Müşteri İçin İndirim mi Önemli, Ücretsiz Kargo mu?

E-ticaret firmaları, trafiği ve satış hacmini arttırmak için zaman zaman çeşitli kampanyalar uygularlar. Bunların en önemlilerinin başında indirim ve ücretsiz kargo uygulamaları gelir. İki yöntem de özellikle kısa vadede etkili sonuç alınmasını sağlasa da hangisinin daha etkili olduğu konusu trendlere ve tüketicilerin alışkanlıklarına göre değişim gösterir.

Yapılan bir araştırmaya göre tüketicilerin %40’ı sadakat puanı ya da hediye sepeti üzerinden indirim kazanmayı istiyor. Online alışverişte kullanıcıların %40’ı mobil uygulama kullanırken indirim kuponu arıyor, %68’i de bu tip indirim kuponlarının, markanın yarattığı algıyı olumlu yönde değiştirdiğini düşünüyor.

Kargo Ücreti Sepet Terk Oranında da Etkili

İndirim uygulamalarının etkisiyle birlikte ücretsiz kargo ve hızlı teslimat gibi seçenekler de e-ticaret firmaları için müşteri memnuniyetini sağlayarak satış hacmini arttırmaya yarıyor. Tüketiciler üzerinde yapılan araştırmalara göre %47’lik bir oran, yani neredeyse her potansiyel 2 müşteriden 1’i, ödeme sayfasına geldiğinde kargo ücretiyle karşılaşması halinde e-ticaret sitesini terk ediyor. Bu da sepet terk oranının artmasına, hedeflenen satış rakamlarının yakalanamamasına neden oluyor. Oysa aynı araştırmaya göre ücretsiz kargo seçeneği, satışların %30 oranında artmasını sağlıyor.

İndirim Oranları Karşılaştırılabiliyor

Günümüzde e-ticaret sektörünün oldukça gelişmiş olması, kullanıcıların ürün fiyatları hakkında farklı sitelerinden araştırma-karşılaştırma yapmasına ve avantajları incelemesine yardımcı oluyor. Kullanıcılar, sahip olmak istedikleri ürün ya da hizmeti hangi e-ticaret sitesinden tedarik edeceklerine, genellikle bu incelemeler ışığında karar veriyorlar.

Rekabetin de etkisiyle özel kampanyalar dışında birçok e-ticaret sitesinde ürün fiyatlarının birbirine çok yakın olması, indirim kampanyalarını zaman zaman önemsizleştirebiliyor. Ancak ücretsiz kargo ya da hızlı teslimat gibi uygulamalarda kullanıcılar, beklenmedik bir şekilde kazançlı alışveriş yaptıklarını düşünüyorlar. Çünkü ürüne biçilen bedele ek bir ödeme yapılması, genellikle tüketicileri alışverişten vazgeçmeye itiyor.

İndirimler Kâr Oranından Yapılıyor

Burada kullanıcıların firmalar hakkındaki düşünceleri devreye giriyor. Tüketicilerin algısı, firmaların indirim uygulamalarına rağmen ürünleri mutlaka maliyetinin bir miktar üzerinde sattığı yönünde. Yani x TL’ye mal edilen bir ürünü x+25 TL’ye satışa sunan e-ticaret firmaları, indirim miktarını genellikle +25’lik kısım üzerinden yapıyor. Fiyat farkındalığı olarak adlandırılabilecek bu algı nedeniyle indirim kampanyaları beklenen etkiyi sağlanamayabiliyor. Ancak indirim miktarının arttırılması ve rakip e-ticaret firmalarından hissedilir oranda ucuz ürün-hizmet sunulması, kullanıcıları her dönem kendine çekmeyi başarır.

Ücretsiz Kargoda Maliyet E-ticaret Firmasında

Fiyat farkındalığı algısının tersi olacak şekilde ücretsiz kargo ve hızlı teslimat imkanının etkisi, son yıllarda değerini arttırıyor. Tüketicilerin internetten alışveriş yaparken sadece ürüne odaklanmaları ve ek bir ücret ödememeleri anlamına gelen ücretsiz kargo, e-ticaret firmalarının imajını olumlu yönde etkilemesi bakımından da değerlidir. Çünkü indirim kârın bir kısmından vazgeçmek anlamına gelirken kargonun ücretsiz olması, e-ticaret firması için ek maliyet anlamına gelir. Bu da müşteri memnuniyeti sağlaması bakımından değerlidir.

Tek Seferde Birden Çok Ürün

Ancak burada dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunuyor. İlk olarak genel bir indirim kampanyası yerine doğrudan belli ürünler üzerinde indirim yapılması, her zaman en değerli uygulama olarak kabul ediliyor. Çünkü kargonun ücretsiz olması durumunda, ürün fiyatlarına kargo ücretinin bir şekilde eklendiği de düşünülebiliyor. Ayrıca ürünlerde indirim yapılıp kargo ücretinin eklendiği durumlarda kullanıcılar, tek seferde birden çok ürün satın alarak bu ücreti önemsiz bir ayrıntı olarak kabul edebiliyor.


iyzico Marketing Team

iyzico Marketing Team

The Creative Souls Behind iyzico Communication