E-Ticarette Sadık Müşteriler Yaratın

Ticarette sadık müşterilere sahip olmak her zaman daha uzun soluklu bir ticari yaşam imkanı sağlar, bu sebeple markalar için sadık müşteri kitleleri fazlasıyla önemlidir. Sadık müşteriler olmadan uzun vadede şirketin kara geçmesi oldukça zordur. Dijital dünyada sadık müşteriler yaratmak fiziksel dükkanlara göre biraz daha farklıdır. İnternet üzerinde e-ticaret sitelerini gezmek oldukça kolay olduğu için sadık müşteri kitlesi yaratmak bir o kadar zor ve zahmetli bir süreç içermektedir.

Kampanyalar ve yeni ürünler hakkında tüketicilerle iletişime geçmek markalar için çok kolay olduğundan, tüketicinin sadık olup olmaması birçok şirket tarafından ikinci plana atılıyor.

Tüketicilere mail ve mesaj yoluyla ulaşmak oldukça hızlı bir çözüm olsa da e-ticaret sitelerinin gönderdiği mailler spam klasörüne düşebiliyor. Özellikle son zamanlarda bu yöntem çoğu e-ticaret şirketi tarafından tercih edildiği için kullanıcılar mail kutularında yer alan bu tarzdaki mailleri direkt olarak siliyorlar.

Şirketinizin büyüklüğü ne olursa olsun, sizden düzenli olarak alışveriş yapan kitleyi el üstünde tutmanız gerekiyor. Yapılan araştırmalara göre sadık müşteriler, yeni müşterilere göre %67 daha fazla harcama yapıyor. Ayrıca sadık müşteri kitlesi oluşturmak, devamlı olarak yeni kitlelere ulaşmaya göre daha ucuza mal oluyor.

İçeriği güncel tutun
Sitenizde yer alan içerikleri düzenli olarak güncelleyin ve bunu mutlaka sitenizde görünür bir alanda belirtin. Eğer belirttiğiniz tarihte içerikleri geniş çapta güncellerseniz tüketici her hafta o gün sitenizi ziyaret edecek ve zamanla sadık müşteriniz haline gelecektir. Farklı ürünler için farklı güncelleme tarihleri belirlemek sitenizin tıklanma oranını da yükseltecektir.

Sosyal mecraları kullanın
Sadık müşteri kitlesi oluşturmak için düzenli olarak sosyal mecralar üzerinden takipçilerinizle iletişime geçin. Bu iletişimin birçok farklı kanaldan sağlıklı olarak kurulması oldukça önem taşıyor.

Firma olarak e-posta pazarlamayı ya da sosyal mecralar üzerinden takipçilerinizle düzenli iletişimi tercih etmiş olabilirsiniz, ancak onların da sizinle rahat bir şekilde iletişim kurabilmeleri gerektiğini unutmayın. Ulaşılabilir olmanız ve özellikle sosyal mecralarda kendi iletişim dilinizi oluşturmanız sadık bir müşteri kitlesi yaratmada en önemli adımlardan biridir. Dolayısıyla sağlıklı, çift taraflı ve çok kanallı bir iletişim kurabilmenin oldukça önemli bir faktör olduğunu her zaman hatırlamanız gerekiyor.

Memnuniyet garantili müşteri hizmeti sunun
Müşteri memnuniyetinin yüksek olduğu firmaların sadık müşterileri olduğu için başarı kaçınılmazdır. Bu nedenle müşteri destek biriminizin verdiği hizmetin kusursuz olması gerekmektedir. Müşterileriniz bu aşamada aldıkları hizmetten memnun kalmadıklarında bir daha e-ticaret sitenizden alışveriş yapmak istemeyeceklerdir. Fakat mutsuz bir müşterinin memnun ayrılmasını sağladığınızda, eğer bir kere daha sorun yaşaması durumunda onun çözüleceğini bileceği için sitenize sadık kalacaktır.

Tüketiciler kendilerine iyi davranıldığı yerlerden alışveriş yapmak isterler ve kendilerini memnun eden şirketleri de her zaman hatırlarlar. Bu nedenle de müşteri destek biriminizin, markanızın yüzü olduğunu unutmamanız gerekmektedir.

Fırsatlar yaratın
Sadık müşterilerinizi tespit ederek e-ticaret siteniz üzerinden ekstra kampanya ve fırsatlar sunun. Bu tutum kendilerini özel hissetmelerini sağlayacaktır. Onları bir şekilde ödüllendirdiğinizi fark edecekler ve sadakatlerinin karşılığında sizin sunduğunuz bir fırsat olarak değerlendireceklerdir.

Hayranlık uyandırın
Sadık müşteri kitleleri yaratmanın bir diğer formülü de hayranlık uyandıracak ürünler sunmaktan geçiyor. Dünya çapında bunu en iyi yapan firmalardan birinin Apple olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Daha yeni bir ürün çıkmadan mağazalarının önünde kuyruklar oluşuyor, ön sipariş sürünce tüm stoklar tükeniyor. Sattığınız ürünle ya da verdiğiniz hizmet ile fark yaratmanız, tüketicilerin devamlı sizin hakkınızda konuşmasını ve dolayısıyla e-ticaret siteniz üzerinden alışveriş yapmasını sağlar.

Özel günleri unutmayın
Bayram ve resmi tatilleri bütün e-ticaret şirketleri hatırlayıp mesajlar ve e-mailler atıyor. Bizim bahsettiğimiz ise tüketicinin özel günleri. Sitenize kayıt aşamasında tüketicilerin bıraktıkları kişisel bilgiler sayesinde onların özel günlerini (Doğum günü, evlilik yıldönümü) öğrenebilirsiniz.

Tüketicilere özel olarak gönderilen ve onlar için özel olarak hazırlanmış bu iletişim yöntemleri ilgilerini çekecek ve hoşlarına gidecektir. İsme özel olarak hazırlanmış video içerikler son yılların en popüler kutlama yöntemleri arasında gösterilmektedir. Bu mesajların kişiye özel olması sayesinde sosyal mecralarda sıkça paylaşılıyor ve sadık müşteri yaratmanın yanı sıra marka bilinirliğini de üst seviyeye çıkarıyor. Örneğin takı satışı üzerine bir e-ticaret şirketine sahipseniz tüketicilerin doğum günlerinde ya da evlilik yıldönümlerinde onlara özel hediyeler gönderebilirsiniz.

Özel mesaj gönderiminin yanı sıra, o günlere özel fırsat ve indirimler sunarak müşterilerinizin kendilerini özel hissetmelerini sağlayabilirsiniz.

Esnek olun
Müşterilerinizden her birinin sorunu ya da ihtiyacı farklı olabilir, bu sebeple şirket politikanızın sabit olması zaman zaman sorun yaratabilir. Farklı ihtiyaçları olan tüketicilere farklı yaklaşımlar sunmanız, politikalarınızda esneklik olması sayesinde e-ticaret şirketinize yarar sağlayacaktır.

Müşterinizin sorununu anlamadan standart, düz cevaplar vermek şirket olarak tüketiciler ile ilgilenmediğinizi ve umursamadığınızı gösterir. Bu uzun vadede sürekli olarak müşteri kaybetmenize yol açar. Tüketicilerin sorunlarını dinleyerek, şirket politikalarınızda bir takım esneklikler yaratabilirsiniz. Bu sayede standart şirket kurallarına bağlı kalmadan, müşterilerinizin sorunlarını çözebilecek adımlar atabilirsiniz.


iyzico Marketing Team

iyzico Marketing Team

The Creative Souls Behind iyzico Communication