İşte iyzico’yla İlgili Tüm Sorularınızın Cevapları

iyzico Posted on 18 dakika

İşte iyzico'yla İlgili Tüm Sorularınızın Cevaplarıiyzico, 29 binden fazla internet sitesinden güven içinde alışveriş yapmanızı mümkün kılan, çalıştığı üye iş yerlerine hızlı ve sahtecilik önleme odaklı en yüksek kalitede hizmet sunan BDDK lisanslı bir finans teknolojileri firmasıdır. iyzico olarak önceliğimiz, hem alıcıların hem satıcıların ödeme süreçlerinin güvenle tamamlanmasıdır. Bu kapsamda, Türkiye’nin öncü ödeme hizmetleri firması olarak “iyzico hakkında bilinen yanlışları” bu yazımızda bir araya topladık. iyzico’yla satış yapan kişilerin süreçle ilgili doğru bilgilendirilmesini hedeflediğimiz bu yazımızdan internetten alışveriş yapanlarda faydalanacaktır diye düşünüyoruz.

Unutmayın, iyzico’yla ilgili her sorunuz için her zaman bize [email protected] adresinden ulaşabilir ya da iyzico Korumalı Alışveriş kapsamında yaptığınız alışverişlerle de ilgili olarak iyzico mobil uygulamasından 7/24 canlı destek alabilirsiniz.

Şimdi iyzico’yla satış sürecindeki yanlış bilgileri bir bir cevaplayalım:

“iyzico, müşterilerimizden gelen ödemelerle onca gün ne yapıyor da paralar hesabımıza hemen geçmiyor? O süre boyunca paramızı işleterek para kazandığınız için mi 21 gün tutuyorsunuz?”

iyzico, ödeme alma süreçlerinizi, sizinle müşterileriniz arasındaki internetten alışveriş sırasında gerçekleşen para transferini kolay ve güvenilir hale getirir. Sizin tarafınızda satış gerçekleştikten sonra, iyzico tarafından sağlanan ödeme hizmeti ile müşterinizin kredi kartından çekilen paraya farklı sürelerde blokaj uygulanır. “İşte ben de tam bundan bahsediyorum, niye param sizde bekliyor” dediğinizi duyuyoruz! Ancak, biz, bu süre zarfında paranızı içeride tutup işletmiyoruz. Bu nokta da şuna açıklık getirelim; Türkiye’de mevzuat gereği paradan para kazanabilen sadece 2 kurum var, bankalar ve faktöring firmaları.

Bankalar ve faktöring firmalarının aksine, iyzico gibi ödeme kuruluşları, ödeme hizmetleri ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) mevzuatı sebebiyle sizin gibi üye iş yerlerinin satışlarından gelen parayı işletme hakkına sahip değildir. Paranız, ödemenin size aktarılacağı güne kadar bankaların kontrolündeki “koruma hesabı”nda saklanır. Bankalar aracılığıyla yürüttüğümüz ödeme işlemlerindeki blokaj süresi, finansal riski minimize etmek amacıyla yine bankalar tarafından uygulanması istenen bir süreçtir.

Bu sürecin sonunda da iyzico ödeme günü geldiğinde, size ait olan tüm ödemeler bu para koruma hesabından anlık olarak sisteme aktarılır ve tarafınıza gönderimi gerçekleştirilir. Tüm bu işlem akışında iyzico’nun tek maddi kazancı; sizlerle en başta yapılan anlaşmalar gereği kesilen komisyondur. Bu sebeple blokaj süresinin uzunluğu ya da kısalığı, taşıdığı olası finansal ve hukuki riskler dışında iyzico için herhangi bir kazanç yaratmamaktadır.

Evet, bir sonraki sorunuzu da duyuyoruz: “Peki bunun bana faydası ne?”

Blokaj süresi, alışveriş sırasında hem kart sahiplerini hem de siz üye iş yerlerini korur. Nasıl mı? Hatırlayın, paranız ödemenin size aktarılacağı güne kadar bankaların kontrolündeki korumalı hesapta saklanıyordu. Olası bir harcama itirazı (detaylar için ‘harcama itirazı neden bu kadar önemli ki, anlamıyorum’ sorusuna bakabilirsiniz) geldiğinde ve bu itiraz onaylandığında, hesapta saklanan para, kart sahibinin talebi doğrultusunda kendisine aktarılır ve korumalı hesabınızda para olduğundan iade aşamasında zor durumda kalmazsınız.

Gelin 21 günlük blokaj süresinin olmadığı bir örnekle konuyu biraz daha netleştirelim:

Web sitenizi hazırladınız. Ürünleriniz tamam, ödemeleriniz de geçmeye başladı ve bu ödemeler sorunsuz olarak “trink” diye hesabınıza geliyor. Hızla işlem sayınız artıyor ve daha fazla potansiyel müşteriye ulaşmaya başlıyorsunuz. İşleriniz büyüyor ve çok mutlusunuz. Ancak bir gün çalıştığınız ödeme hizmetleri kuruluşundan bir mail alıyorsunuz ve satışı yapılan 10.000TL’lik bir işleme bankadan harcama itirazı geldiğini öğreniyorsunuz. Sonraki süreçte de kart sahibinin harcama itirazı banka tarafından haklı görülüyor ve bunun sonucunda 10.000TL’lik bir borcunuz oluyor. 21 günlük bir blokaj süreniz yok ve bloke gün sayısı az olduğundan dolayı da paranız önceden gönderildi. Doğal olarak hesapta böyle bir meblağ bulunmuyor. Nakit akışınız gereği siz de 10.000 TL’yi karşılayamıyorsunuz. Bu durumda ne yazık ki işlem iadesini gerçekleştiremiyor ve müşterilerinizi mutsuz etmeye hatta internet üzerindeki farklı sitelerde konuyla ilgili şikayetler görmeye başlıyorsunuz. Tabii, gerekli sürede para iadesi gerçekleştiremediğinizden dolayı bununla ilgili hukuki sürece maruz kalabileceğiniz ve marka itibarınızın hem bankalar hem de müşterinizin gözünde ciddi zarar görebileceği gibi bir olasılık da var.

Özetle, biz hiçbir üye iş yerimizin böyle tatsız bir durumla karşı karşıya kalmaması için süreçlerimizi planlıyor ve büyük bir özveri ile çalışıyoruz.

“iyzico’da ödeme günü çarşamba diyorsunuz. Bu ‘haftalık ödeme’ ne anlama geliyor?”

Bu sorunuza cevabımız, blokaj süresi ile ödeme periyodu arasındaki farkta yatıyor. Blokaj süresi, başarılı ödeme işlemleri sonrasında yukarıda da bahsettiğimiz “koruma hesabı”nda biriken paranın geldiği ilk andan gönderiminin yapılacağı güne kadar içeride geçirdiği süreyi kapsar. Yani sizin 1 Mart Pazartesi gerçekleşen 100TL’lik bir ödemeniz, eğer 21 gün blokaj ile çalışıyorsa, 21 gün boyunca havuzda bekler ve 21. günün sonunda paranız ödeme periyoduna dahil edilmek üzere sürece alınır.

Şimdi gelelim ödeme periyoduna. Ödeme periyodu, bir üye iş yerinin kaç günde bir ödeme alacağına yani ödeme döngüsüne işaret eder. Diyelim ki 21 gün blokaj ve haftalık ödeme periyodu ile çalışan bir üye iş yerisiniz. Bu durumda çarşamba ve takip eden salı günleri arasında gerçekleşen başarılı işlemlerin ödemelerinin toplamı 21. günden sonraki ilk çarşamba hesabınıza aktarılır.

iyzico olarak haftalık ödeme periyodu ile çalışma kararımız operasyonel olarak sizlere sorunsuz bir deneyim sunmak ve sürecin hataya mahal vermeyecek şekilde yönetilmesi gerekliliğinden kaynaklanmaktadır. 17 binden fazla üye iş yerine hizmet veren bir ödeme kuruluşu olarak, ödemelerin hesaplarınıza yatırılması konusundaki hassasiyetimiz sonucunda çarşamba günü, ödeme günü olarak belirlenmiştir.

Bu durum şu anlama gelir; ilk ödemenizi aldıktan ve blokaj süreniz olan 21 günü bitirdikten sonra takip eden 22. gün pazartesiye denk geliyorsa ödemeniz 2 gün daha hesapta tutulup çarşamba günü hesabınıza aktarılır. “Peki pazartesiden çarşambaya kadar geçen süreçte içeride biriken parama ne oluyor” diye merak ediyorsanız, bu meblağ da bir sonraki ödeme periyoduna girer ve blokaj süresinin bitimini takip eden çarşamba günü hesabınıza aktarılır.

“Blokaj süresini anladım, o zaman neden ‘Erken Ödeme’ diye bir paketi ayrıca ücretli olarak sunuyorsunuz?”

 Sizin de bildiğiniz gibi iyzico’da standart blokaj süresi 21 gün. Standardın dışına çıkılması operasyonel yükün yanında finansal riskleri de beraberinde getiriyor. Yıllık 390 TL’lik Erken Ödeme paketimizle beraber hem sizlerin erken ödeme alma talebini karşılıyor hem de yukarıda detaylıca anlattığımız olası operasyonel ve finansal riskleri iyzico adına en aza indirmeyi amaçlıyoruz.

Eğer iş modeliniz “Uyum ve Risk” ekibimiz tarafından finansal ve hukuki riskler çerçevesinde güvenli olarak değerlendirilirse 21 gün olan standart blokaj süreniz Erken Ödeme paketine dahil olmanız halinde değişecektir.  Erken ödeme paketine dahil olduktan sonra pazartesiden pazara aldığınız ödemeler çarşamba günü hesabınıza yatar. Özetle Erken Ödeme paketine dahil olduysanız, pazartesiden pazara aldığınız tüm ödemeler takip eden çarşamba günü, sonraki pazartesi ve salı günleri geçen işlemlerin para gönderimleri ise takip eden haftanın çarşamba günü hesabınıza yatar.

Sıfır blokajlı ertesi gün ödemenin, ödeme kuruluşları için uzun vadeli ve sürdürülebilir bir opsiyon olmadığını da hatırlatmak isteriz. Düşük maliyetli finansman aracı olarak konumlandırılan ve bu şekilde hizmet veren ödeme hizmetleri şirketlerinin orta ila uzun vadede finansal açıdan sıkıntıya girme ihtimalleri yüksektir.

Üye iş yerlerimize ve bireysel satıcılarımıza sunduğumuz tüm çözümlerimizle onların sürdürülebilir çözüm ortağı olmak ana hedefimiz olduğundan iyzico olarak çalışma modelimizi bu şekilde kurguluyoruz.

“Harcama itirazı neden bu kadar önemli ki, anlamıyorum?” 

Artık birçok kart kullanıcısı kredi kartı ekstrelerini düzenli olarak kontrol ediyor ve tüm işlemlerin bilgisi dahilinde gerçekleştirildiğinden emin olmak istiyor. Bunun sebeplerinden biri de günümüz kart dolandırıcılarının kredi kartlarından fark edilmeyecek tutarlarda çok sayıda işlem yapmayı tercih etmesi. İşte harcama itirazı süreci tam da bu noktada başlıyor. Kart ekstresini kontrol eden kişiler, kart hareketlerinde şüpheli işlemleri fark ettikleri anda kartın ait olduğu bankaya konuyla ilgili şikâyette bulunuyor.

Peki, müşterilerinizin başlattığı bu süreçten siz nasıl etkileniyorsunuz?

Doğru yönetilmeyen harcama itiraz süreçleri sizler için kötü sonuçlar doğurabilir. Güvenle ilerlemeyen bir ödeme süreci ya da takip edilemeyen ve düzgün işlemeyen bir harcama itirazı aleyhinizde sonuçlanıp sizin için hem para kaybı hem de müşteri kaybını beraberinde getirebilir.

Böyle bir durumda sürece bankalar, kart kullanıcıları, ödeme sistemleri ve kimi zaman savcılık da müdahil olacağından kendinizi sancılı ve içinden çıkılması zor bir durumun içinde bulmanız oldukça muhtemel.

iyzico olarak tüm bu risklerin ve süreçlerin farkındayız. Sunduğumuz hizmet sayesinde harcama itirazları ile karşılaşma riskinizi minimuma indirmenin yanı sıra olası harcama itirazı sürecini de sizler için biz yürütüyoruz. Bu süreçte yapmanız gereken tek şey ise iyzico’nun sizden istediği bilgileri sağlamak.

iyzico’nun bu süreçte sizler için yarattığı bir diğer fark da tüm harcama itiraz süreçlerini kontrol panelinden takip edebilmeniz. Böylece istediğiniz anda işlem iptali ya da iadesi yapabilme seçeneğiyle müşteri kaybı yaşamaktan kurtuluyorsunuz.

“Sanal POS hizmeti sunan diğer firmalara göre daha pahalısınız.  Neden rakiplerinizin komisyon oranları sizden daha düşük?”

Biz verdiğimiz hizmetin kalitesini yüksek tutmayı, müşterilerimizin bize her zaman ulaşabilmesini ve geliştirdiğimiz teknolojiyle üye iş yerlerinin ihtiyaçlarına çözümler sunmayı, müşteri memnuniyeti algımızın odak noktasına koyuyoruz. Bu hedefler doğrultusunda size güncel, kolay, güvenli ve hızlı hizmet sağlamak için de hiçbir masraftan kaçınmadan sizi en iyisi ile buluşturuyoruz.

Sektörde bizden çok daha ekonomik oranlar sunan firmalar olduğunun farkındayız ama isterseniz iyzico’nun fark yaratan çözümlerine bir göz atalım:

  • İş modelinizi inceler ve ihtiyaçlarınıza göre uygun bir ürünü sunar. Örneğin sanal POS hizmetinden daha azına ihtiyacınız olabilir, bu noktada iş modelinizin uygunluğuna göre entegrasyon maliyetine girmeden, hatta şirketleşmenize bile gerek kalmadan Link ile ödeme almanızı sağlayabilir.
  • Hızlı ve kolayca ulaşabileceğimiz destek ekibiyle her zaman yanınızdadır.
  • Bir girişimciyseniz iyziStart paketi sayesinde sizi birçok külfetten kurtarabilir ve girişiminize destek olur.
  • Kart saklama, yabancı para birimleriyle ödeme alma, ‘Erken Ödeme’ gibi çözümleriyle size daha rahat ve konforlu bir ödeme dünyası sunar.
  • Dynamic 3DS sistemi ile 3D güvenlik duvarının kullanım durumuna otomatik olarak karar vererek hem süreçlerinizi kolaylaştırır hem de müşterilerinizi kart hırsızlarından korur.
  • Kendi kendine öğrenen sistemi, Fraud (sahtecilik) süreçleri ve bu süreçleri yöneten uzman ekibi ile güvenli bir kasa görevi görür.
  • Tamamen dijital başvuru sistemi ile kâğıt işlerini ortadan kaldırarak sisteme entegre olmanızı ve 24 saatte ödeme almaya başlamanızı sağlar.
  • iyzico Korumalı Alışveriş hizmeti ile hem satış dönüşüm oranlarınızı hem de müşterilerinize sunduğunuz hizmet kapsamını genişleterek müşteri memnuniyetinizi arttırır.

Özet; iyzico sahip olduğu ileri teknoloji ve ürünlerle size tam da ihtiyacınız olanı sunar! Şimdi de tüm bu ileri teknoloji ve doğru insan gücü ile ulaşılan kaynakları kullanmak yerine daha ucuzunu tercih ettiğinizi düşünelim. Maddeleri sıralamamıza ya da olasılıklardan bahsetmemize gerek var mı?

Biz kaliteden ödün vermeden ilerlemeyi tercih ediyoruz. Tam da bu yüzden her gün iyzico’nun sunduğu hizmetleri bir adım daha iyileştiriyoruz. 5 senedir geliştirdiğimiz yeniliklerle, sunduğumuz innovatif çözümlerle sizin için “ucuz” ya da “pahalı”dan öte bir çözüm ortağı oluyoruz. Bunu nasıl mı biliyoruz? Sayısı her gün artan üye iş yerlerimiz ve bireysel satıcılarımızın daha önceki deneyimleri doğrultusunda bize gönderdikleri “teşekkür” mesajlarından.

“Neden başarılı işlem başına ücret (0,25 TL) alıyorsunuz?”

iyzico’yu diğer kuruluşlardan ayıran en önemli özelliklerden biri de şudur: iyzico’da yıllık olarak ödemeniz gereken sabit bir ücret yoktur. Bunun en büyük nedeni sunduğumuz hizmetin kalitesine olan güvenimiz.

Yıllık ücretlerle sizleri zorunlu olarak bağlamak yerine verdiğimiz hizmetin kalitesine odaklanmayı tercih ediyoruz. Bu kaliteyi yakalamak için hizmeti geniş bir çerçeveden ele alıyoruz. Bu da düşük sepet ortalaması gibi kavramlar ve finansal bir takım gerekliliklerin varlığını ortaya çıkarıyor. Tüm bu hizmetin kapsamı 0,25 kuruşluk bir ücret alımı ihtiyacını doğuruyor.

Özetle başarılı işlem başına aldığımız bu 0,25TL’lik ücret, yıllık herhangi sabit bir ücret ödemek zorunda kalmak yerine kazan – kazan modeliyle uyguladığımız ve ancak siz ödeme geçirdikçe sizden bu ödemeyi aldığımız anlamına geliyor. Böylece sadece sizler kazandıkça biz kazanmış oluyoruz.

“Neden müşterilerimin kredi kartı ekstresinde iyzico yazıyor?”

Bazen müşterileriniz kredi kartı ekstrelerinde sizin markanız yerine iyzico ismini görebilir ve size “ben sizden alışveriş yaptım, iyzico kim?” sorusuyla gelebilir.

iyzico her zaman kart ekstresinde “iyzico/üye iş yeri” görülecek şekilde çalışır. Eğer ekstrede sadece iyzico görünüyorsa bu durum, kartın ait olduğu bankanın bir geliştirme yapması gerektiği anlamına gelmektedir. Bu sebeple, iki farklı müşteriniz iki farklı bankaya ait kartla alışveriş yaparken birinin ekstresinde “iyzico/üye iş yeri”, diğerinde ise sadece iyzico’nun adı yazabilir.

“Dynamic 3DS süreci nedir ve neden önemlidir?”

3D güvenlik sistemi, şüpheli işlem gerçekleştiren sanal ortam hırsızları ve müşteriler arasında bir bariyer oluşturmak için konulmuş ekstra bir kontrol sistemidir. 3D Secure ile yapılan ödemelerde, kart sahibinin ekranında banka tarafından sunulan bir 3D işlem ekranı açılır ve kart sahibinin cep telefonuna onay kodu gönderilir. Bu şekilde gerçekleştirilen başarılı işlemleri analiz ettiğimizde ödemelerin başarıya dönüşme oranlarında düşüşler gerçekleştiğini tespit ettik. Bunun ana sebebi, ödemenin SMS ile bölünmesiyle ikinci bir ekranın sürece dahil olması. Bu çıktılar doğrultusunda Dynamic 3DS adında yapay zekâdan yararlanarak oluşturduğumuz bir sistem geliştirdik. Buradaki temel amacımız sizi korurken başarılı işlem sayınızın düşmemesini sağlamak ve doğal olarak satışlarınızı arttırmak.

Peki Dynamic 3DS sistemi nasıl çalışıyor?

Mevcut 3DS sistemi, yapay zekâ ile puanlanarak değişken hale geliyor ve bu sayede dinamik bir sistem elde etmiş oluyoruz. Böylece güvenlik bariyeri ne zaman ihtiyaç duyulursa o zaman aktive oluyor. Bu sistem sayesinde de hem sanal ortam hırsızlarını düzenli müşterilerinizden ayırmış oluyor hem de yurt içinde ve yurt dışında güvenle sorunsuz ve sürekli ödeme alıyorsunuz. Bu şekilde hem işlemleri koruyan hem de satışlarınızın düşmesine neden olmayan tek sistem iyzico’dur.

“Bazı forumlarda ‘başarılı ödeme sayısı’ ile ilgili yorumlar okudum. Sizinle çalışmayı düşünen biri için bu neden önemli?”

İşiniz için doğru ödeme hizmetleri sistemine karar verirken göz önünde bulundurmanız gereken en önemli faktör, size sadece sanal POS çözümü sunması değil, geçirdiği başarılı işlem oranı olmalıdır.

Başarılı işlem sayısı, kart kullanıcılarının sorunsuz bir şekilde sizden yaptığı alışveriş sayısını gösterir. Örneğin; web sitenizden bir saat içerisinde yüz adet müşteriniz işlem gerçekleştirmek istedi. Bu işlemlerden 10 tanesinin sepet tutarı oldukça yüksek ve doğal olarak size yüksek hacim getirecek müşteriler. Ancak tercih ettiğiniz ödeme sisteminden kaynaklı alınan hata sayıları, hızla ve kolayca ulaşabileceğiniz bir destek ekibi olmaması gibi sebeplerden ötürü yüksek sepet tutarlı bu 10 işlem tamamlanamadı ve %90’lık bir başarı oranına sahip oldunuz. Her ne kadar %90 tek başına yüksek bir oran gibi görünse de aslında kaybettiğiniz müşteriler en yüksek hacmi getirecek kişilerdi. Yaşayabileceğiniz bu tarz talihsizliklerden ötürü, çalışacağınız ödeme sistemi hizmetine karar verirken başarılı işlem oranının yüksek olması önem arz etmektedir.

“Daha önce çalıştığım bazı ödeme kuruluşlarının servislerinde kesintiler yaşanıyordu. Sizin bunun için bir önleminiz var mı?”

 Başarılı ödeme sayısının üye iş yerlerimiz için ne kadar önemli olduğunu, belirli bir sürede kart kullanıcılarının geçirebildiği işlem sayısının kazancınızı ne kadar etkilediğini çok iyi biliyoruz. Bu sebeple şeffaf olma politikamızdan burada da uzaklaşmadık ve %99.99 olan iyzico servis durumunu her an takip edebileceğiniz sekmeyi açtık. iyzico servislerinin sürekliliğini anlık olarak buradan takip edebilirsiniz.

Peki servis durumunun %99.99 olması ne anlama geliyor? iyzico’nun alt yapısı sayesinde müşterileriniz sorunsuz bir şekilde ödeme sayfasını kullanabilecek, panelinize bilgi akışını sağlayan API’ye ulaşabilecek ve web sitenize girişlerini sorunsuz bir şekilde yapabilecek. Bu sayede de müşteri ve ödeme kaybına uğramayacaksınız.

Ülkede faiz oranlarının artması niçin iyzico’nun fiyatlarına yansıyor?”

Türkiye’de ödeme dünyasının temel maliyeti, bir ürünün kredi kartıyla satın alınması ile ürünün bedelinin ödenmesi arasındaki geçen sürede tutulan paranın fonlama maliyetidir. Fonlama maliyetini belirleyen ana unsur ise faiz oranlarıdır. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz oranlarını arttığında tüm bankaların da para fonlama maliyetleri arttığı için kredi kartı kullanım komisyonları da otomatik olarak bundan etkilenmektedir. Bu durum hem ödeme kuruluşlarının hem de bankaların maliyetinin yükselmesine neden olduğu için sizlerle çalıştığımız komisyon oranlarında doğrudan bir artışa neden olabilmektedir.

“Faiz oranı arttığı için sizin de oranınız arttı, düştüğünde de oranı düşürecek misiniz?

Sizlerin de yakından takip ettiği üzere, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu kararları doğrultusunda faiz oranlarında belirli aralıklarla artışlar yaşandı. Ödeme hizmetlerinin temel maliyetlerini belirleyen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz oranlarındaki bu düzenli artış, tüm sektörde maliyetlerin kaçınılmaz bir şekilde artmasına sebep oldu. iyzico olarak bu artışı yakından izleyip bunun, sizlere sunduğumuz hizmetin ücretlendirmesine yansımasının önüne geçmek için gerekli önlemleri almaya gayret gösterdik. Ancak faiz artışının devam etmesi ve dolayısıyla bizim maliyetlerimizin de artmasıyla komisyon oranlarımızda düzenlemeye gitmek zorunda kaldık.

Ancak tabii ki Merkez Bankası’nın faiz kararlarında bir değişikliğe gitmesi, faiz oranlarında iyileştirme yapması durumunda bunun bankalardaki yansımasını iyzico olarak yine yakından izleyeceğimizden emin olabilirsiniz. İlerleyen dönemlerde de siz üye iş yerlerimiz için oluşabilecek tüm fırsatları ve iyileştirmeleri değerlendirmeye alacağımızdan hiç şüpheniz olmasın.


iyzico

iyzico

Şimdi Kolay