeneklere göre.

6- Tasarım
Tasarımda kullandığınız renklerden ikonların konumuna kadar her şeyin özel bir anlamı var. Kullanıcı alışkanlıklarını iyi tespit etmeli ve tasarımda bunlara dikkat etmelisiniz. Gittikçe sadeleşen, görsellerin ön planda olduğu ve kullanıcıyı yormayan tasarımların revaçta olduğunu unutmayın. Bunların dışında en önemlisi SEO uyumu. Sitenizin tasarımının arama motorları ile uyumluluğu konusunda bir SEO uzmanından destek almanızda fayda var.

7- Ürün Bilgileri/İçerik
Bir ürünü sizinle birlikte birden çok web sitesi satar ama ürünle ilgili en detaylı bilgiyi veren her zaman kazanmaya bir adım daha yakındır. (Kazanan genellikle en ucuz fiyatı veren olur.) Ürünlerin kategori bilgilerinden, tek tek ürün açıklamalarına kadar web sitenizde ne kadar çok kullanıcı odaklı içeriğe yer verirseniz arama motorlarında o kadar çok üst sıralarda çıkarsınız. Tıklanma sayınız arttıkça satış yapma şansınız da artar.

8- Ödeme Sistemi
Eğer farklı kredi kartlarına taksitli alışveriş imkanı sağlamak istiyorsanız her bankanın sanal POS’u için ayrı ayrı başvuru yapmanız gerekiyor. Diğer türlü tek bir sanal POS ile taksit seçeneği sunamazsınız. Sanal POS başvuru ve kabul süreciyle uğraşmak yerine alternatif ödeme sistemlerinden de faydalanabilirsiniz. iyzico’nun sunduğu çözümler bu noktada sizin için en kolay, en hızlı, en güvenli ve en ekonomik seçenek olacaktır.

9- Güvenlik
İnternetten alışveriş, gerekli güvenlik önlemleri alınmadığında suiistimale açıktır. Kredi kartı bilgilerinin güvenli bir şekilde bankaya ulaşmasını sağlayan ve üçüncü şahısların ulaşımını imkansız kılan güvenlik sistemine ihtiyacınız olacak. 3D, SSL, PCI DSS kavramlarıyla tanışın ve bunlara sahip olmak için ne yapmanız gerektiği konusunda araştırma yapın.

10- Reklam, Pazarlama
Online ticaretin offline ticaret ile başkalaşım yaşadığı en büyük alanlardan biri reklam ve pazarlama. Dijital pazarlama kendi içinde birçok alt kırılımı olan bambaşka bir uzmanlık alanı. Adwords, analytics, RTB, remarketing, e-mailing, sosyal medya ve diğer tüm araç-alan-yöntemleri doğru kullanmak çok önemli. Satış yaptığınız alanla ilgilenen insanları nasıl yakalarsınız, sitenizin trafiğini ve satışlarınızı nasıl artırırsınız, üzerinde en çok durmanız gereken konular. Doğru hedef kelimelerle doğru hedef kitle üzerinden ilerlemek ve bunun için bir bütçe ayırmak gerektiğini unutmayın.


iyzico

iyzico

Şimdi Kolay