Viral Reklam Nedir, Ne Değildir? E-ticaret Firmaları İçin Viral Reklam

Bir insan günde ortalama 4 bin reklama maruz kalıyor. Bu da saatte 188, dakikada 3 reklam anlamına geliyor. Biraz daha ayrıntıya inilmesi gerekirse her 20 saniyede bir, tüketiciler bir reklama maruz kalıyor. Kısacası uyanık olunan her ana bir reklam düşüyor. TV reklamları, mobil reklamlar, yazılı ve görsel reklamlar derken üreticilerin, tüketicilere ulaşmak için hem en doğru stratejiyi belirlemeleri hem de rakip binlerce farklı reklam arasından sıyrılmayı başarması gerekiyor. Bunun için denenen yöntemlerden biri de viral pazarlama, yani viral reklamlar.

Viral Reklam Nedir?

İnternetin yaygınlaşmasıyla reklamlarda video, resim ve ilgi çekici diğer içeriklerin kullanım oranı da hızlıca arttı. Öyle ki hayatın her alanına nüfuz eden sosyal medya ağları, hem geleneksel hem de e-ticaret firmaları için yeni bir reklam mecrasına dönüştü. Youtube’da günde 4 milyar video, Facebook’ta 4.7 milyar içerik, Instagram’da 1.3 milyar beğeni ve Twitter’da 400 milyonu aşkın paylaşım yapılıyor oluşu, firmalar için bir handikabı beraberinde getiriyor: bu yoğun içerik paylaşımı arasından sıyrılıp kullanıcılara, yani potansiyel müşterilere ulaşmak.

Viral reklam da sosyal medyanın bu yoğunluğu arasında müşteriye ulaşmak için geliştirilen yöntemlerden biri olarak kabul edilebilir. Doğrudan reklam yerine kulaktan kulağa reklam anlayışını temel alan viral reklam, markanın çok ön planda olmadığı, kullanıcıların beğenerek internet ortamında paylaştıkları ve reklam olduğu ilk bakışta belli olmayan reklam olarak tanımlanabilir.

Viral Reklamın İlk Kuralı

Düşük maliyetler, sıradan oyuncular ve genellikle doğal bir çekim ortamından oluşan viral reklamlar, kullanıcıların günde yüzlerce hatta binlerce reklama maruz kalmaları nedeniyle geliştirdikleri ön yargıların devreye girmesinin önüne geçer. Yani bir kullanıcı, viral reklamı izlerken ya da dinlerken bunun bir markanın reklamı olduğunu ilk anda anlayamadığı için algılarını kapatmaz. Olay örgüsündeki basit ve sıcak anlatım ya da markanın logosu yerine simgesi olmuş renk ve objelerin kullanılması, izleyicilerin ön yargıyla yaklaşmamasını sağladığı gibi kampanyanın daha etkili olması sonucunu da beraberinde getirir. Kısacası hedef, yapılan ve yayınlanan çalışmanın bir markanın reklamı olduğu algısını yaratmamaktır.

Viral Reklamların Genel Özellikleri

– Viral reklamlarda hedef kitlenin beğeni ve ilgi alanları doğru analiz edilmeli ve sosyal ağlarda yaptıkları paylaşımlar incelenerek bu özelliklere uygun senaryolar üzerinde çalışılmalıdır.
– Büyük prodüksiyonlara gerek olmadığı ve hatta daha çok düşük prodüksiyonlar tercih edildiği için cüzi bir maliyet söz konusudur.
– Viral reklamda bir karakter yaratılmışsa bu karaktere ya da ürüne ait sosyal medya hesapları da aktif hale getirilmelidir. Ayrıca çalışma hızlıca yayılabileceği için bu hesapların de etkili ve hızlı bir şekilde yönetilmesi önemlidir.
– Seçilecek görsel ya da hazırlanacak videonun ilgi çekici, esprili ya da bilgilendirici olması, paylaşılıp hızla yayılması konusunda etkili olacaktır.
– Viral reklamda belirlenen hedef kitle ve içerik arasında bir uyum olması önemlidir. Hedef kitle ile aynı dilin konuşulması, verilmek istenen mesajın anlaşılabilirliğini arttırır. Çünkü içerik pazarlamadaki ve reklamdaki asıl amaç, olabildiğince fazla kişiye ulaşmaktır.
– Hedef kitlenin alışkanlıkları, ilgi alanları ve gündem takip edilerek kampanya doğru zamanda duyurulmalı, bu sayede içeriklerin daha çok kişiye ulaşması sağlanmalıdır.

Viral Reklamın E-ticaret Firmaları İçin Faydaları

– Klasik reklamlardan kaçınmak isteyen kullanıcılar, viral reklamlar aracılığıyla yakalanabilir. Bu da e-ticaret firmasına yeni kullanıcılar ve itibar kazandırır.
– Doğru strateji, zamanlama ve mesaj ile hedef kitleye seslenen e-ticaret siteleri, sosyal medya etkisiyle çok hızlı dönüşler ve beklenenden yüksek talepler alabilir.
– Operasyona başlamadan önce hedeflenen trafik ve satış hacmi artarak online alışverişte sahip olunan pay geliştirilebilir.
– Hem kısa vadede hem de orta ve uzun vadede site trafiği ve satış hacminin yükselmesi, binlerce e-ticaret firmasının yer aldığı internetten alışveriş piyasasında rekabeti avantajınıza çevirmenizi sağlar.


iyzico Marketing Team

iyzico Marketing Team

The Creative Souls Behind iyzico Communication