Hemen Çıkma (Bounce Rate) Oranı Nedir, Nasıl Düşürülür?

E-ticaret sitelerini ziyaret eden kullanıcıların buradaki davranışları, firmalar için oldukça önemli bir veri kaynağıdır. Yapılan analizler sayesinde e-ticaret sitesinde geliştirilmesi gereken noktalar, ağırlık verilmesi ya da ön plana çıkarılması gereken alanlar ve farklı stratejiler belirlenebilir. Kullanıcıların hangi ürünlere ya da içerikleri yöneldiği kadar kaç farklı sayfaya yöneldiği de bu bakımdan önemlidir. Bir web sitesini ziyaret eden kullanıcıların davranışlarını incelemenin yollarından biri de hemen çıkma oranını takip etmektir.

Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate) Nedir?
E-ticaret sitesini ziyaret eden bir kullanıcının, siteyi açıp okuduğu ilk sayfa dışında başka bir sayfaya yönelip yönelmemesi, “bounce rate” yani “hemen çıkma” metriği ile incelenir. Kullanıcıların kaçta kaçının, girdikleri sitede ilk sayfayı inceledikten sonra ayrıldıkları ise “hemen çıkma oranı” olarak kabul edilir.

Aslında hemen çıkma ve hemen çıkma oranı, kelime anlamının biraz dışında anlamlara sahiptir. Kullanıcıların kaçta kaçının, bir internet sitesinde ilk sayfayı okuduktan sonra siteden ayrıldığını, kaçta kaçının da diğer sayfalara yöneldiğini belirleme yöntemidir.

Hemen Çıkma Oranı Nasıl Hesaplanır?
E-ticaret siteleri için birçok farklı metrik ile analizler yapan Google Analytics, hemen çıkma oranını da hesaplıyor. Belirlenen periyotlar arasında e-ticaret sitesini ziyaret eden kullanıcıların kaçta kaçının diğer sayfalara yönelmeden çıktığını analiz ederek rapor oluşturuyor. Ayrıca hemen çıkma oranını hesaplamak için basit bir formül de kullanılabilir. “(Siteyi Terk Edenler / Toplam Site Ziyaretçisi) x 100 = Hemen Çıkma Oranı” formülünü kullanarak da bu orana ulaşmak mümkün.

Hemen Çıkma Oranı Ortalamaları

Dünya genelinde internet sitelerinin tamamı için analizi yapılan hemen çıkma oranları, sektöre göre farklılıklar gösterir. Tabii her sektör için belli ortalamalar, ideal değerler olarak kabul edilir. Dünya bounce rate ortalamalarını şöyle sıralamak mümkün:

– E-ticaret Siteleri %20-40,
– Kurumsal Siteler %30-50,
– Haber Siteleri %40-60,
– Hizmet Sektörü Siteleri %40-60,
– Bloglar %70-98.

Bir internet sitesinde hemen çıkma oranının yüksek olması ise ziyaretçilerin o sitede kalmaya ikna edilemediği anlamına gelir. Bütün web sitelerini ve e-ticaret siteleri dikkate alınınca %35-55 aralığından yüksek hemen çıkma oranı görülmesi, bir sorun olarak kabul edilebilir. Bu oranlarda ya da daha düşük oran bir başarıyken ideal aralığın daha fazlası, üzerine düşünülmesi ve yeni stratejiler belirlenmesi gerektiğini belirtir.

Hemen Çıkma Oranının Yüksek Olma Sebepleri
– E-ticaret sitesi tasarımı, kullanıcıların dikkatini dağıtacak ya da ilgisini çekmeyecek şekilde yapılmış olabilir,
– Sitede yer alan içerikler ve ürünler, tüketicilerin beğenisini kazanamamış olabilir,
– Kategorilerin yerleştirilmesi, ulaşılabilir olması ve sınıflandırılması başarısız olabilir,
– Site açma hızı ve yeni sayfa yüklenme hızı düşük, görseller çok geç yükleniyor olabilir,
– SEO ile içerik birbiriyle alakasız olabilir.

Hemen Çıkma Oranı Nasıl Düşürülür?
– İçerikleri hazırken benzer içerikler ve ilgili diğer içeriklerin linkleri, belli kelime gruplarına ya da ilgili paragrafın altına yerleştirilebilir,
– Site yüklenme hızını arttırmak için maksimum 5 saniyede açılacak şekilde daha sade bir tasarım tercih edilebilir,
– SEO ile içerik uyumu sağlanarak kullanıcıların doğrudan aradıkları sayfaya ve içeriğe yönelmeleri sağlanabilir,
– Kolay okunabilmesi için içerikleri fazla uzun tutmamaya, bütün bilgileri tek seferde vermemeye çalışılabilir,
– En çok ilgi gören içeriklere paralel içerikler üretilerek ziyaretçilerin sitede daha uzun süre geçirmesi sağlanabilir,
– Menü, kategori ve sınıflandırma, sade ama açıklayıcı şekilde yapılabilir,
– Otomatik oynayan videolar, tıklayınca başka siteye yönlendiren uygulamalar ve pop-up’lar mümkün olduğunca az kullanılabilir.
– Linkleme yapılacaksa bu yeni sayfanın yan sekmede açılması sağlanabilir,
– E-ticaret sitesi ve diğer web sitelerinin diğer cihazlarla da uyumlu olması sağlanabilir.

Özellikle mobil uyumlu e-ticaret siteleri, kullanıcıların son yıllarda daha çok ilgisini çekmektedir.


iyzico Marketing Team

iyzico Marketing Team

The Creative Souls Behind iyzico Communication