Instagram’da Satış Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Instagram’ı bu kadar çok sevmemizin, günümüzün en az yarım saatini bu sosyal platformda geçirmeyi tercih etmemizin onlarca nedeni var. Anı paylaşmak, arkadaşlarımızı, tarzını beğendiğimiz blogger’ları takip etmenin yanı sıra yepyeni yerler, mekanlar, ürünler, markalar keşfetmenin de bir numaralı adresi oldu artık Instagram. Bunun sonucunda da internetten alışverişin, dolayısıyla ürünlerini tüketicilerle buluşturmak isteyenlerin doğru hedef kitlesiyle buluşmasını sağlayan bir doğrudan satış ve pazarlama kanalına dönüştü.

Bugün Instagram’ın Türkiye’de 10 milyondan fazla kullanıcısı, Amerika’da ise 88 milyon aktif kullanıcısı var. Neredeyse birçok ülkenin nüfusundan bile yüksek olan bu sayılar bize, son kullanıcıdan markalara kadar herkes için oyunun kurallarını değiştiren bir pazarlama merkezi ve kocaman bir sanal çarşı sunuyor.

Instagram’ı bu denli cazip kılan en önemli unsur ise pazarlama dünyasının fenomen kavramı WOM (Word-of-Mouth), yani Ağızdan Ağıza Pazarlama. Zevkine inandığınız arkadaşınızın ya da tarzını beğendiğiniz bir influencer’ın hesabında gördüğünüz bilekliği, bebek pusetini satın almak ya da pilates hocasından ders almaya karar vermek, Instagram’dan alışveriş yapmanın tanımlayıcı özelliklerinden biri olarak kabul ediliyor.

El emeğinizle ürettiğiniz ürünlerden, evde giymediğiniz kıyafetlere, kullanmadığınız ikinci el ürünlere kadar her şey için dünyanın bu en büyük sanal sosyal çarşısında alıcı bulmanız mümkün iken, Facebook’un Instagram’ı  2012 yılında satın almasından sonra, Instagram’da satış yapmak isteyenler için süreç oldukça zorlaştı. Sıklıkla değişen Instagram kullanıcı analitiklerinin, zaman tüneli ayarlarının, ürünlerini yükledikleri görsellerle satmak ya da fiziksel dükkanlarını online satışa açmak isteyen kişileri zorladığı bir gerçek. “İşin bu kadarını ben de biliyorum. Peki, nasıl satış yapacağız? Mağazamız nasıl popüler olacak?” dediğinizi duyar gibiyiz.

O halde hadi “Instagram’da satış yapmak için bilmeniz gerekenler” bölümüne geçelim:

HİKAYE

Instagram'da Satış Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Instagram’da satış yapmak ya da satışlarınızı arttırmak istiyorsanız, en fazla dikkat etmeniz gereken konu WOM, yani ürününüzün ya da sunduğunuz hizmetin ağızdan ağıza yayılabilme özelliğine sahip olmasıdır.

İyi ve etkili bir WOM için yapmanız gereken en önemli şey, hikayesi olan görseller paylaşmak olacaktır. Örneğin, markanızın kurulması ile ilgili kişisel bir hikaye, kurumsal hayatı bıraktıktan sonra hobi olarak başlayıp sadece kendiniz için tasarladığınız keçe çantalardan gelir elde etmek istemeniz, spordan sonra enerji vermesi için hazırladığınız organik atıştırmalıkları bir gıda markasına dönüştürmek, B2B’ye (firmadan firmaya) yönelik bir ürününüz, bu zamana kadar sadece fiziksel dükkanınızda sattığınız bir ürünü Instagram’da da satmak gibi. Sadece kendi hikayeniz değil, şirket kültürünüzün hikayesi ya da sadık müşterilerinizin deneyimlerini de paylaşımlarınızın odağına koyabilirsiniz. Tüm bunlara bakarak; Instagram paylaşımlarınızda hikayenin önemi olduğunu unutmayın. Bir hikayeniz olduğunda, potansiyel müşterileriniz sizinle bağ kuracak ve markanıza yakın hissedecektir.

ÖZGÜNLÜK

Instagram'da Satış Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Ocak 2018 rakamlarına göre, Instagram’a her gün 95 milyon fotoğraf ve video yükleniyor. Instagram’ın sahip olduğu kurumsal ya da bireysel satıcı sayısı ise 25 milyondan fazla. Kullanıcıların en çok izlediği hikayelerin üçte biri bu profillere ait ve kullanıcıların %60’ı yeni ürünleri Instagram üzerinden keşfettiğini belirtiyor. Bu resim; Instagram’da satış yapmak isteyenler için önemli fırsatlar sunarken zorlukları da beraberinde getiriyor. İşte bu sebeple, Instagram’ın devasa çarşısı içinde ayrışmak, ürünlerinizi özgün bir görsel dille ulaşmak istediğiniz kitleye sunmak büyük önem kazanıyor.

Özgün bir görsel dile sahip olabilmeniz için öncelikle hedef kitlenizi doğru tanımlamanız gerekmektedir. Örneğin; markanız gençlere mi, sağlıklı yaşamı seçenlere mi, kurumsal firmalarda çalışan babalara mı hitap ediyor? Hedef kitlenizi belirlerken kendinize sorduğunuz bu sorulara cevap verdikten sonra, Instagram mağazanız için oluşturacağınız dile karar verebilir; yalın, trendy, renk uyumuna sahip, özgün ve benzeri az olan bir görsel dil oluşturup tüketicilerinizle buluşabilirsiniz.

SATIŞ YAPMAK

Instagram'da Satış Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Instagram verilerine göre; tüketicilerin %72’si bir ürünün fotoğrafını Instagram’da gördüklerinde o ürünü satın alma ihtimallerinin arttığını söylerken, %38’i de sıklıkla Instagram’da gördüğü ürünleri satın aldıklarını belirtiyor.

Bu veriler, Instagram’da satış yapmanın ne kadar avantajlı olduğunu bize bir kez daha gösteriyor. Ancak bildiğiniz üzere Instagram, başka mecralarda olduğu gibi bir linkle websitenize yönlendirme yapıp satış yapmanıza izin vermiyor. Tüm stratejileri size uygulamanın içinde tutmak.

Instagram’ın bu yaklaşımına rağmen, global hazır e-ticaret platformlarıyla ve bunlara entegre gelen ödeme sistemleriyle Instagram’da satış yapabilmeniz mümkün. Ancak bu noktada karşınıza e-ticaret platformlarının aylık paket ücretleri, Türkçe dil desteği ve ödeme sisteminin yıllık sabit hizmet bedeli gibi engeller karşınıza çıkıyor. iyzico’nun link ile ödeme alma yöntemi, bu engelleri ortadan kaldırıyor ve oluşturduğunuz ürün linklerini alıcı ile DM’den, sosyal medyadan ya da kısa mesaj aracılığıyla paylaşmanızı ve kolayca ödeme almanızı sağlıyor. Link ile ödeme alma yöntemi sayesinde, bir websiteniz dahi olmadan, ister kurumsal ister bireysel (şirket sahibi olmayan) satıcı olarak, hiçbir teknik geliştirmeye ihtiyaç duymadan ürününüzün satışını gerçekleştirebilirsiniz. Tek yapmanız gereken Instagram mağazanızdan satmak istediğiniz ürün için bir link oluşturmak, bu linki alıcı ile paylaşmak ve ister peşin ister taksitle ürünün satışını gerçekleştirmek. Başlangıç ücreti olmadan, işinizin büyüklüğüne göre fiyatlandırma alternatifleri sunan link ile ödeme alma yöntemi sayesinde farklı para birimleriyle de ödeme alabilir, iyzico’nun kendini sürekli yenileyen güvenlik sistemiyle satışlarınızın güvenliğinizi de sağlayabilirsiniz.

KULLANICILARINIZIN YARATTIĞI İÇERİK

Instagram'da Satış Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Daha önce de belirttiğimiz gibi Instagram, söylemine, zevkine inandığımız, tanıdığımız kişilerle etkileşime geçtiğimiz bir platform olarak öne çıkıyor. Bu sebeple ürünlerinizi, hizmetlerinizi kullanan kişilerin paylaştığı fotoğraflar, sizi beğendiklerinin ve online mağazanızın olumlu geri dönüş aldığının sosyal bir kanıtı. Bu kullanıcının yarattığı içerik, onu tanıyan ve aynı ürünü almak isteyen takipçisinin de bu paylaşımı görmesini ve ürün kalitesinin doğruluğunun ispatlandığını düşünmesini sağlayacaktır. Sizin, Instagram mağazanızdan müşterileriniz tarafından oluşturulmuş bu içerikleri paylaşmanız da hedef kitlenizin satın alma kararında olumlu bir etkiye sebep olacaktır. Dolayısıyla, takipçilerinizi yarattığı içerikleri göz ardı etmeyin, tam tersi kucaklayın!

GÜNÜMÜZÜN BİLİRKİŞİSİ: INFLUENCER’LAR

Instagram'da Satış Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

İngilizce “etkilemek” kelimesinden türeyen influencer kavramı ve Instagram, birbirini sürekli olarak besleyen ayrılmaz bir ikili. Orijinal içerik paylaşımlarıyla sosyal erişimi yüksek, takipçileri tarafından güvenilir görülen, dolayısıyla tüketicilerin satın alma davranışlarını etkileme potansiyeli olan çağımızın en karmaşık ama bir o kadar da vazgeçilmez pazarlama aracı artık influencer’lar.

Instagram mağazanız için doğru influencer ile çalışmanız, sizi ürünlerinizle ilgilenecek doğru hedef kitleyle kısa zamanda buluşturacaktır. WOM etkisi yaratmada oldukça büyük bir güce sahip, sosyal medyanın bilirkişileri olarak konumlanan influencer’lar markanızın ve ürününüzün güven elçisi olacaktır. Tabii ki Instagram mağazanız için doğru influencer’a ulaşmak en önemli adım. Doğru Instagram bilirkişisinin ürününüzü deneyimleyip takipçileriyle paylaşması hem marka bilinirliğinizi artıracak hem de satışlarınız üzerinde olumlu bir etki yaratacaktır.


iyzico Marketing Team

iyzico Marketing Team

The Creative Souls Behind iyzico Communication