2019 Ramazan Ayı E-Ticaret Trendleri

Tüm dünyadaki Müslümanlar için kutsal olan Ramazan ayı, 6 Mayıs Pazartesi günü başlayacak ve 3 Haziran’a kadar sürecek. Ramazan ayında, her yıl olduğu gibi internet kullanım alışkanlarımızda da büyük çaplı değişimler yaşanacak. Bu değişimlerin en büyük sebebi, tabii ki insanların internette geçirdiği zamanın artışı ve saat dilimindeki değişiklikler.

Ramazan ayında yaşanan bu değişimler, e-ticaret siteleri için de büyük bir potansiyel oluşturuyor. Bu dönemde izlenen doğru stratejiler ve atılan doğru adımlar, e-ticaret sitelerine birçok avantajı beraberinde getiriyor. İşte Ramazan ayında e-ticaret sitelerine rehberlik edebilecek bazı ipuçları:

Mobil Yükselişte

Evet, bu klişe cümleye hepimiz sektörel etkinliklerden oldukça aşinayız. J Ancak Ramazan döneminde mobil kullanım yüzdesi, diğer aylara göre %25 daha fazla. Web sitelerinde yapılabilecek mobil odaklı iyileştirmeler,kampanyalar ve mobil bütçelerdeki artış, bu dönemde e-ticaret siteleri için adeta altın değeri taşıyor.

Doğru Yerde Doğru Zamanda

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi, Ramazan ayında internet kullanım alışkanlıklarımız değişiyor. Diğer aylarda e-ticaretin en yoğun olduğu 19:00-22:00 saatlerinin aksine, en yüksek e-ticaret aktivitesi 23:00-04:00 arasında yaşanıyor. Bu durumun sebebi ise, hepimizin tahmin ettiği üzere sahur saatinin gelmesini bekleyen ve bu zamanı internette geçiren kitledeki artış. Kampanyalarınızın zamanlamasını iftar ve sahur arasındaki zaman dilimine göre konumlandırılması, bu dönem için büyük önem taşıyor.

Ramazan Ayının Yükselen Yıldızı Youtube

Bu ayın yükselişte olan başlıca sosyal mecraları, Youtube ve Instagram olacak. Kullanıcıların internette vakit geçirme odaklı hareket ettiği Ramazan ayında, üretilen video içerikler markalar için büyük önem taşıyor. Gıda ve giyim (özellikle muhafazakar giyim) markalarının üreteceği Ramazan ayı odaklı video içerikler, büyük kitlelere ulaşmak adına onlara fazlasıyla yardımcı olabilir.

Ramazan Ayı Odaklı Kampanyalar

“Sepette %20 indirim”, “3 al 2 öde” ya da “Ücretsiz Kargo”. Bu kampanyalar, tabii ki yılın her döneminde markaların satışlarında artış sağlayabilir. Ancak Ramazan ayı gibi e-ticaret aktivitelerinin yoğun olduğu bir ayda elde edilecek kampanya çıktıları, markaların yıl boyunca izleyeceği pazarlama stratejileri için iyi bir içgörü kaynağı haline gelebilir. Bu sebeple Ramazan ayı boyunca, markalar pek çok farklı kampanya modeli uygulayarak kendilerine gelecek için bir yol haritası çizebilirler.

Kitleyi Tanımak

Ramazan ayında, yılın diğer dönemlerine göre Ramazan ile ilgili aramalar 15 kat, iftar ve sahurla ilgili aramalar 190 kat, bayram ve arefe dönemleri ile ilgi aramalar ise 21 kat artıyor. Markaların bu ay izleyecekleri pazarlama stratejilerinde, hedef kitlelerinin neler aradıklarını ve nelere ilgi duyduklarını bilmeleri de büyük önem taşıyor. Ramazan ayı, e-ticaret dünyası için büyük bir önem taşıyor. Bu ay boyunca doğru stratejileri izleyen markalar, rakiplerine göre fark yaratarak öne çıkabiliyor. Umarız Ramazan ayı tüm dünyaya huzur, bereket ve mutluluk getirir.


iyzico Marketing Team

iyzico Marketing Team

The Creative Souls Behind iyzico Communication