iyzico 2018’i yeni bir başlangıç ile kapatıyor

Dönüşüm hikayemize yatırımcı desteği 🚀

iyzico, Almanya’da Tahsin’le beraber kurduğumuz bir hayal olarak başladı. O günlerden bugüne ne değişmedi diye sorsanız tek cevabım, işimize ve ekibimize duyduğumuz tutkumuz olur. 2013 yılında, İstanbul-Almanya arası mekik dokuyarak 3 kişi başladığımız yolculuk bugün, kendimize ait kampüsümüz iyzipark’ta 130 kişilik ekibimizle, senelik 6 milyar TL’lik bir hacimle her geçen gün büyüyor. Amazon, Zara, H&M gibi dünyanın önde gelen global markalarının yanı sıra Türkiye’de sahibinden.com’dan, Çiçeksepeti’den tutun Muhiku, Juno Papers gibi birbirinden farklı 29 binden fazla markaya ödeme altyapısı sağlamanın sorumluluğunu taşıyoruz. Geldiğimiz 5 sene sonunda iyzico, sadece ülkemizde değil dünyada da bilinirliğe sahip, Türkiye’den çıkan önemli fintek start up’ları arasında yerini almış, CB Insights’ın hazırladığı “Fintech 250”, Wired dergisinin “Hottest Startups 2018” listesi, Credit Ease ve Stanford Graduate School tarafından yapılan “100 Leading Fintech Companies Promoting Financial Inclusion in the Digital Age” raporunda 100 global oyuncu arasında gösterilerek başarısını yurt dışında da kanıtlamıştır.

Bugün geldiğimiz noktadan geriye dönüp baktığımda vermemiz gereken önemli kararlardan biri aklıma geliyor; iyzico’nun iş modelinin hedef kitlesi kim olacak? Aslında Tahsin’le en başından beri bu konuda hemfikirdik. İş modelini ödeme hizmetleri alanında kurmak isteyen fintek start-up’larının işin üye iş yerlerine ödeme altyapısı sunma (acquiring) tarafına mı, yoksa tüketici kısmına (issuing) mı odaklanacakları konusunda bir karar vermeleri gerekir. 2017’de Kopenhag’da gerçekleşen sektörün en önemli etkinliklerinden Money2020’de Sequoia Capital’dan Michael Moritz, konuşmasında, başlangıç noktası son kullanıcı yani B2C olan ödeme şirketlerinin bu kararlarının intiharla eş değer olduğuna değinmişti. O gün orada Moritz’i dinlerken, bizim de öncelikle KOBİ’lerin ihtiyaçlarını çözmemiz gerektiğini bir kez daha anlamıştım. 5 sene önce yola ilk çıktığımızda Türkiye’de 2,5 milyon KOBİ vardı ve bunların sadece 27 bin tanesi dijital ortamda ödeme kabul edebiliyordu. Bugün ise sunduğumuz sanal POS, linkle ödeme alma gibi çözümlerimizle 29 bin üye iş yeri, 10 bine yakın bireysel satıcı ve farklı pazaryerlerinde satış yapan 410 bin alt üye iş yerinin ürünlerini sadece Türkiye’ye değil yurt dışına da coğrafi sınırlar olmadan satabilmelerini sağlıyoruz. Ve artık 2018’in üçüncü çeyreği itibariyle ekip olarak tutkuyla çalışmanın semeresini alarak iyzico’nun B2B iş modelini kâra geçiş noktasına (breakeven) getirmiş olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bu başarıda her gün katkısı bulunan tüm iyzico ekibime bir kez daha teşekkür ederim.

Ekim ayında iyzievent’de de söylediğimiz gibi lider olmak yerinde durmamayı, kabına sığmamayı, dönüşmeyi gerektirir ve 2019 itibariyle iyzico’nun dönüşüm hikayesini yazmaya başlıyoruz. Aslında dönüşümümüzün temelleri 2017 yılında başlamıştı. Linkle ödeme alma çözümümüz, 2018 Haziran itibariyle internetten alışveriş yaparken kandırılma korkusu yaşayan tüketicilere sunduğumuz iyzico Korumalı Alışveriş hizmetimiz sürecin ilk adımlarını oluşturuyordu. iyzico bugün, sadece iş yerlerinin değil aynı zamanda e-ticaret tüketicisinin de hayatını kolaylaştırmak için teknolojisini, ekibini ve markasını dönüştürüyor, yeni ufuklar ekliyor.

iyzico 2018’i yeni bir başlangıç ile kapatıyor

IFC, Vostok Emerging Finance Ve Amadeus Capital’dan iyzico’nun B2C operasyonuna 4 milyon dolar yatırım

iyzico mobil uygulaması dönüşüm hikayemizin odağında yer alıyor. E-ticaret tüketicilerine sahip oldukları gücü geri vermek üzere tasarlanan, 7/24 canlı destek hizmeti ve alışverişlerinizi yönetme özelliği sunan iyzico mobil uygulaması, Türkiye’de e-ticaret pazarını hak ettiği noktaya getirecek kilometre taşlarından biri olarak hayatımıza girdi. Yeni maskotumuz Zihni’yle beraber iyzico mobil uygulaması, 17 binden fazla online mağazadan alışveriş yapan kullanıcının özel asistanı olarak görev yapıyor, müşteri memnuniyetini artırmak hedefiyle hem son kullanıcılar hem de satıcılar için çalışıyor. Şu an itibariyle ekibimizde 24 kişi son kullanıcılara ilk defa dokunduğumuz bu ürünü, gelen geri bildirimler dahilinde kullanıcı deneyimini iyileştirmek için geliştiriyor. Destek ekibimiz her gün bin canlı chat’e cevap veriyor ve en çok kargo problemlerini çözüyor. İlk ayda 10 binin üzerindeki uygulama indirilme rakamıyla, yaklaşık 200 bin kişinin “Ürünüm gelecek mi?” “Gelmezse ne yaparım?” korkusunu çözerek onları dijital dünyaya kazandırdık. Ancak bu rakamlar, Türkiye’yi yurt dışı pazarlarıyla yarışacak noktaya getirmek için hala yeterli değil.

Rakamların gelişmiş pazarlarla karşılaştırılabilir duruma gelmesine katkı sağlamak için B2B alanındaki uzmanlığımızı son kullanıcıya ulaştırmamız, onların da sorunlarını doğru analiz edip nokta atışı çözümler sunmamız gerektiğini biliyoruz. Bunun için önümüzdeki iki sene içinde iyzico’nun B2B alanında yakaladığı başarıyı tüketicilere de sunabilmesi için halihazırda yatırımcımız olan, IFC, Vostok Emerging Finance ve Amadeus Capital’den 4 milyon dolar yatırım aldığımız haberini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Halihazırda yatırımcımız olan bu üç yatırımcı grubundan 4 milyon dolarlık bir yatırım almış olmamız, onların da son kullanıcıların ihtiyaçlarına yönelik analizlerimizi ve hayallerimizi paylaştığı, heyecanımıza katıldığı anlamına geliyor. 5 sene içinde B2B tarafında sunduğumuz çözümlerle KOBİ’lerin dijitalleşme sürecinde yarattığımız etkiyi gören yatırımcılarımız, iyzico’nun son kullanıcılara sunacağı yeniliklere olan inancıyla hikayenin yeni sayfasının da bir parçası olmak istedi. Görevimizin bilinciyle aldığımız yatırım finansmanını son kullanıcıların ihtiyaçlarını çözmek için yaptığımız araştırmaları hayata geçirmek, kullanıcı geri bildirimleri ışığında ürünü geliştirmek ve daha çok kişiye ulaşması için pazarlama aktivitelerini arttırmak amacıyla kullanacağız. Hedefimiz, iyzico’nun gelecek 5 sene içinde Türkiye’nin en büyük 5 finansal kuruluşu arasında yer almasını sağlamak.

2018, iyzico için yoğun ancak birçok yeni sayfanın açıldığı bir yıl oldu. Yılın son günlerinde gelen bu yatırım, bizi oldukça heyecanlandırırken 2019’da iyzico için yepyeni zorlukların, çözülmesi gereken sorunların, kazanılması gereken yeni mücadelelerin olacağının da habercisi. Ancak her zaman söylediğim gibi, daha yapacak çok işimiz var!

Herkese tüm hayallerinin gerçekleştiği bir 2019 diliyorum.

Barbaros Özbuğutu

iyzico 2018’i yeni bir başlangıç ile kapatıyor

 


Barbaros Özbuğutu

Barbaros Özbuğutu

Co-founder&CEO @ iyzico