HTTP ile HTTPS Arasındaki Farklar Nelerdir?

Kullanıcıların da dikkat ettiği gibi son yıllarda bazı web sitelerinin URL’sinde http yerine https yazar. Bunu nedeni, güvenlik sertifikası barındırmayan sitelerin http ile başlamasıyken güvenlik sertifikası bulunan sitelerde https kullanılmasıdır. Peki, http ile https arasındaki farklar nelerdir?

HTTP Nedir?

Açılımı Hyper Text Transfer Protocol olan http, verici ve sunucu arasında paylaşılan bilginin herhangi bir şifreleme uygulanmadan işleme alınması niteliğini taşır. Yani adresinin başında http:// bulunan bir web sitesiyle paylaşacağınız bilgileriniz ve genel olarak bilgisayarınız, güvenlik protokolleriyle korunmaz ve dış tehditlere açık hale gelir.

HTTPS Nedir?

Peki Https nedir? Açılımı Secure Hypertext Transfer Protocol olan https ise verici ile sunucu arasında her türlü bilgiyi şifreli olarak gönderip almaya yarayan bir güvenlik önlemi ekler. Bu da SSL Sertifikasıdır. Özellikle bankalar, online alışveriş hizmeti sunan e-ticaret siteleri ve benzer web sitelerinde mutlaka yer alması gereken bu SSL Sertifikası, ödeme sayfalarındaki formalara yazılan kişisel bilgiler ile kart bilgilerinin bankalara gönderilmesi ve depolanması konusunda farklı şifreleme yöntemleri kullanır. Böylece internetten güvenli alışveriş imkanı sağlamış olur. Yani başında https:// bulunan e-ticaret siteleri, SSL Sertifikası sahibidir ve internette alışverişte kart güvenliğini garanti eder.

HTTPS’nin Avantajları Nelerdir?

– Https’de var olan SSL Sertifikası, bilgi aktarım aşamasında şifreleme yöntemi kullanır. Tarayıcıların süzgecinden geçen sertifika, tanınınca site açılır ve güvenle işlem yapılmasını sağlar. Ancak sertifika bulunmuyorsa tarayıcı, siteye güvenip güvenmediğini kullanıcıya sorar. Böylece kullanıcılar, güvenli siteler ile güvenli olmayan siteler arasında ayrım yapabilme özgürlüğüne kavuşur.

– SSL Güvenlik Sertifikası ve bunun URL’deki yansıması olan https, ödeme işlemlerinin yapıldığı e-ticaret sitelerinde, kart bilgilerinin bankaya aktarılırken şifrelenmesini ve bankadan gelen bilgilerin de şifreli olmasını sağlar. Böylece kullanıcı bilgilerinin, 3. şahıslar tarafından ele geçirilmesinin önüne geçer.

– Https, http’ye göre çok daha hızlı yükleme süresine sahiptir. Yani https’li sayfalar, http’li sayfalara göre çok daha hızlı yüklenir. Bu da arama motoru optimizasyonu (SEO) konusuna önem veren e-ticaret sitelerinin https’yi yani SSL Sertifikasını tercih etmeleri için bir başka nedendir.

– Güvenli site ve güvenli alışveriş algısına sahip e-ticaret siteleri, kullanıcılar tarafından yoğun bir şekilde tercih edildikleri hem arama sayfalarında üst sıralarda yer alırlar hem de trafikleri ve satış hacimleri yükselir. Bu da e-ticaret piyasasında daha büyük bir paya sahip olmak anlamına gelir.


iyzico Engineering Team

iyzico Engineering Team

Code with Passion