iyzico, Değişimin Gücüyle Dönüşüyor

“Daha iyi olmaya çalışmayan, iyi olarak da kalamaz.”

İngiliz siyasetçi Oliver Cromwell’a ait olan bu söz, belki de dönüşüm sürecimizi ve arka planındaki düşüncemizi en iyi açıklayan sözlerden biri. iyzico bir dönüşüm süreci yaşıyor. Daha doğru bir ifadeyle, değişimin gücüyle dönüşüyor. Çünkü “Ben artık oldum.” düşüncesi, kişisel hayatımızda olduğu gibi iş hayatının da tehlikeli düşünceleri arasında yer alıyor. Bugüne kadar 29 bin KOBİ’nin dijitalleşmesini sağlayan, ödeme hizmetleri alanında sunduğu inovatif çözümlerle coğrafi sınırları kaldıran iyzico, yerinde saymamak için girdiği dönüşüm sürecinde tam olarak neler yaşayacak? Sanırım bu durumu daha iyi açıklamak için, hikâyenin en başına dönmemiz gerekli.

iyzico, Değişimin Gücüyle Dönüşüyor

İyi olmak, işimizi iyi yapmak, iyi insanlarla bir arada olmak, iyi tanınmak ve de tüm bunları kendi ülkemizde, Türkiye’de yapmak. 2013 yılında Tahsin’le Almanya’dan Türkiye’ye gelirken düşündüklerimizi, sanırım en iyi şekilde bu cümleyle özetleyebilirim. Bizce Türkiye’de e-ticaret dünyası gelenekselleşmiş finansal hizmetlerin dışında bir hizmet anlayışı hak ediyordu ve daha kolay, güvenli ve en önemlisi kullanıcıyı odağına koyan bir yöntemin geliştirilmesinin zamanı gelmişti. Bu hedefle çıktığımız yolda 5. seneyi geride bıraktık ve ardımıza dönüp baktığımızda, düşüncelerimizin tamamının gerçek hayatta da karşılık bulduğunu rahatlıkla söyleyebiliyorum. 2 kişi başladığımız yolda bugün 130 kişilik ekibimiz, şeffaflığı ve açık iletişimi odağına koyan şirket kültürümüzle hem girişimcilik hem de mühendislik kültürü anlamında iyi bir rol model olduğumuza inanıyorum. B2B alanında sanal POS, 24 saatte entegrasyon, linkle ödeme alma gibi çözümlerimizle ülkemizde ödeme teknolojileri lideri olmak ve bugüne kadar ekip olarak başardıklarımız, beni ve tüm iyzico ekibini fazlasıyla gururlandırıyor. Peki iyzico’nun bir adım öteye geçmesini nasıl sağlayabilirdik? Bu sorunun cevabı, internetten alışveriş yapanların paylaştığı yorumlarda, yaptığımız araştırmalarda gizliydi. Yaptığımız kullanıcı görüşmeleri sonucunda karar verdik ki iyzico’nun dönüşümünün odağında tüketicilerin hak ettikleri yönetme ve kontrol etme gücünü geri vermek olmalıydı. Bu amaçla başlattığımız dönüşüm hikayemizi paylaşmak için 31 Ekim Çarşamba günü düzenlediğimiz iyzievent’te sektörün önemli oyuncularıyla Babylon Bomontiada’da bir araya geldik.

iyzico, Değişimin Gücüyle Dönüşüyoriyzico, Değişimin Gücüyle Dönüşüyor

31 Ekim 2018, yani iyzievent bizim için olduğumuzdan daha fazlasına dönüşme ve finansal hizmetleri demokratikleştirme yönünde büyük bir adım attığımız gün olarak tarihe geçti. Geçtiğimiz yıl iyzico, 9 milyon tekil kullanıcıya hizmet sundu ve 5 milyar TL’lik işlem hacmine sahip oldu. Ancak tüm bu rakamların ötesinde, şu 4 alanda kat ettiğimiz aşama bizi fazlasıyla mutlu etti ve dönüşüm sürecimizin temelini oluşturdu:

  • KOBİ’leri dijitalleştirdik ve işlerini büyüttük. 29.000 kurumsal üye iş yerimizin büyük bir bölümünü oluşturan KOBİ’ler, satışlarını 2 yıl içerisinde yaklaşık 3.5 kat artırdı. Bu noktada bizi en çok sevindiren ise, biz büyürken üye iş yerlerimizin de bizimle beraber büyümesi oldu.
  • Türkiye’nin e-ihracat menzilini genişlettik. Ülkemizde e-ihracat yapan tüm şirketlerin menzil ortalaması 3.355km iken, iyzico ile yurt dışına satış yapan üye iş yerlerinin menzilini 5292 km’ye yükselttik. Mevcut büyüme hızımızı koruduğumuz takdirde, 5 yıl içerisinde 1 milyar $’lık bir ihracat hacmine ulaşabileceğimizi öngörüyoruz.
  • Kadın girişimcilerimizin etkinliğini artırdık. Sahibi kadın olan üye iş yerlerimiz, toplam işlem hacmimizin %32’sini oluşturuyor. 2 sene öncesiyle kıyasladığımızda, bu oranın 2 katına çıktığını görüyoruz. Bunun yanı sıra, kadın girişimcilerimiz için coğrafi sınırları ortadan kaldırdık. Tekirdağ, Muğla, Aydın, Kırıkkale, Hatay ve Rize, bu alanda öne çıkan şehirlerimizden bazıları.
  • Genç girişimcilerimizi destekledik. 25-45 yaş arası girişimciler, iyzico üye iş yerlerinin %81’ini oluşturuyor ve bu oran Türkiye ortalamasının 20 puan üzerinde. iyzistart programımız kapsamında bugüne kadar yüzlerce girişimi destekledik ve desteklemeye devam edeceğiz. Çünkü biz inanıyoruz ki; Türkiye’nin geleceğini bugünün genç girişimcileri belirleyecek!

iyzico, bundan sonra B2B alanında sunduğu hizmeti, son tüketicilere de sunacak ve mobil uygulama ile alışverişlerinin her adımında onlara destek sunacak. Dönüşüm sürecimizin merkezinde yer alan bu yeniliğin sinyallerini iyzico Korumalı Alışveriş ile vermiştik.

iyzico Korumalı Alışveriş ile Türkiye’de e-ticaret payının büyümesi için alıcıların endişelerini ortadan kaldırırken satıcıların da müşteri memnuniyetini artırmalarını sağlıyoruz. Yaptığımız araştırmalar sonucunda artık çok iyi biliyoruz ki internetten alışverişin önündeki en büyük engel alışveriş sonrası süreç belirsizliği ve kandırılma endişesi. iyzico Korumalı Alışveriş bu engelin önüne geçiyor ve Korumalı Alışveriş sunan sitelerden alışveriş yapan kişilerin gerçek zamanlı kargo takibi yapabilmesini, kargo sürecinde ve teslimat sonrasında 7/24 canlı destek almasını ve iade gibi işlemleri sorunsuz gerçekleştirmesini sağlıyor. Bugün 17.000’den fazla üye iş yeri, iyzico Korumalı Alışveriş kapsamında alışveriş yapabileceğiniz siteler arasında yer alıyor ve bu sayı her geçen gün artıyor.

iyzico, Değişimin Gücüyle Dönüşüyor

iyzico Korumalı Alışveriş sayesinde gördük ki aslında tüketicilerin daha yakınında olmalı, onlara istedikleri hizmeti, desteği istedikleri anda vermeliyiz. Bu sebeple iyzievent’te iyzico’nun ilk tüketici ürünü olan ve dönüşüm hikayemizin önemli kilometre taşlarından olan iyzico mobil uygulamasını son kullanıcıyla buluşturduk. Tüketicilerin farklı sitelerden yaptığı tüm alışverişlerini tek uygulama üzerinden yönetebilmelerini, harcama itirazlarını sadece birkaç tıkla gerçekleştirmelerini ve 7/24 canlı destek alabilmelerini sağlayan bu uygulama aslında iyzico’nun son kullanıcı yolculuğunun başlangıcı. Kullanıcıların deneyimlerini ve onların sorunlarını çözmeyi her zaman ana hedefimiz yaparak iyzico mobil uygulamasını tüketicilerin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirmeye devam edeceğiz. Tabii ki, mobil uygulamamızla birlikte hayatımıza yeni giren yeni bir ismi de tanıştırmak isterim. Bundan sonra iyzico ekibinin önemli bir üyesi olan maskotumuz Zihni, iyzico dünyasından yapılan tüm alışverişlerinizin her adımında destek sunacak bir alışveriş asistanı olacak. Bugüne kadar B2B çözümlerimiz için işin mutfağında çalışan Zihni, bundan sonra son kullanıcının her ihtiyacına koşacak.

iyzievent’te ilk adımını attığımız dönüşüm sürecimiz, bizim için bundan sonra tüm hızıyla devam ediyor. iyzico ekibi olarak, kurumsal müşterilerimize sunduğumuz yüksek hizmet kalitesini tüketicilere de sunarak e-ticaret pazarını büyütmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Çünkü biliyoruz ki; uzun vadeli bir başarı için kabınıza sığmamanız, konfor alanınızdan çıkmanız ve kendinizi dönüştürmeniz gerekir. Biz de tam olarak bunu yapıyoruz. Kabımıza sığmıyoruz, konfor alanımızdan çıkıyoruz ve dönüşüyoruz!

Barbaros Özbuğutu


Barbaros Özbuğutu

Barbaros Özbuğutu

Co-founder&CEO @ iyzico