Mobil Pazarlamada Başarılı Olmak İçin Bilinmesi Gerekenler

Akıllı telefonların kullanım alanının genişlemesi ve hayatın neredeyse değişmez bir parçası olmasıyla birlikte e-ticaret firmaları da bu alana daha fazla yönelmeye ve bu büyük pastadan yani mobil pazarlamadan büyük bir pay almaya başladı. Büyük geleneksel markalardan yeni girişimcilere kadar birçok farklı e-ticaret firmasının yarışa dahil olduğu mobil pazarlamada başarılı olmak için belli başlı noktalara dikkat etmek gerekiyor.
İnternetten alışveriş yapma pratiği bulunan ya da daha önce hiç online alışveriş yapmamış kullanıcılara mükemmel bir ürün ya da hizmet sunuluyor olsa dahi mobil pazarlama dünyasına ait kurallara uyulmaması, trafiğin istenen düzeye ulaşmamasına ve satış miktarının beklentilerin gerisinde kalmasına neden olacaktır.

1- SEO Uygulamaları

ABD’de yapılan bir araştırmaya göre her 10 kullanıcıdan neredeyse 9’u akıllı telefonunu hareket halindeyken kullanıyor ve ürün ya da hizmetlerle ilgili araştırmalarında yaşam alanına ve bulunduğu şehre göre daraltıyor. Benzer oranları farklı ülkelerdeki kullanıcılar üzerinde yapılacak araştırmalarda da bulmak mümkün.

Bu daraltılmış arama alışkanlığı, mobil pazarlamaya yönelecek e-ticaret firmaları için de altın değerinde bir özellik sunuyor. Yerel SEO’dan faydalanarak doğrudan kullanıcılara ulaşmak ve ihtiyaçları ile beklentilerini karşılamak, e-ticaret sitelerinin mobil pazarlama trafiğini arttırmaya yarayacaktır.

2- Mobil Uyumlu Web Sitesi Tasarımı

Responsive tasarım olarak da bilinen mobil uyumlu site tasarımı, mobil kullanıcılar için bir e-ticaret sitesini tercih sebebi olarak önemli bir kıstastır. Ürünler ya da hizmetler ne kadar ilgi çekici olursa olsun kullanıcı, mobil cihazından e-ticaret sitesini yüksek performansla görüntüleyemiyorsa sadık müşteriye dönüşme ihtimali ortadan kalkacaktır. Görsellerin ekrandan daha geniş olması, videoların optimize edilmemiş olması, yazı karakterlerinin küçük kalması gibi nedenlerle mobil uygulamaların dikkatle hazırlanması ya da e-ticaret sitesinin mobil uyumlu tasarlanması gerekir.

3- Mobil Uyumlu E-posta Gönderimi

Mailing olarak da adlandırılan e-posta pazarlama, kullanıcıların doğrudan e-ticaret sitelerine yönlendirilmelerini sağlayan etkili bir yöntem. Yapılan araştırmalara göre e-ticaret sitelerine giden trafiğin yarısından fazlası mobil e-postalar üzerinden gerçekleşiyor. Ancak mobil pazarlamada başarı yakalanabilmesi için e-postaların da mobil uyumlu olması gerekiyor. Ekrandan geniş görseller, ağır yüklü postalar, yazı karakterlerinin okunamayacak kadar küçük olması gibi hatalar, mobil kullanıcıları yakalama oranınızı düşürebilir.

4- Flat Tasarım ve Basit Arayüz

Mobil cihazların ekranına uyumlu e-ticaret siteleri, kullanıcıların ürüne ya da hizmete daha kolay odaklanmalarını sağladıkları için son yıllarda mobil pazarlamada flat tasarımlar daha sık tercih ediliyor. Hem sade hem de ilgi çekici olmayı başaran bu tasarım seçeneği ve basit arayüz kullanımı, sitenin daha hızlı yüklenmesini ve sayfalar arasında hızlı geçişi sağladığı gibi göz yormama ve dikkat dağıtmama imkanı da sunuyor. Kullanıcının ürün hakkında ihtiyaç duyacağı bilgilerin sade bir şekilde yer aldığı bu model ile mobil uygulamada ya da sitede geçirilen süre artıyor ve böylece istenilen trafik yakalanabiliyor.

5- Pratik Ödeme Sistemleri

Hazır e-ticaret paketlerinde yer alan ödeme sistemleri genellikle birkaç adımdan oluşur ve alışverişin başarıyla tamamlanması için kişisel bilgiler ile kart bilgilerinin girilmesi gerekir. Ancak mobil pazarlamada başarılı olmak için ödeme sistemlerinin daha hızlı ve pratik olması gerekir. Çünkü mobil cihazların küçük ekranlarında ilgili satırlara gerekli bilgileri girmek daha zahmetlidir.

Bu nedenle kart saklama ve tek tıkla ödeme seçenekleri sunarak müşterilerin sonraki alışverişlerde sadece birkaç saniye içerisinde ödeme işlemini gerçekleştirmeleri sağlanmalıdır. Her alışveriş işleminde bilgilerin tekrar girilmesi nedeniyle yaşanan sepet terk oranını azaltacak bu yöntem, mobil ödeme seçeneğiyle birlikte satış trafiğinin artmasını sağlayacaktır.


iyzico Marketing Team

iyzico Marketing Team

The Creative Souls Behind iyzico Communication