E-İhracat Yapacaklara 8 Öneri

Fiziksel sınırların kalktığı, anında bilgi alışverişinin sağlanabildiği günümüz dünyasında her alanda görülen bu genişleme, ticarette de etkilerini ortaya koyuyor. Hızla gelişen ve geleneksel mağazacılığa alternatif olmaktan çok rakip olma yolunda ilerleyen e-ticaret, uluslararası piyasada var olmak için mükemmel bir araç.

Yurt dışına satış yapmak ya da buralarda faaliyet yürütmek için kısacası e-ihracat yapmak içinse dikkat edilmesi gereken birkaç nokta, basit ama etkili adım bulunuyor. Bu adımları takip etmek, e-ihracatta başarılı olmak için büyük bir mesafe kat etmek anlamına geliyor.

1- Hedef Kitlenizi Belirleyin

Yurt dışına açılmadan önce ürün ya da hizmetlerinize uygun hedef kitlenizi iyi tespit edin. Doğru pazarlama stratejileri kurmak için ürünü iyi tanımak, hitap edilen kitlenin alışkanlıklarını, ihtiyaçlarını ve beklentilerini iyi takip etmek gerekir.

2- Ürünü Tanıyın

E-ticaret firmalarının e-ihracatta başarılı olabilmeleri için kullanıcıya sundukları ürün ya da ürünleri iyi analiz etmeleri gerekir. Maliyet-kar oranı yüksek, beklentilere ve ihtiyaçlara uygun ya da yeni talepler oluşturabilecek kadar dikkat çekici, sonrasında problem çıkarmayacak ürünlere yönelmek daha doğru olabilir. Ayrıca satışı kolay ve stok sorunu yaratmayan ürünlere yönelmek ilk aşamada daha sağlıklı adımlar atılmasına yardımcı olabilir.

3- Doğru Pazarlama Stratejisi ve Çoklu Kanal Kullanımına Dikkat Edin

Hedef kitle belirlendikten sonra bu kitleye nasıl ulaşılacağına dikkat edilmelidir. Dijital kanallardan hangilerinin kullanılacağı, hangi sıklıkta ve ne tür içeriklerle pazarlama çalışmaları yapılacağı, sosyal medyanın gücünden nasıl faydalanılacağı, yola çıkmadan önce belirlenmelidir. Ayrıca trendleri takip etmek de hedef kitleye daha kolay ulaşılmasında rol oynayabilir.

4- Pazarı İyi Analiz Edin

E-ihracatı yapılacak ürünler kadar ihracatın yapılacağı pazar da önemlidir. Bölgenin potansiyeli, rakip analizi, benzer ürünler ve avantajlar-dezavantajlar incelenerek piyasaya hakim olmak, daha gerçekçi adımlar atılabilmesini ve yaşanması muhtemel problemlerin önceden önlenebilmesini beraberinde getirir.

5- Bir Web Sitesi Mutlaka Bulunmalı

Tüketiciler üzerinde güven algısı oluşturmak, farklı soru ve sorunlar için ulaşılabilir bir kaynak olmak, ayrıntılı bilgiler sunmak önemlidir. Bu da ihracat yapan firmanın web sitesi aracılığıyla sağlanabilir.

6- Sosyal Medyada Aktif Olun

Tüketicinin nabzını tutmak, onlarla etkileşime geçmek ve marka bilinirliğini arttırmak için sosyal medyada mutlaka var olmak ve hatta aktif olmak gerekiyor. Bu yolla müşterilerle doğrudan iletişime geçilerek hız ve pratiklik sunulması hem müşteri memnuniyetini beraberinde getirir hem de sadık müşteri kitlesi oluşturulmasına atkı sağlar.

7- Müşteri Bilgilerini Düzenli Saklayın

Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM) sistemine sahip olarak müşteri bilgilerini, alışveriş sıklıklarını ve ilgi alanlarını bir havuzda biriktirmek hem profesyonel bir imaj yaratmak hem de problemlere hızlı ve akılcı çözümler üretmek bakımından değerlidir. Müşteriyle kurulan her temasta elde edilen verileri kayda geçirmek, sonraki aşamalarda daha hızlı yol alınmasına yardımcı olur.

8- Uluslararası B2B Sitelerinde Aktif Olun

Uluslararası online alışverişin temel noktaları arasında yer alan alibaba.com, tradeatlas.com, archiexpo.com, fordaq.com gibi B2B sitelerinde yer almak, bu alanlarda kurumsal bir imaj çerçevesinde ürünleri satışa sunmak, dünyanın birçok farklı noktasındaki kullanıcılara tek bir platform aracılığıyla ulaşılmasını sağlar. Üstelik devlet kurumları, bu platformlara üye olunması durumunda üyelik ücretinin çok büyük bir kısmını karşılıyor ve e-ihracatçıların daha düşük maliyetlerle faaliyet yürütmesine imkan tanıyor.


iyzico Marketing Team

iyzico Marketing Team

The Creative Souls Behind iyzico Communication