E-Ticarette Ödeme Sisteminizin Satışlarınıza Etkisi Nedir?

E-ticaretin asıl amacı olan hızlı ve pratik alışveriş yapma kavramı, müşterilerin bu alana yönelmesini sağlayan en güçlü sebep. Mağazaya gitmeden istediği hizmet ya da ürüne sahip olmak isteyen müşteriler, hizmetin uygulanması konusunda olduğu gibi elde edilmesinde de pratiklik, güven ve hız arıyor. Bu nedenle de e-ticaret firmalarının, ödeme işlemini müşterinin arzu ettiği şekilde dizayn etmesi şart.

Karmaşık İşlemler Sepet Terk Oranını Arttırıyor

2015 yılında %68’e düşen sepet terk oranı, 10 müşteriden 7’sinin alışverişten son anda vazgeçtiğini ortaya koyuyor. Sepeti terk eden 7 kişinin büyük bir kısmının sunduğu sebep de ödeme sistemlerinin yetersiz ve karmaşık olması. Sadece birkaç tık ile istediği ürünü sepetine ekleyen alıcı, kısıtlı vaktini uzun ödeme işlemiyle harcamak istemediği için alternatif e-ticaret firmalarına yönelebiliyor. Oranlar, e-ticarette ödeme sisteminin satışlara etkisini ortaya koyarken ödeme sisteminin kolaylaştırılması ve alternatif ödeme sistemleri sunulması, satışları orta vadede yarı yarıya arttıracaktır.

Hangi Özelliklere Sahip Olmalısınız?

İnternetten banka kartıyla alışveriş yapmak isteyen bir müşteri için, e-ticaret firmasının güvenilir olması ve alternatif ödeme seçenekleri sunması aranan kriterlerdir. Güvenlik sertifikaları ve uygulamaları ile güven sağlanırken hızlı ve pratik ödeme işleminin sunulmaması, trafiğin artmasının önüne geçer. Bu nedenle e-ticarette satışları arttırmak için ödeme sisteminizin taşıması gereken özellikler şunlardır:

Kart Saklama ve Tek Tıkla Ödeme

Ödeme sayfasında işlemin kısa tutulmasını sağlayın. Yapacağı alışverişin ardından müşteriye bilgilerini saklama imkanı sunan “kart saklama” seçeneğinizi önerin. Bu sayede bir sonraki alışverişte müşteriniz kart bilgilerini tekrar girmeyerek bilgileri hazırda tutulan kartını seçebilir ve alışveriş işlemini kısa sürede tamamlayabilir. “Tek tıkla ödeme” kolaylığı da sepet terk oranını minimuma düşürmek için etkili bir yöntemdir. E-ticaret sitesinde oluşturduğu hesabına tanımlayacağı kart ile alışveriş işlemine başlayan müşteri, ödeme yap butonunu tıklayıp onaylayarak sadece birkaç adımda ödeme işlemini gerçekleştirme lüksüne sahip olur. Müşteri, kart bilgilerini girmek ve kontrol etmekle zaman kaybetmediği için bir sonraki alışverişe pozitif etkiyle başlayacaktır.

Farklı Bankaların Sanal POS Seçenekleri

Ödeme sisteminizde alternatif seçenekler sunmalısınız. Bir sanal POS yerine birden fazla bankanın sanal POS’una sahip olarak müşteriye kendi bankasına ait kredi kartını kullanma fırsatı sunmak, taksit seçenekleri ve kampanya özellikleri nedeniyle müşterinin alışverişi tamamlamasına yardımcı olacaktır. Türkiye’de kullanımda olan aktif kredi kartı sayısı yaklaşık 54 milyon. Birçok farklı bankanın kartlarının kullanılıyor olması, ödeme sisteminizin de bu çeşitliliğe ayak uydurmasını değerli ve hatta satışları arttırmak için zorunlu kılıyor.

Banka Kartı ile Alışveriş

Banka kartı ile internetten alışveriş imkanı sunmak, e-ticaret firmalarının satışlarını arttırmaları için sunmaları gereken özelliklerdendir. 3D Secure güvenlik sistemi ile uygulanabilen bu ödeme şekli, kredi kartı kullanmayan ya da düşük tutarlı faturaları tek seferde ödemek isteyen müşterilerin e-ticaret firmalarından alışveriş yapmalarını sağlıyor. Güvenli e-ticaret için sunulan 3D Secure sistemi de kart bilgilerini e-ticaret sitesi ile paylaşacak müşterinin tereddütte kalmasının önüne geçiyor.

iyzico Size Yeter

E-ticarette yeniyseniz ya da uzun süredir aktif olmanıza rağmen satışlarınız beklenilen oranda artmıyorsa birden çok bankanın sanal POS’unu, kart saklama ve tek tıkla ödeme özelliklerini, ayrıca son yıllarda ülkemizde de yüksek hızla gelişen mobil ödeme sistemini alıcının karşısına çıkarmalısınız. Tabii farklı sanal POS’lar için bankaların prosedürlerini yerine getirip uzun bekleme sürelerine hazırlık yapmanız gerekiyor. Alternatif sanal POS seçeneği sunan iyzico ise bu prosedürlerin hiçbirini talep etmeden yalnızca 48 saat içerisinde Türkiye’nin bütün büyük bankalarının sanal POS’ları ile aktif satış yapabilmenize imkan sağlıyor. Güvenlik sertifikaları ve pratik ödeme seçenekleri de doğrudan diğer özellikler olarak e-ticarette satışlarınızı arttırmanıza yardımcı oluyor.


iyzico Marketing Team

iyzico Marketing Team

The Creative Souls Behind iyzico Communication