Mobil Reklamların E-ticarete Etkisi

E-ticarete yeni bir soluk kazandıran ve interneti hayatın ayrılmaz bir parçası haline getiren mobil cihazlar, reklamcılık anlayışında da değişimi beraberinde getirdi. Son yıllarda mobil cihaz kullanımının artmasıyla birçok firmanın mobil uyumlu sitelere, mobil uygulamalara ve mobil reklamcılığa yönelmesi de daha geniş kitlelere ulaşılmasında büyük rol oynuyor.

2014 yılında masaüstü bilgisayar kullanıcısı sayısını geçen mobil internet kullanıcıları, farkı açmaya başladı. Öyle ki %85’lik kısım, online alışverişte mobil cihazları kullanıyor. Bu da mobil e-ticarete ve mobil reklamcılığa olan yatırımların artmasının yolunu açıyor. Tüm dünyada mobil reklam harcamaları 2015’te yaklaşık 70 milyar dolar olurken bu artışın yüksek hızla devam etmesi ve 2020’de 200 milyar doları bulması bekleniyor. Peki, mobil reklamlara olan bu rağbetin sebebi nedir ve e-ticarette mobil reklamların etkisi nasıl gözlemlenebilir?

Mobil Reklamcılıkta Tıklanma Oranları

Mobil reklamcılıkta CTR (Conversion Through Rate) yani tıklama oranı, reklamı görüntüleyen kullanıcılar içinde reklama tıklayan kullanıcı sayısını belirtir. Yani reklamı görüntüleyen X kullanıcıdan kaçının reklama tıkladığını CTR oranı açığa çıkarır. Yapılan araştırmalara göre de masaüstü arama reklamlarının dönüşüm oranı %10 ve masaüstü sosyal medya reklamlarının dönüşüm oranı %1 olurken mobil arama reklamlarında dönüşüm oranı %7.1 olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca mobil reklam görüntülenme oranı da %2.6.

Masaüstü Reklamcılık Hala Güçlü

Bu oranlar ışığında masaüstü reklam dönüşüm oranlarının hala diğer seçeneklere göre yüksek olduğu görülüyor. Ancak mobil reklamlara tıklanma oranı geçtiğimiz yıl %60, promosyonlu arama sonuçlarına tıklama ise %35 oranında artış göstermiş durumda. Bu da sosyal medyada reklam veren firmaların yarısından fazlasının, reklam bütçelerini mobil cihazlara yönlendirmelerini beraberinde getirdi. Çünkü yakın vadede %35’lik promosyonlu reklam tıklama oranının %50’yi geçmesi bekleniyor.

Mobil Gurusu Z Nesli Genç neslin sosyal medya ve arama geçmişi alışkanlıklarının incelenerek ilgi alanlarının keşfedilmesi, mobil reklamlara olan yatırımların artmasını beraberinde getiriyor. Y ve özellikle Z nesillerinin akıllı telefonlarla olan yakın iletişimi ve mobil reklamlara ilgi göstermesi, bu yatırımların büyüyerek artması için yeterli bir sebep. E-ticaret firmaları sanal POS, ödeme sistemleri ve güvenlik sertifikaları konularına eğildikleri kadar mobil e-ticaret, reklam ve ödeme başlıklarına eğiliyorlar.


iyzico Marketing Team

iyzico Marketing Team

The Creative Souls Behind iyzico Communication