Fintech Nedir? Finans Sektöründeki Etkileri Nelerdir?

iyzico Posted on 4 dakika

Fintech (Finansal Teknoloji), sözlük tanımıyla finansal hizmetleri iyileştirmek adına teknolojiden yararlanan yeni finans endüstrisidir. Sahip oldukları teknolojik güç ile geleneksel finansal hizmetlerle rekabet eden fintech’ler, tüm dünyada müşterilerinin hayatlarını kolaylaştırma felsefesiyle hareket etmektedir. İlk dönemlerinde geleneksel finans hizmetlerinin daha teknolojik versiyonu olarak görülen fintech’ler, bugün gelinen noktada tahminlerin çok daha ötesinde bir etkiye sahip. Tüm dünyada internet ve mobil uygulamaların yaygınlaşması ile birlikte etki alanını genişleten fintech girişimlerinin aldığı yatırımlar da bu durumu kanıtlıyor. 2017 yılında tüm dünyada 22,5 milyar $ yatırım alan fintech girişimleri, 2018’in yalnızca ilk yarısında 57,9 milyar $ yatırım aldı.

Fintech’ler ile geleneksel finansal hizmetler arasındaki farkı en basit yolla anlatabileceğimiz örnekler ise şunlardır:

  • Geçmiş dönemde bir banka hesabı açmak için, birçok evrakla birlikte bir banka şubesine gitmeniz gerekiyordu. Fintech’ler ise nerede olursanız olun bu işlemi mobil uygulama üzerinden yapmanızı sağlıyor. Aynı zamanda fintech’lerin hayatımıza getirdiği bir yenilikle akıllı telefonunuzu bir “dijital cüzdan” haline getirebilir ve hesabınızdaki parayı dilediğiniz gibi harcayabilirsiniz. Tüm bu örnekler, fintech’lerin hayatımızı kolaylaştırdığı alanlardan sadece bazıları.

Yakın dönemde finans endüstrisiyle ilgili yayınlanan Deloitte raporundaki şu çıktılar da fintech’lerin müşterilerinin hayatlarına kattığı değerleri gözler önüne seriyor:

“Günümüzde müşteriler finans kuruluşlarından kesintisiz bir dijital onboarding sürecine, hızlı kredi onaylarına ve ücretiz para gönderimlerine imkan sağlamalarını bekliyor. Daha kısa bir ifadeyle, fintech’lerin hayatlarına kattığı tüm yenilikleri finans kuruluşlarından talep ediyorlar. Fintech’lerin bugünkü koşullarda henüz piyasayı domine ettiklerini söyleyemesek de tüketicilerin hayatlarında değer yarattıklarını ve oldukça güçlü bir konumda bulunduklarını rahatlıkla söyleyebiliriz.”

Fintech’lerin kullanıcılarının hayatlarına kattığı değerleri ise şu başlıklar altında inceleyebiliriz:

  • Pratiklik: Fintech’ler çözümlerini kullanıcılarına dijital ortamlarda sunmaktadır. Bu durum da doğal olarak kullanıcılarının hayatına kolaylık ve hız katmaktadır.
  • Fiyat Avantajı: Fintech kuruluşlarının şube ağı ve benzeri fiziksel yapılar için harcama yapmaya ihtiyacı yoktur. Bu sebeple fintech’ler birçok noktada geleneksel finansal hizmetlere göre fiyat avantajına sahiptir.
  • Daha Fazla Hizmet Seçeneği: Müşterilerine konumlarından bağımsız olarak hizmet sunabilen fintech’lerin bu sebeple hizmetlerin çeşitliliği de geleneksel finans hizmetlerine göre daha fazladır.
  • Kişiselleştirilmiş Bir Deneyim: Fintech’lerin sahip olduğu teknolojik imkanlar, bu kuruluşların müşterileri hakkında çeşitli kanallar aracılığıyla daha fazla bilgi toplamasını ve bu bilgileri etkili bir şekilde kullanabilmelerini sağlar. Bu sebeple fintech kuruluşları müşterilerine daha fazla kişiselleştirilmiş bir hizmet sunabilirler.

Fintech’lerin gelişiminde ve önümüzdeki dönemde evrileceği noktalarda, yapay zekanın şüphesiz ki çok önemli bir payı olacak. Yapay zeka tabanlı teknolojilerle müşterilerine daha iyi bir hizmet sunmayı hedefleyen fintech’lerin bu alanda yürüttüğü yoğun çalışma da bu durumun bir kanıtı. Yapay zekanın fintech sektörünü etkileyebileceği başlıca noktalar ise şunlardır:

  • Daha İsabetli Karar Süreçleri: Veri odaklı bir yapay zeka sistemi, fintech’lere çalışmak isteyecekleri doğru müşterilere karar vermeleri noktasında yardımcı olacak ve karar süreçleri çok daha kolay bir şekilde sonuçlanabilecek.
  • Chatbot Teknolojisi: Bir yerde yapay zekadan bahsediliyorsa, orada mutlaka chatbot teknolojisini görebilirsiniz. 🙂 Chatbot’lar önümüzdeki dönemde fintech’lerin müşterilerine çok daha iyi bir destek sunmasını sağlayacak.
  • Üstün Fraud Önleme Sistemleri: Fraud işlemlerinin tespiti, yapay zekanın gelişimiyle birlikte çok daha kolay bir şekilde yapılabilecek ve olası gelir kayıplarının önüne geçilebilecek. iyzico mühendisleri tarafından geliştirilen yapay zeka tabanlı fraud önleme sistemi Frauctive, bu teknojinin bir ürünüdür. Konu hakkında daha detaylı bilgi için Frauctive blog yazımıza da göz atabilirsiniz.

Elimizdeki verileri analiz ettiğimizde finans sektörünün yakın bir gelecekte köklü değişimler yaşayacağını tahmin etmek çok da güç değil. Tüm dünyada artan internet kullanımı ve mobilite ile birlikte değişen tüketici davranışları ise fintech’lerin başlıca dayanak noktası durumunda. Finans sektöründe yaşanan büyük dönüşümün sonucunda neler olacağını bekleyip hep birlikte görelim. 🙂


iyzico

iyzico

Şimdi Kolay