E-Ticarette Ödeme Sistemleri Hakkında Ne Kadar Bilgi Sahibisiniz?

Dünya genelinde e-ticaret sektörünün pazar payına baktığımızda Türkiye’nin de her geçen gün bu dilime adım adım yaklaştığını görüyoruz.  Oyunda büyük rakamlar dönüyor. Bu oyunun perde arkasında da tabii ki ödeme sistemleri gizli kahramanlık yapıyor. Geçtiğimiz iki yıl internetten alışverişin olduğu kadar ödeme sistemlerinin de gelişme gösterdiği bir dönem oldu. Online ödeme sistemlerinin yanı sıra mobil ödeme sistemlerinde de kullanıcıların hizmetine sunulan alternatifler e-ticarette yeni bir döneme girdiğimizin en büyük göstergesi. Türkiye’de internetten alışverişin hacmi büyüyor ve büyümeye de devam edecek. Online dünyaya sonradan dahil olan nesil, yerini online dünyanın içine doğan nesle bıraktığında internetten alışverişin güvenliği sorgulanmayacak bile.

Ödeme sistemlerinde yaşanan gelişmeler uzak ya da yakın ilişkili olarak herkesin hayatını kolaylaştırdı. Yaşanan gelişmeler aynı zamanda dikkat edilmesi gerekenler listesini de burnumuza dayadı. Alternatif ödeme sistemlerihayatımızı kolaylaştırıyor ama tüketicilerin ve firmaların bilinçlenmesi gereken bazı detaylar olduğu da kabul edilmesi gereken bir konu. Geleceğin parlak olduğu aşikar ama Türkiye’de hala internetten alışverişin güvenilirliği sorgulanırken geri adım atmamak için üzerinde durulması gerekenler ciddi önem taşıyor.

İnternetten alışverişte tüketici hakları konusunda devlet tarafında da iyileştirilmelere gidiliyor. Maliye Bakanlığı’nın yaptığı güvenlik konusunda yeterince ciddi davranmayan e-ticaret sitelerinin kapatılacağı açıklaması bu durumun en güzel örneğini teşkil ediyor. Durum böyleyken ödeme sistemleri ve ödeme sistemleriyle birlikte hayatımıza giren kelimeleri de yakından tanımak da fayda var.

3D Secure: 3D Güvenlik de denen bu sistemle birlikte, kullanıcı internetten alışveriş yaparken kredi kartı bilgilerini girdikten sonra kartın kayıtlı olduğu cep telefonu numarasına banka tarafından tek kullanımlık bir şifre gönderilir ve bu şifrenin sisteme girilmesi ile ödeme tamamlanır. 3D Secure, kayıp, çalıntı ve kart kopyalama gibi sahtecilik durumlarında kartın başkası tarafından kullanılmasını engeller.

PCI DSS: Açılımı Payment Card Industry Data Security Standarts olan ve kısaca PCI şeklinde kullanılan bu güvenlik sistemi kart bilgilerinin korunması için teknik önlemler alan ve standartları belirleyen bir konseyi ifade eder. Alternatif ödeme sistemi iyzico, PCI “Level 1” sertifikası ile çalışır. E-ticaret sitesine iyzico modülünü entegre eden firma sahiplerinin ayrıca PCI sertifikası başvurusu yapmasına gerek kalmaz.

Fraud (Sahtecilik): Gerekli güvenlik önlemlerinin sağlanmadığı durumlarda kart bilgilerinin kötü niyetli kişilerin eline geçmesi söz konusu olabilir. Kredi kartının bu şekilde kullanılmasına fraud yani sahtecilik denir. Kart sahibi kartının çalındığını ve kendinden habersiz bir şekilde alışveriş yapıldığını iddia ederse, e-ticaret sitesi belirtilen bedeli ödemekle yükümlüdür.

SSL Sertifikası: Tüm e-ticaret sitelerinde bulunması gereken bir standart haline gelen SSL Sertifikası kredi kartı bilgilerini özel şifreleme yöntemleri ile bankaya ulaştıran bir sistemdir. Böylece bilgilerin 3. şahısların eline geçmesi engellenir.


iyzico Marketing Team

iyzico Marketing Team

The Creative Souls Behind iyzico Communication