E-Ticaret Siteleri İçin İdeal Ödeme Sayfası Nasıl Olmalı?

iyzico Posted on 3 dakika

E-ticarette başarılı olmanın şartlarından biri, tüketicilerin internetten güvenli alışveriş yapmalarını sağlamaktır. Bu özellik, %70 olan sepet terk oranını düşürmeye yarayarak satış hacmini arttıracağı gibi sadık müşteri kitlesi yaratmayı da başarır. E-ticaret sitesinden alışveriş yaparken kart bilgilerinin ve kişisel bilgilerinin güvende olacağını bilen tüketiciler, herhangi bir ürün ya da hizmet ihtiyacında doğrudan bu sitelere yönelir. Peki, ideal ödeme sayfası oluşturmanın yolları nelerdir?

Güvenli Alışveriş Sertifikaları Vurgulanmalı
Kredi kartı ve banka kartı bilgilerinin 3. şahıslar tarafından ele geçirileceğini düşünen kullanıcıları, güvenli alışveriş hizmeti sunduğunuza ikna etmek için SSL Sertifikası ve 3D Secure güvenlik uygulamasını vurgulamalısınız. Kredi kartı ile alışverişlerde işlemlerin şifrelenerek bankaya gönderilmesini ve depolanmasını sağlayan SSL Sertifikası, uluslararası güvenlik protokollerine uyulduğunun kanıtlarından biridir.

3D Secure ise kredi kartı ile internetten alışveriş yapılırken yalnızca bankanın onayını değil, tüketicinin son onayını da arayan bir uygulamadır. Alışveriş esnasında banka tarafından tüketiciye gönderilen kodun ödeme sayfasındaki ilgili alana girilmesiyle ödeme işlemi tamamlanmış olur. Bu kod olmadan alışveriş yapılamayacağı için tüketiciler, kartlarının güvende olduğuna emin olur.

Üye Olmadan Alışveriş Sağlanmalı
E-ticarette sepet terk oranının yüksek olmasının nedenlerinden biri de firmaların, alışveriş için üyeliği zorunlu tutmasıdır. Bu işlemin uzun ve zaman zaman gereksiz olduğunu düşünen tüketiciler, çoğu zaman alışveriş işlemini yarıda kesmeyi tercih ederler. Bu nedenle üye olmadan alışveriş seçeneği sunulması, tüketicilerin doğrudan ödeme işlemine geçmesini sağlar.

Gereksiz Ayrıntılara Yer Verilmemeli
Ödeme sayfasında banner’lar, başka siteye yönlendirecek linkler ve kullanıcının ödeme işlemini odaklanmasını engelleyebilecek ayrıntılar yer almamalı. Sadece kart bilgileri, kişisel bilgiler ve en gerekli diğer bilgilerin yer alması, tüketicinin dikkatinin dağılmamasını ve alışverişi başarıyla tamamlamasına yardımcı olacaktır.

Mesafeli Satış Sözleşmesi Bulunmalı
İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların haklarını ve e-ticaret sitelerinin yükümlülüklerini kapsayan Mesafeli Sözleşmelere Dair Yönetmelik, online ödeme işlemi sırasında mutlaka müşteriye sunulmalıdır. Yasa gereği müşteriye sunulması zorunlu olan Mesafeli Satış Sözleşmesi, ödeme işleminden önce tüketiciyle paylaşılıp onaylatılmalıdır.

Tüm Ek Ücretler Gösterilmeli
Bazı e-ticaret siteleri, ödeme işleminin son aşamasına kadar ürün fiyatlarını KDV dahil olmadan gösterme yolunu tercih ediyor. Ayrıca kargo ve diğer bedeller de bu aşamada gösterilmiyor. Ancak bu, son aşamada ödenecek tutarın arttığını gören kullanıcılarda aldatılmışlık hissini beraberinde getirebilir. Sonucunda da alışverişten vazgeçilerek sitenin terk edilmesine neden olabilir. Bu nedenle ürünler incelenirken KDV dahil fiyatları sunulmalı ve hangi şartlarda kargo bedelinin ne olacağı en başta tüketicilerle paylaşılmalıdır.

Sanal POS Çeşitliliği Sunun
Tüketicilerin bir e-ticaret sitesindeki alışveriş işlemlerini başarıyla sonuçlandırmamasındaki nedenlerden biri de kullandığı ödeme sistemleri olarak düşünülebilir. Kullanılan kredi kartına taksit seçeneğinin sunulmaması ya da o kartla yapılacak işlemlerde ödenecek tutarın artması, tüketicilerin vazgeçmesine neden olabilir. Bu nedenle ya bütün büyük bankalarla sanal POS kullanımı için tek tek anlaşılmalı ya da iyzico gibi pratik alternatif sanal POS çözümleri ile tek seferde bütün bankalarla alışveriş yapılabilmesi sağlanmalıdır.


iyzico

iyzico

Şimdi Kolay