Mobil Ödeme Sistemlerine Hayatınızda Yer Açın

iyzico Posted on 3 dakika

Öyle bir zaman aralığından geçiyoruz ki bir yanda hala internetten alışverişin güvenliği sorgulanıyorken, internet kullanıcılarının büyük bir çoğunluğu internetten henüz bir kez bile alışveriş yapmamışken bir yandan da mobil ödeme sistemleri ile hayatımıza girmeye çalışıyor. Mobil ödeme sistemleri cep telefonuna yüklenen uygulamalar üzerinden yapılan alışverişte olduğu gibi fiziksel mağazalardan yapılan alışverişlerde de kullanılabilen tamamen dijital bir sistem. Buna temassız işlemler de dahil… Sistemin en büyük özelliği üst düzey güvenlik önlemine sahip olması. Çünkü mobil ödeme sistemlerinde alışveriş, kredi kartı bilgileri kullanılmadan gerçekleşiyor.

Yapılan araştırmalar Türkiye’de özellikle dijital cüzdanların kullanımının her geçen gün arttığını gösteriyor. Sahip olduğunuz tüm kredi kartlarını mobil cihazınızda toplayan dijital cüzdanlarla alışveriş, para transferi ve fatura ödeme gibi işlemleri gerçekleştirmek mümkün. Şu an dünyada hali hazırda en çok tanınan ve kullanılan dijital cüzdan PayPal’a ait. Onun hemen arkasından Google Wallet geliyor. Türkiye’de ise bu oran lokal uygulamalar üzerinde yoğunlaşıyor. Dünyada hala dijital cüzdanlardan ve mobil ödeme sistemlerinden haberi olmayan büyük bir kitle mevcut. Burada bahsedilen, akıllı telefon kullanan ve aslında bir şekilde teknolojik gelişmelerden haberdar olan kitle. Buna rağmen mobil ödeme sistemlerinin kullanım oranı olması gerekenin altında. Bunun en büyük sebeplerinden biri ise yeterli kullanım alanı olmaması. Amerika’da tüketiciler dijital cüzdanın kullanım alanlarının genişletilmesini talep ediyor. Visa’nın yaptığı araştırmalar ise önümüzdeki 5 yıl içerisinde dijital cüzdanların normal cüzdanların yerini alacağını söylüyor.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de mobil devrim yaşanıyor. Tablet satışları laptop satışlarının önünde. Bilgiye ve hatta istenilen her ne ise ona ulaşma hızı artıyor. Fiziksel bir mağazada alışveriş yaparken POS cihazına şifre girmeyi bekleme saniyeleri bile uzun geliyor dijital çağın insanlarına. Mobil ödeme sistemleri ile özellikle de temassız ödemelerle beklentilerin de üzerinde bir hıza ulaşmak mümkün. Hızla birlikte güvenliği de getiren sistemin online alışverişte bir devrim gerçekleştirmesi söz konusu olabilir.

Mobil ödeme sistemlerinin bir alternatifi de QR kod uygulaması ile çalışan sistemler. Online alışverişte ödeme ekranına geldiğinizde, fiziksel mağazada ise kasaya geldiğinizde QR kodla ödemek istiyorum seçeneğiyle ödemenizi ekranda beliren QR kodu telefonunuza okutarak gerçekleştirebiliyorsunuz. Telefonunuzda bulunan uygulamaya tanımlattığınız herhangi bir kredi kartını seçip işlem yapmanız mümkün. Şu an için çok sınırlı bir alanda uygulanabilen bu işlem de alternatif ve güvenli bir mobil ödeme sistemi olarak hayatımıza girdi. Ne kadar geniş bir kullanım alanına sahip olacağını ilerleyen zamanlarda göreceğiz.

Mobil ödeme sistemlerinde gelişmeler bunlarla sınırlı kalmayacak elbette. Her geçen gün farklı bir alternatifle tanışmaya devam edeceğiz. Bunlardan biri de hiç şüphesiz ki iyzico’nun mobil ödeme uygulaması olacak. iyzico Premium adını alacak olan mobil ödeme sistemi, tüm iyzico’nun hızlı, kolay ve güvenli dünyasına çok yakışacak.


iyzico

iyzico

Şimdi Kolay