Inbound Pazarlama (Gelen Pazarlama) Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Markanızı/hizmetinizi geniş kitlelere ulaştırmak için birçok yöntem bulunuyor. Klasik reklam mecralarının yanında tabii ki gelişen teknolojiyi göz ardı etmeden değerlendirme ve onun sunduğu imkanlardan yararlanmanın yolları var. Teknolojiye entegre e-ticaret şirketleri için bu imkanları kullanmak neredeyse şart. Inbound pazarlama (Inbound marketing) sesinizi hedef kitleye ulaştırmak için yararlanmanız gereken seçeneklerden biri. Peki, inbound pazarlama ne olabilir?

Inbound Pazarlama Nedir?
Inbound pazarlama, en basit tanımıyla içerik oluşturmak ve bu içeriği olabildiğince geniş bölgelere ulaştırmaktır. Yani hedef kitlenizin dikkatini çeken, yararlı olabilecek içerikler paylaşarak onlarla iletişime geçme yolu da diyebiliriz. Hedef kitle sizin paylaştığınız içerikleri yararlı, komik ya da faydalı bulacak olursa, farklı kanallarda paylaşır ve diğer insanların markanızla tanışmasına zemin hazırlar.

Reklam ve e-mail listeleri satın almak gibi yöntemlerin yanında, daha samimi ve kaliteli içeriklerle iletişim kurma yolu olan inbound pazarlama, 2005 yılından bu yana online gerçekleştirilen işlerde kullanılan en etkili pazarlama metotları arasında bulunuyor. Özellikle e-ticaret sektörü için çok değerli bir e-ticaret tanıtım yöntemi olan inbound pazarlama, kişiselleştirilmiş içeriklerle sadık müşteri kitlesini oluştururken, doğru kullanıldığında marka bilinirliği ve satışların yükselmesine de yardımcı oluyor. Kilit nokta ise; bu pazarlama türünü kullanırken doğru strateji uygulamak. “Inbound pazarlama nasıl yapılır?” sorusunun cevaplarını çeşitlendirmek çok kolay. Fakat bu pazarlama yöntemini başarıyla yürütmenin olmazsa olmaz yolları olduğunu unutmamak gerek.

Mecranızı Seçin
Vizyonunuza uygun, hizmetlerinize ve hedef kitlenizin ihtiyaçlarına göre yarattığınız bir hikâye size bu konuda yardımcı olacaktır. Doğru kurgulanmış, dikkat çekici ve kesinlikle samimi bir hikayeniz olmalı. Bu hikâyeyi anlatma ve yayma yönteminiz de çok önemli. Sosyal medya hesaplarında yaptığınız paylaşımlarla kitlenizi belirler, blog ve SEO uyumlu yazılarla ideal müşterilerinizin arama yaparken kullanacağı kelimeler içeren linkler oluşturarak hedef kitleyi paylaşımlarınıza çekebilirsiniz. Böylece web sitenize gelecek olan trafiği arttırmış olursunuz.

İçerikler Önemlidir
Müşterilerinizin dikkatini çekmek ve sadık bir kitle oluşturmak için içeriğin kalitesi çok önemlidir. Kanal seçimi yaptıktan sonra bunlara uyumlu içerikler ile maksimum trafiği elde etmeniz mümkün olacaktır. İçeriklerinizin teknik özellikleri kadar (paylaşılacak kanal, SEO, linkleme) içeriklerin de fonksiyonu önemlidir. İçeriklerin kalitesi, müşterilerinizle oluşturduğunuz bağın sağlamlığını belirler.

Trafiği Oluşturduysanız Harekete Geçin
Hedef kitlenin dikkatini çekmeyi başardınız fakat bu trafiği nasıl satışa çevirebilirsiniz? İçeriklerinizin satışa dönüşümü sağlayacak araçları, içerik stratejinizle birleştirmeniz büyük önem arz edecektir. Bu adımda müşterilerinize özel tasarlanmış sayfalar, webinar’lar veya benzer eğitici içerikler sunmanız gerekir. Bu yöntem müşterilerinizi rahatsız etmeden onlarla iletişime geçmenizi sağlar. Böylece ürün veya hizmetlerinizle ilgilenen doğru kitleye ulaşarak, ürün tanıtımlarıyla satışlarınızı arttırabilirsiniz.

Ölçümleme Yapmayı Unutmayın
Inbound pazarlama stratejinizin son adımı ölçümleme yapmaktır. Dönüşüm oranları, kampanya performansı ve yatırım geri dönüşü inbound pazarlamanın başarılı olup, olmadığını gösterir. Müşterilerinize sunduğunuz içeriklerin ne kadar satışa dönüştüğünü hesaplamanın yanında, yaptığınız çalışmanın yankılarını görerek stratejinizin yönünü belirlemek noktasında ölçümleme adımını kullanmayı unutmayın.


iyzico Marketing Team

iyzico Marketing Team

The Creative Souls Behind iyzico Communication