Facebook Messenger ile Ödeme Almak Neden Önemli?

Nisan ayında bot uygulamasını kullanıma sunan Facebook Messenger, API olarak kullanabilme fırsatı verince yaklaşık 35 bin marka da kendi bot uygulamasını kullanıma sundu. Bir yapay zeka olan Facebook Messenger bot, kullanıcılarla mantıklı bir konuşma yürütülebilmesini sağlayan yazılım olarak tanımlanabilir. Ardından gelen Facebook Messenger üzerinden ödeme alabilme özelliği de internetten alışveriş yapma anlayışından köklü bir değişimin temellerini attı.

Bu teknolojinin getirdiği en büyük özellik, kullanıcıların Facebook Messenger uygulamasından ayrılmadan bir bot yazılımı ile iletişim kurarak sorularına cevap almasına ve ardından satın alma işlemini gerçekleştirmesine imkan tanıması.

Peki, Facebook’u ve Facebook Messenger uygulamasını e-ticaret firmaları için bu kadar önemli yapan nedir? Bu sorunu cevabı için Facebook’un güncel kullanıcı istatistikleri ve Facebook’un kullanıcılara yaklaşımını incelemek gerekir.

Dünya Genelinde Facebook ve Messenger

– Facebook’un dünya genelindeki kullanıcı sayısı 1.7 milyara ulaştı. Günlük aktif kullanıcı sayısı ise 1.2 milyar.
– Bu 1.7 milyar kullanıcının %34’ü 18-29, %31.5’i 30-49 ve %26’sı ise 50+ yaş aralığında.
– Facebook Messenger’in dünya genelinde aktif kullanıcı sayısı 1 milyar.
– Facebook Messenger’den her ay 17 milyar fotoğraf, her gün 1 milyar mesaj ve 22 milyon gif paylaşılıyor. – Facebook Messenger platformunu dünya genelinde 50 milyon şirket kullanıyor ve bu şirketler ayda 1 milyardan fazla mesaj gönderiyor.
– Dünya genelinde Facebook Messenger bot platformunda 34 bin geliştirici bulunuyor ve 30 binden fazla chat bot geliştirilmiş durumda.

Türkiye Genelinde Facebook ve Messenger

– Türkiye’de 79 milyonluk nüfusun 46 milyonu aktif internet kullanıcısı.
– 42 milyon kişi, sosyal medya mecralarını kullanıyor.
– 71 milyon mobil kullanıcı ve 36 milyon mobil sosyal medya kullanıcısı bulunuyor.
– Facebook, %32 ile en popüler uygulama. Ardından %24 ile Whatsapp ve %20 ile Facebook Messenger geliyor.
– Facebook’u Türkiye’de ayda 42 milyon kişi aktif kullanıma olarak kullanıyor. Günlük aktif kullanıcı sayısı ise 29 milyon.
– Facebook’u Türkiye’de ayda 37 milyon kişi aktif olarak mobilden kullanıyor, günlük aktif kullanıcı sayısı ise 26 milyon kişi.
– Türkiye’de Facebook kullanıcılarının %19’u 13-19, %37’si 20-29, %23’ü 30-39, %12’si 40-49, %8’i 50+ yaş grubunda.
– Kullanıcıların %37’sini kadınlar, %63’ünü erkekler oluşturuyor.
– 18-44 yaş grubunda yer alan 12 milyon kadın kullanıcının 8.5 milyonu online alışveriş ile 4.6 milyonu ise kıyafetle ilgileniyor.

Online Alışverişte Yenilik ve Değişim

Bu verilerden yola çıkıldığında dünyada her 7 kişiden 1’inin ve Türkiye’de neredeyse her 2 kişiden 1’inin Facebook hesabına sahip olduğunu söylemek mümkün. Ülke nüfusunun neredeyse yarısı, aktif bir şekilde her gün Facebook kullanıyor. Facebook’un reklam hedeflemede konum, yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi gibi noktalara ek olarak ilişki durumu, ilgi alanları, sahip olunan mülkler-araçlar, fotoğraf yükleme sıklığı, sahip olunan evcil hayvanlar gibi 98 farklı veri noktasını dikkate alması da e-ticaret firmaları için en uygun sosyal medya mecralarından birinin Facebook olduğunu ortaya koyuyor.

Bu platform ile ödeme sistemlerini entegre eden Facebook Messenger sayesinde yüz milyonlarca kullanıcının uygulamadan çıkmadan ödeme yapabilmesi ise online ödeme ve mobil e-ticaret alışkanlıklarından köklü bir değişimi beraberinde getiriyor. Alternatif sanal POS iyzico ise Facebook Messenger üzerinden ödeme alınmasına imkan tanıyarak değişime ayak uydurmanızı sağlıyor.


iyzico Marketing Team

iyzico Marketing Team

The Creative Souls Behind iyzico Communication