Türkiye fintek piyasasında yeni bir dönem: PayU 165 milyon dolara iyzico’yu satın aldı

iyzico Posted on 6 dakika

Türkiye’de Amazon, H&M, ZARA, sahibinden.com gibi 30 binden fazla e-ticaret sitesinin ödeme alt yapısını sağlayan iyzico, bugün itibarıyla global fintek şirketi PayU tarafından 165 milyon dolara satın alındı. Dünyanın en büyük teknoloji yatırımcısı olan Naspers Group bünyesinde 17 ülkede faaliyet gösteren PayU, 2013 yılında Barbaros Özbuğutu ve Tahsin Isın tarafından kurulan iyzico’yu satın aldı. Bu satın almayla beraber Türkiye, PayU’nun Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) bölgesi içerisinde Polonya’dan sonraki en büyük ikinci pazarı haline geldi.

iyzico’nun Türkiye pazarındaki gücünü sağlamlaştıran anlaşma sonucunda iyzico ve PayU, Türkiye’deki e-ticaret pastasının büyümesi, değişen ekonomik koşullarda KOBİ’lerin ihtiyaçlarına yönelik yenilikçi çözümler sunmak ve son kullanıcıları hedefleyen fintek ürünleri geliştirmek için beraber çalışacak. Bir “e-ihracat köprüsü” niteliğinde de olacak bu birleşme, iyzico’nun geliştirdiği teknolojileri PayU’nun mevcut durumda faaliyet gösterdiği pazarlara sunmasını sağlarken, Türk satıcılarının özellikle Orta ve Doğu Avrupa ülkelerine ve Afrika’ya ihracatını da kolaylaştıracak.

PayU GPO CEO’su Mario Shiliashki, Türkiye fintek sektörüne yaptıkları bu yatırımla ilgili olarak “PayU olarak yerel piyasalardaki konumumuzu sağlamlaştırma ve faaliyet gösterdiğimiz hızlı büyüyen tüm pazarlarda bir numaralı ödeme sağlayıcısı olma hedefimiz kapsamında iyzico’yu bünyemize kattık. iyzico kurucuları Barbaros ve Tahsin’le beraber tüm iyzico takımının PayU ekibimize katılmasından dolayı çok mutluyuz. Dünyanın bir numaralı fintek yatırımcısı olma yolunda, iyzico ekibiyle güçlerimizi birleştirmemiz bizim için çok büyük bir öneme sahip” dedi.

Barbaros Özbuğutu ve Tahsin Isın şirket yönetimindeki görevlerine devam edecek

Satın almanın tamamlanması ile beraber kurucu ortaklar Barbaros Özbuğutu ve Tahsin Isın şirket yönetimindeki görevlerine devam ederken iyzico ekibi, PayU’nun Türkiye operasyonlarını da devralacak.

iyzico’nun kurucu ortağı ve CEO’su Barbaros Özbuğutu konuyla ilgili şunları söyledi: “Bugün, iyzico için yeni bir dönemin başlangıcı. 2013 yılında ortağım Tahsin’le iyzico’yu Türkiye’nin her yerindeki KOBİ’lerin online ödeme almasını mümkün kılmak hedefiyle kurduk.

Bugün geriye dönüp baktığımda değişmeyen tek şey, hizmet verdiğimiz global markalardan Gaziantep’te evinde ürettiği el işi ürünleri yurtdışında satan bireysel iyzico kullanıcısına kadar herkesin ödeme almasını sağlayacak çözümler geliştirmek için her gün çalışıyor olmamız. 3 kişi başladığımız bu hayal 150 kişilik bir ekibe, milyarlarca liralık işlem hacmine sahip, ülkemizin e-ihracat menzilini 1,5 katına çıkaran Türkiye’nin en başarılı teknoloji şirketlerinden birine dönüştü.

iyzico olarak hedefimiz Türkiye’de ve bulunduğumuz bölgede finansal hizmetleri herkes için daha ulaşılabilir kılmak ve bu sayede Türkiye’nin en büyük 5 finans şirketi arasına girmek. PayU ile güçlerimizi birleştirerek bugün, bu yolda en önemli adımı atıyoruz.”

Deloitte’un “Türkiye’de En Hızlı Büyüyen 50 Teknoloji” firmaları arasına giren iyzico, IFC, Vostok Emerging Finance, Amadeus Capital Partners, 212, Pachicle Invest, Speedinvest ve Beenos Partners’tan toplamda 4 turda topladığı $28 milyon dolarlık yatırım ile Türkiye’deki teknoloji şirketleri arasında en fazla yatırım alan şirket oldu. PayU’nun iyzico yatırımı, hızla büyüyen yerel fintek liderinin global fintek pazarına entegre olmasına ve iyzico’nun yerel hizmetlerinin daha da iyileştirilmesine olanak sağlayacak.

Anlaşmanın, düzenleyici ve denetleyici kurumların onayına istinaden önümüzdeki aylar içerisinde tamamlanması öngörülüyor.

PayU Hakkında

PayU, ödeme sistemleri alanındaki deneyim ve uzmanlığından yararlanarak gelişmekte olan pazarlarda finansal hizmetler sunuyor. Asya, Orta Avrupa, Doğu Avrupa, Latin Amerika, Ortadoğu ve Afrika’daki lokal operasyonları sayesinde bu bölge ülkelerinde edindiği uzmanlığı ile yerel pazarlar için en iyi çözümleri sağlıyor. Hızla büyümekte olan 18 pazarda lider online ödeme altyapısı sağlayıcısı olan PayU’nun hedefi, ödeme süreçlerini hem satıcılar hem müşteriler için hızlı, basit ve etkin hale getirmek. 250’den fazla ödeme yöntemi ve PCI sertifikalı platformları ile tüm tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlandı.

PayU’nun faaliyet yürüttüğü, tüketici sayısının 2,3 milyar civarında olduğu pazarlar, satıcılar açısından önemli bir büyüme potansiyeline sahip. Yerel pazarlarda görevli 1800’den fazla ödeme sistemleri uzmanı, PayU ile çalışan 300 binden fazla satıcı ve online ödeme yapan milyonlarca tüketiciye hizmet veriyor.

iyzico Hakkında

Finans teknoloji şirketi iyzico, dijital pazar için yenilikçi ödeme ve güvenli alışveriş çözümleri sunar. KOBİ’ler için 24 saatten kısa sürede hızlı ve kolay bir entegrasyon sağlayan iyzico, BDDK lisanslı ve PCI-DSS onaylı altyapısıyla maksimum güvenlik sunarak kurumsal ve bireysel satıcıların web sitesi ya da sosyal medya üzerinden global olarak online ticaret yapabilmesine imkân sağlar. iyzico teknolojisi, online işletme ve girişimlerin ödeme kabul oranlarını en üst düzeye çıkarmasını, yerel ve yabancı para birimleriyle peşin ya da taksitli ödeme almalarını sağlarken tüketicilerin 7/24 canlı destekle internetten güvenli alışveriş yapmasını mümkün kılar. 2013 yılında kurulan iyzico, 30 bin kurumsal, 400.000’den fazla bireysel kullanıcısı ve 5 milyar TL’lik yıllık işlem hacmiyle Türkiye’nin en hızlı büyüyen finansal teknoloji şirketidir. www.iyzico.com

 Naspers Hakkında

Global tüketici internet şirketleri grubu Naspers, dünyanın en büyük teknoloji yatırımcılarından. Dünyanın dört bir yanında, uzun vadeli büyüme potansiyeline sahip ülke ve pazarlarda yatırım yapan ve operasyonlar yürüten Naspers’ın kurduğu lider şirketler, bireyleri güçlendirip toplumları zenginleştiriyor.

Grubun, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Afrika, Orta Avrupa, Doğu Avrupa ve Asya’da, sınıflandırılmış online ilan, yemek servisi, ödeme sistemleri, seyahat, eğitim, sağlık ve ayrıca sosyal platformlar ve internet platformları gibi alanlarda faaliyet gösteren lider internet işletmeleri ve ortaklıkları bulunuyor.

Her gün milyonlarca kişi, Naspers’in yatırım yaptığı, satın aldığı veya kurduğu, Avito, Brainly, BYJU’S, Codecademy, eMAG, Honor, ibibo, iFood, letgo, Media24, Movile, OLX, PayU, SimilarWeb, Swiggy, Takealot ve Udemy’nin aralarında yer aldığı şirketlerin ürün veya hizmetlerini kullanıyor. 

Aynı şekilde, yüz milyonlarca kişi Naspers iştirakleri Tencent (www.tencent.com; SEHK 00700), Mail.ru (www.corp.mail.ru; LSE: MAIL), MakeMyTrip Limited (www.makemytrip.com; NASDAQ:MMYT) ve DeliveryHero (w1ww.deliveryhero.com; Xetra: DHER) platformlarını hayatlarının bir parçası haline getirdi.

Günümüzde Naspers şirket ve paydaşları, dünya nüfusunun beşte birinin yaşamını daha iyi hale getirmeye yardımcı oluyor. Naspers aktif olarak, teknolojiyi kullanarak önemli sosyal ihtiyaçlara yanıt veren istisnai girişimcilerle iş birliği yapma fırsatları arıyor.


iyzico

iyzico

Şimdi Kolay