Başarılı Bir Start-up İçin 10 Hayati Tavsiye

En basit anlatımla yeni bir girişim olarak tanımlanabilecek start-up, yatırım yapılacak herhangi bir alanla ilgili farklılık ortaya koymayı amaçlar. Daha önce denenmemiş bir alanda olabileceği gibi var olan bir sektöre yeni bir boyut kazandırabilecek hamlelerin eklenmesiyle de denenebilecek start-up’ta, farklılık kazandırarak hızlı büyümek ve başarıya ulaşmak için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Mesela bir boyacı firması açacaksanız fırça ve rulo kullanmadan boya yapmayı sağlayacak yeniliği ve hızı sunacak hazırlıkları yapmış olmanız gerekir.

1- Fikrinizle Gurur Duyun

Var olan bir yatırıma dahil olmak istemiyorsanız üretim aşamasında gurur duyacağınız, ortaya koyup başarmaktan keyif alacağınız bir fikir üretin. Sadece şirketin kurumsal kimliğini değil, fikrin kendisini de sevip sahiplenmelisiniz.

2- Ekibiniz de Size Benzesin

Fikrinizi sahiplenmeniz, start-up’ta başarılı olabilmeniz için en önemli dayanağınızsa ekibiniz de bu fikri ve başarısını sahiplenen bireylerden oluşmalı. Yaratıcılıklarını besleyen, motive edici bir ortam yaratacağınız ekibinizle tutkunuzu da paylaşırsanız hedefe yürürken ihtiyaç duyduğunuz desteğe sahip olabilirsiniz.

3- Müşteriyi Dikkate Alın

Başarıya giden yolda en önemli basamaklardan biri, hedef kitlenin ihtiyaç, talep ve uyarılarına kulak kabartmaktır. Sunduğunuz yeniliği ya da farklılığı en sade şekilde anlatmanız gereken müşterilerinizin yorumları, beklentileri ve istekleri, yapmanız gereken değişiklikler için yol gösterici olacaktır. Bu nedenle müşteri hizmetleri konusunda mükemmeli yakalamak zorundasınız.

4- Yalın Girişimi Uygulayın

Daima yeni fikirlerin ortaya atıldığı ve deneme-yanılma yöntemiyle sonuca gidildiği bir yatırım yöntemi olan yalın girişimi uygulamayı bir şirket kültürü haline getirin. Ekibinizi oluştururken sadece teknik donanımlarını değil, yeni fikirler üretebilme potansiyellerini ve sundukları katkıları da dikkate almalısınız. En sade, hızlı ve maliyetsiz yolla müşteri taleplerini karşılamak, yalın girişimin özünü oluşturur ve bu da başarılı bir start-up için en önemli yöntemlerden biridir.

5- Tecrübe Edinin

Aklınızda daha önce denenmemiş bir fikir olsa bile iş yaşamında tecrübe kazanmak için en az 2 yıl alanınıza yakın sektörlerde faaliyet yürütün. Yönetici ya da personel olarak bu süreçte edineceğiniz tecrübeler, sektörün mutfağı olarak tanımlanan konularda yaşanan sorunlar ve çözüm yolları ile ilgili pratikler geliştirmenizi ve farklı bakış açıları edinmenizi sağlar.

6- Yatırımcınızla Aynı Pencereden Bakın

Eğer start-up’ınız için ilk aşamada yatırımcı ya da yatırımcılara ihtiyaç duyuyorsanız fikrinizi, heyecanınızı ve hedeflerinizi paylaşabilecek yatırımcılara yönelin. Fikrinizi sadece bir yatırım aracı olarak görmelerinden ziyade sevmelerini ve benimsemelerini sağlamak, farklı koşullarda desteklerini hissetmenize yardımcı olacaktır.

7- Problem Bulun

Fikrinizi uygulamaya koymadan önce ve uygulama aşamasında mutlaka detaylarla ilgilenin. Araştırma ve incelemeler yaparak fikriniz ve uygulama aşamasıyla ilgili problemler bulun. Bu problemler üzerine eğilerek yaşanması muhtemel sorunların önüne geçebilir, sağlam adımlarla ilerleyebilirsiniz.

8- Değişime Ayak Uydurun

E-ticaret girişimlerinde olduğu gibi start-up girişimlerde de ilk adımla son hal arasında büyük farklılıklar olması muhtemeldir. Hızlı bir başlangıcın ardından fikrinizin daha da başarılı bir şekle bürünmesi için değişiklikler yapmaktan çekinmeyin.

9- Dikkatinizi Dağıtmayın

Girişiminize odaklanmanızı engelleyecek, zamanınızın, sermayenizin ve gücünüzün bölünmesine neden olacak unsurlardan uzak durun. Bütün gücünüzle ve dikkatinizle hedefe odaklanmak dışında hiçbir amacınız olmasın. Yeni fikirler üretmeniz durumunda da ilk fikrinizin sağlam temellere oturmasını bekleyin.

10- Pes Etmeyin

İlk aşamada para kazanmak, geniş kitlelere ulaşmak, mükemmel başarılara erişmek gerçekçi beklentileriniz arasında yer almamalı. Çok fazla kazanamayacağınız için harcamalarınızda dikkatli olun, beklentilerinizin altında başarı elde etmeniz durumunda da yılmayın ve yorulmayın. Girişimciliğin altın kuralı, pes etmemektir.


iyzico Marketing Team

iyzico Marketing Team

The Creative Souls Behind iyzico Communication