Finansal Teknolojilerle Türkiye’nin Dijitalleşmesi Hızlanıyor: iyzico’nun Türkiye Ekonomisine Etkisi

iyzico Posted on 5 dakika

Teknolojinin finans dünyasındaki yansıması ile ortaya çıkan finansal teknoloji şirketleri (FinTek), geleneksel bankacılık hizmetlerinin aksine müşteri odaklı yaklaşımlarıyla tüm dünyada finans sektörünün geleceğini şekillendiriyor.  Müşterilerinin “hayatlarını kolaylaştırma” mottosuyla yola çıkan fintekler, son dönemdeki verilere bakacak olursak bu iddialarını gerçeğe dönüştürmeyi de başarıyor. 2017 yılında dünya çapında fintek girişimlerine 22,5 milyar $ yatırım yapılırken, 2018’in yalnızca ilk yarısında bu rakam 57,9 milyar $’a ulaştı.

Fintekler tüm hızıyla büyümeye devam ederken, ekonomik etkileri de gözle görülür şekilde artıyor. Biz de iyzico olarak ülke ekonomisindeki etkimizi rakamlarla ölçümleyebilmek adına, kamu politikalarında yeniliklere ilham vermeyi amaçlayan bir danışmanlık ve düşünce kuruluşu olan Politika Analiz Laboratuvarı (PAL) ile birlikte “Finansal Teknolojilerin Türkiye Ekonomisine Etkileri: iyzi Vaka Analizi” başlıklı bir rapor hazırladık. iyzico’nun farklı alanlarda yerel fintek sektörüne olan etkisinin analizi niteliğindeki çalışma literatür taraması, iyzico ve Türkiye’de veri analizleri, iyzico üye iş yerleriyle görüşmelerin bir çıktısı. İlk defa yayınlanan raporun çerçevesini iyzico’nun dönüştürücü etkisi, büyüme etkisi, güvenli ve kayıt içi piyasanın geliştirilmesi ve e-ticaret sistemini kapsayıcı etkilerinin yanı sıra Türkiye’de finteklerin geleceğine bakış oluşturuyor. Kısa bir sürede ekonomimize sağladığımız katma değerin tüm rakamlarıyla ortaya çıktığı bu rapor, gelecek planlarımız için de bir yol haritası oluşturuyor.

Rapor kapsamında öne çıkan verileri şu başlıklarla özetlememiz mümkün:

E-Ticaret Hızla Büyüse de Ondan 4 Kat Daha Büyüyoruz!

Mart 2016-Eylül 2018 arasında, BKM verilerine göre ülkemizde internet üzerinden kredi kartı ile yapılan ödemeler aylık bazda %3 artış gösterdi. Aynı dönemde iyzico olarak yakaladığımız büyüme hızı ise %11 oldu. Mayıs 2016’da aylık 17 milyon TL’lik işlem hacmine sahipken, Haziran 2018’de bu hacim 260 milyon TL’ye ulaştı.

Kilometreler Bizim İçin Sadece Rakamlardan İbaret: Türkiye’nin E-İhracat Menzilini Büyütüyoruz

Rapora göre iyzico üzerinden gerçekleştirilen e-ihracat faaliyetlerinin menzili, Türkiye’nin 3.355 km’lik e-ihracat menzilinin 1,5 katına çıktı ve 5.292 km oldu. Bu artışın yanı sıra, iyzico ülke ortalamasından 9 kat daha hızlı büyüyerek yüzde 18’lik bir büyüme oranına ulaştı. Aralık 2016 ile Aralık 2018 arasındaki dönemde, iyzico üzerinden yurt dışına satış yapan üye iş yeri sayısı da 4 kat arttı ve 350’den 1337’ye yükseldi. Bu sayede iyzico üye işyerleri için coğrafi sınırları kaldırıyor.

Ekonomimize Katma Değer Yaratıyoruz: iyzico ile 1.2 Milyar TL’lik Kayıt İçi İşlem Artışı

Üye iş yeri sayımızdaki ve işlem hacmimizdeki artışla doğru orantılı olarak, kayıt dışından kayıt içi ekonomiye geçen işlem hacmi de ciddi bir artış gösterdi. 2016-2018 yılları arasında, iyzico üzerinden gerçekleştirilen işlem hacmi 4,8 milyar TL seviyesine ulaştı ve kayıt içi ekonomiye 1,2 milyar TL seviyesinde bir katkı sağlandı.

Raporumuzun çıktıları tabii ki bu verilerle sınırlı değil. İşte daha fazlası:

  • 3 yılda 29.000 üye iş yerimizin dijitalleşmesini sağladık.
  • 2016’da iyzico üzerinden yıllık ortalama 306 bin TL ciro elde eden bir iş yerinin 2018’in ilk 7 ayı içerisindeki cirosu 546 bin TL seviyesine çıktı ve 2 yılda %78 ciro artışı gerçekleşti.
  • Giyim sektörü, 895 milyon TL’lik işlem hacmi ile hizmet verdiğimiz sektörler arasında zirveyi temsil etti.
  • iyzico üzerinden en çok e-ihracatın yapıldığı ülke, %45,2 ile ABD oldu. Suudi Arabistan %19,9 ile 2. sırayı alırken, Birleşik Krallık %17,7 ile 3. sırada yer aldı.
  • Aralık 2016’da 1,1 milyon USD olan ihracat hacmimiz, Aralık 2018’de 3,3 milyon USD seviyesine ulaştı.
  • Aralık 2016 –Aralık 2018 döneminde yurt dışındaki alıcıların üye iş yerlerimizden yaptıkları alışveriş sayısı 7 kat arttı ve 29,000’den 200,000’e çıktı. Bir başka deyişle dünyanın dört bir yanında “Made in Turkey” ibaresiyle karşılaşma ihtimaliniz 7 kat arttı.
  • KOBİ’lerimizi destekliyoruz! iyzico üyesi küçük işletmelerin sayısı 2016-2018 arasında 7,3 kat arttı.
  • Kadın girişimcilerimizin cirosu, erkeklerin 2 katına çıktı. Aralık 2016’da işlem hacmimizin %14’lük bölümünü oluşturan kadın girişimcilerimiz, 2 yıl içinde büyük bir gelişim kaydetti ve 2018’de bu oranı %32’ye yükseltti. 2016’da yalnızca 4 kadın girişimcimiz e-ihracat yaparken, bu sayı bugün 174. Üstelik bu 174 kadın girişimcimiz Türkiye’nin dört bir yanına yayılmış durumda. İşte şehirlere göre kadın girişimcilerimizin dağılımları:
    • Muğla (%32)
    • Kırıkkale (%27)
    • Amasya (%25)
    • Aydın (%25)
    • Tekirdağ (%24)
    • Hatay (%24)
    • Bilecik (%24)
    • Rize (%24)

Finansal Teknolojilerin Türkiye Ekonomisine Etkileri: iyzico Vaka Analizi” raporuyla, Türkiye’de fintek sektörüne dair malumatın zenginleşmesine katkı sunarak başta BDDK olmak üzere ekonomi politikasına ilişkin karar alıcıların bu noktadaki bilgi ihtiyaçlarının karşılanmasına destek olmayı hedefliyoruz. Rapor, finansal hizmetleri herkes için daha demokratik hale getirmek için çıktığımız yolda bir sonraki adımlarımız için de rehber olma özelliğini de taşıyor.

Raporun tamamına bu linkten ulaşmanız mümkün: https://media.iyzico.com/b/2019/01/pal-update-2019.pdf


iyzico

iyzico

Şimdi Kolay