E-Ticaret Sitesi Tasarımında Renkler Ne İfade Ediyor?

iyzico Posted on 4 dakika

Yapılan araştırmalara göre bir kullanıcının, herhangi bir e-ticaret sitesinin açılış sayfasında harcadığı süre üç saniyenin biraz altında. Bu kısa süre içerisinde e-ticaret firmasının, potansiyel müşteriyi ikna etmesi ve alışverişe yönlendirmesi gerekiyor. Üstelik bu kısa sürede içeriklerin okunması ya da anlaşılması pek mümkün olmadığı için ikna etme yolunda görseller ve renklerden faydalanmak gerekiyor.
Bu nedenle bir e-ticaret sitesinin, satışa sunduğu ürün ya da hizmetle ilişkili, marka kimliğini yansıtan, kullanıcı odaklı ve kolay okunabilir olması gerekir. Bunları sağlamanın yollarından biri de renklerin dilinden anlamak ve doğru hedef kitle-marka-renk uyumunu yakalamaktır.

Renkler Ne Kadar Etkili?
Renkler ve tüketici alışkanlıkları üzerine yapılan araştırmalara göre internetten alışveriş yapan kullanıcıların %85’i, satın alma kararında e-ticaret sitesindeki renklerin etkili olduğunu söylüyor. Online alışverişi tercih edenlerin %90’dan fazlası, e-ticaret sitesinin estetik görüntüsünün, satın almada olumlu etkilerde bulunduğunu ifade ediyor. Marka ile renk özdeşleşmesinin ise %80 oranında marka bilinirliği ve satış hacmi üzerinde etkili olduğu belirtiliyor. Peki, bir e-ticaret sitesinin tasarımında seçilebilecek renkler tüketicilere ne ifade ediyor?

Renklerin Anlamları
– Mavi: Huzur, güven ve sakinliği çağrıştıran mavi, ağırlıklı olarak devlet kurumlarının siteleri ile birlikte tıp alanında satış yapan e-ticaret sitelerinde kullanılır.
– Kırmızı: Mutluluk, canlılık, hareketlilik gibi kavramları simgeleyen kırmızı, birçok büyük marka tarafından tercih edilir. Dikkat çekme, ilgi görme gibi özellikleri sayesinde uyarıcı ve harekete geçirici etkisi bulunduğu için özellikle fast-food firmaları ve yemek ile ilgili diğer e-ticaret siteleri tarafından tercih edilir.
– Yeşil: Doğayı, çevreyi, hayatı yansıttığı için genellikle yardım kuruluşları ve çevreci örgütler tarafından tercih edilir. E-ticaret sitelerinde de genellikle gıda ve organik ürünleri sunan firmalar tarafından kullanılır. Ayrıca dini ürünlerin ve hizmetlerin sunulduğu e-ticaret siteleri de yeşil renge ağırlık verir.
– Beyaz: Asalet ve güvenin simgesi olan beyaz, genellikle arka plan rengi olarak tercih edilir. Temizlik ve saflık gibi anlamaları ile evlilik ürünleri sunan sitelerin en çok tercih ettiği renk olurken ilaç firmaları ve kurumsal e-ticaret siteleri de beyaza ağırlıklı olarak yer verir.
– Turuncu: Kararlı, baskın, agresif bir renk olan turuncu, üye olma ve satın alma üzerinde oldukça etkilidir. Birçok farklı sektör için hem logo hem de e-ticaret sitesi rengi olarak tercih edilebilir.
– Siyah: Okumayı zorlaştırması ve gözü yorması nedeniyle çok sık tercih edilen bir renk değildir. Ancak özel ürün ve hizmetlerin sunulduğu e-ticaret siteleri, yani niş pazarlamada kullanılabilir.

Markaların Renk Seçimi
Uluslararası en büyük 100 marka üzerine yapılan araştırmalara göre logoda mavi renk tercih edenlerin oranı %33’ten fazla olurken ikinci sırada yaklaşık %30 ile kırmızı, üçüncü sırada %28 ile gri yer alıyor. Ayrıca renklerin gücünden yararlanmak isteyen büyük markaların neredeyse tamamı bir ya da iki rengi bir arada kullanmayı tercih ediyor.

E-ticaret Sitesi İçin Renk Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
– Renkler kullanıcılar üzerinde çok etkili olsa da bir e-ticaret sitesinde iki ya da üç ana renkten fazlasının kullanılmaması gerekir. Çok sayıda rengin bir arada kullanılması, göz yoracağı için kullanıcıları online alışveriş sitesinden uzaklaştırabilir.
– E-ticaret sitesinin arka planı tamamen beyaz olursa belli bir oranda göz yorabilir. Bu nedenle kemik rengi gibi beyaz tonları ya da grinin beyaza yakın tonları tercih edilmelidir.
– Canlı renkleri daha çok ilgi çekmek istediğiniz alanlarda kullanabilirsiniz. Satın al, sipariş ver, ödeme yap, izle gibi butonlarda ilgi çekici renkler kullanmak, kullanıcıların tercihleri üzerinde etkili olabilir.
– Bir e-ticaret firması, marka bilinirliği, marka hikayesi ve güven sağlamak için tüm platformlarında aynı renkleri kullanmalıdır. Mobil uygulamadan sosyal medya hesaplarına kadar her alanda aynı rengin kullanılması, sizin renginizi göre kullanıcılara markanızı çağrıştırır.
– Hedef kitleye ve ürün/hizmet yelpazesine uygun renkler tercih edilmelidir. Gelinlik satışı yapan bir e-ticaret sitesinin siyah ya da kahverengi yerine beyaz tonları tercih etmesi, marka ve sektör ile daha uyumlu olacaktır.


iyzico

iyzico

Şimdi Kolay