Yılbaşında Satışları Arttırma Yöntemleri

iyzico Posted on 4 dakika

Yılbaşı dönemi, e-ticaret firmalarının yıllık hedeflerini yakalamak ve hatta bu beklentileri aşmak için en çok önem gösterdikleri dönemlerden biridir. Diğer özel gün ve haftalarda olduğu gibi yeni yıl öncesinde de tüketiciler hem kendileri için hem de yakınları için internetten alışverişe daha fazla yönelirler.

Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de yılbaşı öncesi en çok satılan ürünler/hizmetler, tatil, uçak bileti, akıllı telefon, parfüm, tablet ve kol saati olarak sıralanıyor. Bu dönemde en çok online alışveriş yapılan şehirlerin ise İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya olduğu görülüyor. Peki, e-ticaret firmaları, yılbaşı döneminde satışlarını arttırmak için ne yapmalı?

Özel İçerikler ve Tasarımlar Hazırlayın

Her özel gün ve dönemin olduğu gibi yılbaşının da kendine has sembolleri, renkleri, temaları bulunur. E-ticaret firmaları da bu dönemler yaklaştıkça ürünlerinde, hizmetlerinde ve site tasarımlarında bu doğrultuda bir değişikliğe gitmelidir. Dönemin havasını yansıtan bu seçimler, tüketicilerin de daha rahat havaya girmesine ve bu sayede potansiyel müşteri olmaktan çıkıp gerçek müşteriye dönüşmesine yardımcı olacaktır.

Yılbaşı ağacı, Noel Baba, kırmızı ve beyaz tonlar, kar efektleri ve yılbaşına uygun diğer motiflerden yararlanılabilir. Ayrıca yılbaşı döneminde kullanıcıların büyük bir kısmı, yakınlarına hediye almaya yönelir. Bu nedenle e-ticaret sitesinin yılbaşı teması ve yılbaşına özel içerikleri kadar hediye paketi seçenekleri de önemlidir. Farklı hediye paketi tasarımları ve yeterince stok, bu konuda dikkat edilmesi gereken özelliklerdendir.

İlgi Çekici Kampanyalar Oluşturun

Aralık ayının gelmesiyle birlikte hemen bütün sektörlerde olduğu gibi e-ticarette de yılbaşı havasına girilir. Bu havayı tüketicilere yansıtmanın yollarından biri de ürünler ve hizmetlerde dikkat çekici ve cezbedici kampanyalar hazırlamaktır. Ancak bütün e-ticaret firmaları indirimler, indirim kuponları, belli bir limit üstüne indirim, birden çok ürün alımında indirim gibi seçenekler sunar. Kullanıcıları e-ticaret sitesinden alışveriş yapmaya ikna etmek ve diğer firmaları geride bırakmak için cazip indirimler ve dikkat çekici kampanyalar oluşturmak önemlidir.

Belirli ürünler için çoklu alımlarda indirim, kişiye özel indirim kuponu ya da daha farklı bir kampanya ve promosyon stratejisi belirlenmelidir. Bunun için de rakiplerin geçmiş yıllardaki kampanyaları, uluslararası kampanya stratejileri ve geçmiş yıllara ait satış verileri incelenebilir.

Eski ve Yeni Müşterilere Kampanyanızı Duyurun

Rekabetin ve kampanyaların yoğunlaştığı yılbaşı döneminde hedeflenen satış hacmine ulaşmak için belirlediğiniz kampanyayı kullanıcılarınıza birden çok kanal aracılığıyla duyurmanız gerekir. Bu dönemde yeni müşteri kazanmak oldukça önemlidir. Bunun için e-posta pazarlama, sosyal medya araçları, offline ilanlar, TV ve radyo reklamları değerlendirilebilir. Ayrıca yeni müşteri kazanmak kadar eski müşteriyi de tekrar alışverişe yönlendirmek önemlidir. Bunu da e-posta pazarlama çalışmaları ile başarabilir, üyelerinizi kampanyalarınızdan haberdar edebilirsiniz. E-posta pazarlamada dikkat edilmesi gereken ise kullanıcılara kendilerini özel hissettirmektir. Genel bir başlıktan ziyade doğrudan ad ve soyadla hitap edebilir, kişilerle ilgili veriler üzerinden farklı ürünler ve kampanyalar önerebilirsiniz.

Mobil Uyumluluğu Sağlayın

İnternetten alışverişin yükselen değeri mobil e-ticarette geri kalmamak, yılbaşı döneminde satışları arttırmak için üzerine dikkatle eğilmeniz gereken noktalardandır. Online alışverişteki payı %50’ye yaklaşan mobil alışverişte geride kalmamak ve trendleri yakalamak adına e-ticaret sitesi, mutlaka mobil uyumluluğa sahip olmalıdır. Mobil cihazlarda görüntüleme esnasında yaşanacak herhangi bir sorun, kullanıcıların uzaklaşmasına neden olabilir.

Dönemsel Yoğunluğa Hazırlıklı Olun

Kampanyaya dahil edilecek ve indirimi yapılacak ürünler ve e-ticaret sitesindeki diğer ürünlerin stok durumu, sipariş yetiştirme hızı ve kapasitesi kontrol edilmelidir. Artacak iş yüküne karşı ürün temininden müşteri hizmetlerine ve site altyapısına kadar her noktada hızlı, pratik ve etkili olunması gerekir.

Gönderim ve Teslimat Konusunda Aksamayın

Yeni yıla birkaç gün kala satışlar artacağı için ürün temini ve gönderim aşamalarında daha dikkatli ve hazırlıklı olmak gerekir. Bu dönemde yapılacak alışverişin büyük bir kısmı hediye olacağından dolayı gönderim süresi ve doğru ürün teslimi çok büyük önem taşır.


iyzico

iyzico

Şimdi Kolay