Ödeme Sayfalarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

iyzico Posted on 4 dakika

Tüketicilerin e-ticarette en çok sorun yaşadıkları, alışverişlerinden vazgeçip sepeti terk ettikleri yerlerden biri de ödeme sayfalarıdır. Kafa karıştırıcı unsurların olması, bilgilerin net olarak anlaşılamaması ya da eksik bilgi paylaşımı kullanıcıların sepeti terk etmelerine yol açabilmektedir.

E-ticaret şirketlerinin yanı sıra, tüketicilerin de bu sayfalarda dikkat etmeleri gereken olmazsa olmaz bazı öğeler var. Bu unsurlara dikkat edildiği takdirde tüketiciler güven sorunu yaşamadan, istediklerini ödeme seçeneğini tercih edip, alışverişlerini online olarak tamamlayabilirler.

SSL Sertifikası
Tüketicinin internet tarayıcısı ile e-ticaret şirketinin sunucusu arasında yapılan, veri transferlerini şifreleyen özel bir protokol olan SSL Sertifikası, ilk olarak dikkat edilmesi gereken unsurlardan biridir.

SSL Sertifikası’na sahip bir e-ticaret sitesinde kredi kartı ve diğer tüm kullanıcı bilgileriniz sunucu üzerinde şifreleme işlemi sayesinde otomatik olarak korunur ve üçüncü şahısların eline geçmez. Online satış yapan tüm şirketlerin SSL Sertifikası’na sahip olması zorunludur ve bu sertifikaları sitenin en alt bölümü ile ödeme sayfalarında görebilirsiniz.

KDV ve Kargo Ücretleri
Tüketicilerin en çok dikkat etmeleri gereken öğelerden biri de KDV ve kargo ücretidir. Bazı e-ticaret siteleri KDV ücretini dahil etmeden, kargo ücretinden hiç bahsetmeden tüketiciyi ödeme sayfasına yönlendiriyor. Bu aşamada tüketici yanılıyor ve ödeme sayfasında ekstra ücretlerle karşılaşıyor, alışveriş tutarı yükseldiği için ödeme sayfasını terk ediyor. Bu tip durumlarla karşılaşmamak için ürünleri incelerken fiyatlara KDV’nin dahil olup olmadığına bakarak, ödeme sayfasında bu gibi bir sürprizle karşılamadan alışverişinize devam edebilirsiniz.

E-ticaret sitelerinden bazıları belli bir fiyatın üstüne ücretsiz kargo seçeneği sunuyor, ancak bu ücretin altındaki ürünlerde kargo bedelinin ne kadar olacağını da belirtmeleri gerekiyor. Kargonun şirket tarafından mı yoksa tüketici tarafından mı karşılanacağı ödeme sayfalarında ön plana çıktığı için tüketici olarak kargo ücretlerine dikkat etmeniz gerekiyor.

3D Güvenlik
İnternetten alışveriş yaparken güvenliği sağlayan 3D Secure ya da 3D Güvenlik, tüketicilerin dikkat etmesi gereken öğelerden biri.

Ödeme sayfasında tüketici kredi kartı bilgilerini girdikten sonra, banka kullanıcının kendini sistemlerine kayıtlı cep telefonuna otomatik bir mesaj gönderir. Mesajda tek kullanımlık bir şifre bulunur. Bu sayede tüketici, şifreyi e-ticaret sitesi üzerinde açılan panele girerek alışverişini güvenli bir şekilde tamamlar.

Tüketicilerin bilgileri dışında kredi kartlarıyla alışveriş yapılmasını önleyen 3D Güvenlik, mutlaka e-ticaret sitelerinde bulunması gereken bir özelliktir.

Ürün Detayları
Tüketicilerin satın alma işlemini tamamlamadan önce sepetlerindeki ürünlerin detaylarını incelemeleri her zaman için oldukça önem taşımaktadır. Zaman zaman bağlantı hatalarından dolayı alışveriş sırasında tüketici seçtiği ürünü sepete eklerken ürün eklenmeyebiliyor ya da birden fazla kez aynı ürün eklenmiş olabiliyor. Çoğu e-ticaret sitesinde ürün detayları ödeme sayfasında bir kez daha gösterilerek eksik ya da yanlış bir ürün için ödeme yapılmanın önüne geçiliyor.

Ödeme Seçenekleri
Alışveriş yapılan e-ticaret sitesi, hangi ödeme seçeneklerini sunduğunu size mutlaka göstermelidir. Bu şekilde tüketiciler kendilerine en uygun gördükleri ödeme seçeneğini tercih edebilirler.

E-ticarette en çok kredi kartı ile ödeme tercih edilse de, kapıda ödeme, havale ve EFT gibi diğer seçeneklerin de sunulup sunulmadığını kontrol edebilirsiniz.

Kredi kartı dışında bir ödeme yöntemi tercih edildiğinde, mutlaka şirketin sizden ekstra bir ücret talep edip etmediğini kontrol etmelisiniz. Kapıda ödeme sistemi kullanıldığı zaman çoğunlukla kullanıcıya ekstra bir bedel ödetilir. Kargo teslimatının kurye tarafından yapılması için e-ticaret şirketi kargo firmasına belli bir komisyon ödemektedir, bu sebeple tüketiciden ekstra ücret alınır. Kapıda ödeme seçeneğini tercih etmek edecek tüketicilerin bu hizmet bedelini mutlaka öğrenmeleri gerekmektedir. Bu bilgiye ödeme sayfalarından ulaşabilirsiniz.

Taksitli ödeme seçeneğinde dikkat etmeniz gereken unsur ise, faiz ücretinin olup olmadığıdır. E-ticaret şirketlerinin farklı taksitlere göre ürünün fiyatının ne kadar artacağını size sunması gerekmektedir.

Mesafeli Satış Sözleşmesi
E-ticaret şirketlerinin internet üzerinden satış yapabilmeleri için sitelerinde mutlaka Mesafeli Satış Sözleşmesi sunmaları gerekmektedir. Online yapılan alışverişler, 4077 sayılı Kanun’un 9/A maddesinin şu an yürürlükte olan mevzuatı uyarınca Mesafeli Sözleşmelere Dair Yönetmelik’e bağlıdır ve bu sözleşme olmadan şirketlerin satış yapmamaları gerekmektedir. Bu sözleşme genellikle ödeme işlemi sırasında tüketiciye sunulur. Bazı şirketlerin sitelerinin alt kısmındaki bölümlerden de Mesafeli Satış Sözleşmesi’ne ulaşabilirsiniz. Eğer bu sözleşme alışverişin herhangi bir aşamasında size sunulmuyorsa, o e-ticaret sitesinden alışveriş yapmamanız ileriki zamanlarda sorun yaşamamanız açısından daha sağlıklı olacaktır.


iyzico

iyzico

Şimdi Kolay