Ödeme Sayfalarında Dikkat Dağıtıcı Unsurların Etkisi

E-ticaret firmaları için en önemli konuların başında gelen sepet terk durumu, yapılan yatırımların yeterince karşılık bulmamasına ve satış oranlarının düşmesine neden oluyor. Son yıllarda bu oranı düşürmek için birçok yenilik yapılsa da geçtiğimiz yıl sepet terk oranı ancak %75 civarına çekilebildi. Yani her 100 müşteriden sadece 25’inin online alışverişi başarıyla sonuçlandı.

Bu yüksek sepet terk oranının sebepleri arasında satın almada kararsızlık, satın alma işleminde üyelik istenmesi, sanal POS ve ödeme sistemlerinin yetersizliği, e-ticaret sitesinin yavaş olması ve kargı ücretinin yüksek olması yer alıyor. Ayrıca ödeme sayfalarındaki dikkat dağıtıcı unsurlar da sepet terk oranında büyük rol oynuyor. Peki hangi unsurlar müşterilerin dikkatini ödeme işleminden başka yöne çekiyor?

Bannerlar

Bir çeşit reklam içeriği olan banner’ların asıl fonksiyonu, tıklandıkları zaman yeni bir internet sayfası açmaları ve üzerlerinde yer alan ürünün ya da hizmetin trafiğinin artmasıdır. Ödeme sayfalarında bir banner bulunması ise bu alana tıklayacak müşterinin ilgisinin ödeme işleminden kaçarak tanıtılan yeni ürün, hizmet ya da kampanyaya kaymasına ve kafasının karışmasına neden olur.

İnternetten alışveriş yapmak için belli bir oranda ikna edici unsur arayan müşterinin bu dikkat dağıtıcı ve başka bir sayfaya yönlendirici uygulama karşısında kayıtsız kalmasını sağlamak ve ödeme işlemini başarıyla sonlandırmasını beklemek gerçekçi bir sonuç olmaktan uzaktır. Bu nedenle ödeme sayfasında asla başka bir ürün, hizmet ya da kampanyanın bulunduğu banner yer almamalıdır.

Logolar ve Görseller

Her 10 müşteriden sadece 2’sinin ödeme sistemlerinin adımlarını takip ederek işlemi başarıyla sonuçlandırdığı biliniyor. Bu düşük başarılı işlem, yani yüksek sepet terk oranının sebeplerinden biri de ödeme sayfalarında yer alan logolar ve görsellerdir. Sayfanın en üstüne bir logo bulunsa bile diğer alanlarda buna yer verilmemesi gerekir.

Ziyaretçinin kafa karışıklığı yaşamaması, dikkatinin dağılmaması ve ilgisinin başka yöne çekilmemesi için mutlaka ödeme sayfaları sade bir tasarıma sahip olmalıdır. Renkli ve dikkat dağıtıcı görseller ile logolar, internetten alışverişte ödeme işlemini yavaşlatabileceği ve hatta durdurabileceği için ödeme sistemlerinin yer aldığı sayfalarda işlemi yürütmeye yarayan unsurlar dışında hiçbir ayrıntı bulunmamalıdır.

Linkler

İnternet sayfalarında yer alan linklerin amacı, tıklandıklarında ya yeni sekmede ya da ana sekmede yeni bir sayfa açmalarıdır. Ödeme sayfalarında yer alacak linkler de müşteri tarafından tıklandıkları takdirde e-ticaret firmasının ödeme sayfası yerine bir başka sayfa açılacağı için sepet terk durumu yaşanması kaçınılmaz olacaktır.
Bu nedenle ödeme işlemine yardımcı olmayacak hiçbir linkin ödeme sayfasında yer almaması gerekir. Sayfada yer alarak işlemlerin yavaşlamasına neden olabileceği gibi bilinçli ya da bilinçsiz bir tıklama nedeniyle ilginin ödeme sayfasından tamamen başka bir sayfaya, ürüne ya da hizmete yönlenmesine neden olur.

Çapraz Satış Alanı

E-ticaret sitelerinde satışı arttırmanın pratik ve etkili yollarından biri olan çapraz satış sistemi, yani müşterinin ilgilendiği ürünle alakalı ya da ona benzer ürünlerin belli bir alan içinde dikkat çekici bir şekilde sunulmasıdır. “Bunlar da ilginizi çekebilir” ya da “Bunu alan bunu da aldı” gibi ibarelerle sık sık online alışveriş müşterilerinin karşısına çıkan bu sistem, seçim kolaylığı sunması ve müşterinin beğenisine hitap etmesi nedeniyle oldukça etkili kabul edilebilir.

Ancak ödeme sayfasında yer alacak çapraz satış alanı, önerilen ürünlerden birine tıklanmasıyla yeni bir internet sayfasının açılmasına ve doğal olarak ödeme sayfasının geri planda kalmasına neden olacaktır. Ödemenin yeni ürünle birlikte başarılı bir şekilde sonuçlandırılması için müşterinin yeni ürünü incelemesi, almaya ikna olması, sepete eklemesi ve önceki sepete dönerek bunu güncellemesi gerekir. Bu yeni ve ek adımlar işlem sayısını ve süresini uzatacağı gibi dikkat de dağıtacağı için sepet terk durumuyla karşılaşılabilir. Bu nedenle ödeme sayfalarında sadece ödemeyi başarıyla sonlandırmaya yarayacak seçenekler bulunmalıdır.

Ödeme İşlemini Hızlandırmak İçin Neler Yapılabilir?

E-ticaret firmaları için satış trafiğini düzenli olarak arttırmak, başarıya giden yolun sağlam adımlarla devam etmesini sağlayacaktır. Bu artış için de sepet terk sebeplerinin başında gelen ödeme sistemlerinin yetersizliği ve çok adımlılığı ortadan kaldırılmalıdır. Alternatif sanal POS uygulaması iyzico’nun sunduğu tek tıkla ödeme ve kart saklama özellikleri ile e-ticaret siteleri, müşterilerine sadece birkaç adımda ödemeyi başarıyla sonlandırma imkanı sunabilir.

Önceki alışverişinin ardından bir seçenek olarak sunulabilen kart saklama seçeneği ile kart bilgileri yüksek güvenlik önlemleriyle birlikte kaydedilirken sonraki alışverişlerde kart bilgilerini tekrar girme işlemine gerek kalmaz. Bu da tek tıkla ödeme sistemini aktif hale getirir ve sadece birkaç saniye içerisinde ödeme işlemi tamamlanmış olur. Ödeme sayfalarında dikkat dağıtıcı unsurların ortadan kaldırılması ve iyzico kolaylığı ile birlikte e-ticaret firmaları, büyük online alışveriş pastasından büyük bir dilime sahip olmak için avantajlı konuma gelirler.


iyzico Marketing Team

iyzico Marketing Team

The Creative Souls Behind iyzico Communication