Başarılı Bir E-ticaret Girişimcisinin 10 Özelliği

Türkiye’de 20 milyar TL barajında seyreden e-ticaret pazarında pay sahibi olmak hemen her girişimcinin hedefidir. Ancak e-ticaret sektöründe başarı hikayeleri bulunduğu kadar birçok büyük başarısızlık hikayesi de vardır. Büyük bütçelerle piyasaya hızlı bir giriş yapan birçok e-ticaret sitesi kısa süre içerisinde kapanmak ya da başka faaliyet alanlarına yönelmek durumunda kalmıştır. Bu nedenle bir e-ticaret girişimcisinin sahip olması gereken özellikleri bilmek, başarıyı yakalamak için geliştirilmesi gereken özellikleri ve karşılanması gereken kriterleri daha iyi görmenizi sağlar.

1- Orijinal Olun
Hayatın her alanında olduğu gibi e-ticarette de başarılı bir girişimcinin sahip olması gereken özelliklerin başında taklit etmemek ve fark yaratmak gelir. Hizmet verilecek alanda öncü olunması, küçük bir bütçeyle bile başarının elde edilmesini sağlayabilir.

Eğer keşfedilmemiş ya da düşünülmemiş bir alana yatırım yapmayacaksanız seçtiğiniz klasik alanda bile fark yaratarak rakiplerinizden sıyrılmaya çalışın. Mesela oyuncak üzerine bir e-ticaret sitesi kuracaksanız, ürünlerinizin bir kısmını çocukların tasarlamasına izin verin. Böylece hem insanların kendilerini daha özel hissetmelerini sağlarsınız hem de sadık bir müşteri kitlesi oluşturabilirsiniz.

2- SEO’dan Faydalanın
Kullanıcı aramalarında en üst sıralarda çıkmak ve müşteriye daha kısa yoldan ulaşmak için SEO uygulamalarına mutlaka ağırlık verilmelidir. Bir girişimci için hedef kitleye ulaşmanın en doğru yollarından biri, ne aradığını bilmek ve bu aramalara karşılık vermektir. Arama motor optimizasyonuna uygun metinler, bu alanda uzman firmalar tarafından hazırlanarak doğru içerikler ile arama listesinde ilk sayfada olunması hedeflenmeli.

3- Blog Sahibi Olun
Bir e-ticaret firmasının başarılı olabilmesi için mutlaka hedef kitlesi ile organik bağ kurması gerekir. Sadece SEO odaklı metinler üzerinden kullanıcıları online alışveriş yapmak için ikna etmek yerine blog içerikleri ile kullanıcılar için e-ticaret sitesini sık uğranan bir adres haline getirmelisiniz. Düzenli ve bilgilendirici içerikler hazırlamak hem marka bilinirliğini arttırır hem de Google aramalarında üst sıralarda çıkmanızı sağlar.

4- Reklam ve Pazarlamaya Önem Verin
Başarılı e-ticaret girişimcilerinin en önemli özelliklerinden biri de reklam ve pazarlamaya yeterli önemi vermiş olmalarıdır. Binlerce e-ticaret sitesi arasından sizin firmanızın kullanıcılar tarafından bilinmesinin yolu, özellikle hedef kitlenin karşısına çıkmaktan geçer. Hizmete başlanılan ilk andan zirveye çıkılana kadar reklam ve pazarlamadan mutlaka faydalanılmalıdır.

5- Sade Arayüz ve Güvenli E-ticaret Sunun
İnternetten alışveriş yapmak, teknolojik bütün gelişmelere rağmen her zaman şüphe uyandırıcı bir yan barındırmayı sürdürüyor. Kullanıcılar kişisel bilgilerinin ve kart bilgilerinin güvende olduğunu bilmeli, e-ticaret sitesini kullanırken de hızlı hareket edebilmelidir. Hazır e-ticaret siteleri genellikle standart tasarımlarda olurlar. Bunun yerine 3D Secure ve SSL sertifikaları ile güvenli e-ticaret imkanı sağlamalı, sade ve yorucu olmayan site tasarımıyla da kullanıcılar için tercih edilebilir bir platform oluşturmalısınız.

6- Sosyal Medyayı Kullanın
Günümüzde akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla daha da popülerleşen sosyal medya, e-ticaret firmalarının en büyük pazarlama alanlarının başında geliyor. Facebook, Twitter ve Instagram başta olmak üzere bütün sosyal mecralarda aktif rol oynamak, potansiyel müşteriler ile yakın temas kurmanızı ve markanızın bilinir olmasını sağlayacaktır. Kampanyalardan özel günlere kadar düzenli aralıklarla bu alanlarda paylaşım yapmayı ihmal etmemelisiniz.

7- E-Posta Pazarlamasını Unutmayın
Yapılan araştırmalara göre mobil cihazlardan e-ticaret sitelerine yapılan yönlendirmelerin %50’si müşterilere düzenli aralıklarla gönderilen e-postalar üzerinden gerçekleşiyor. Kullanıcıya mümkünse adıyla hitap eden postalar, müşteri-firma arasında bağ kurulmasını ve markanın akılda kalma oranını arttıracaktır.

8- Müşteri Merkezli Olun
Yüzlerce e-ticaret firması arasından sıyrılmak için ürünlerin kalitesi kadar hizmetin kalitesi de önemlidir. Satın alınan ürün ya da hizmet ile ilgili şikayeti olacak bir müşteri, ihtiyaç anında karşısında problemiyle ilgilenecek profesyonel kişiler olduğunu bilmeli. Bu, sonraki alışverişlerinde de yarattığınız güven neticesinde e-ticaret sitenizin tercih edilmesine yardımcı olur. Müşterilerin şikayetleri dışında dilek ve önerileri de en doğru adımları atmanız için yol gösterici olacaktır.

9- Planlı Hareket Edin
Bir e-ticaret sitesi kuracak girişimcilerin başarılı olabilmeleri için bütün altyapı yatırımlarıyla birlikte dönemsel bir tablo hazırlaması, stratejisini ve hedefini de yapacağı analizlere göre belirlemesi gerekir. Özel günlerde ve dönemlerdeki artıştan ekonomik ya da siyasi kriz zamanlarına kadar kar ve zarar oranlarını değerlendirerek negatif durumlar için yedek planları önceden hazırlamalıdır. Karşılaşılacak ilk olumsuz durumda organizasyonun dağılmaması ve yatırımın sekteye uğramaması için dönemsel beklentiler ve etkenler dikkatle hazırlanmalıdır.

10- Ödeme Sistemlerinde Seçenek Sunun
Her 10 müşteriden sadece 1’inin alışveriş işlemini başarıyla tamamlaması ve diğer 9 kullanıcının sepet terk oranına yansımasındaki en büyük paylardan biri yetersiz ödeme sistemleridir. İnternetten banka kartı ile alışveriş yapmak isteyen müşteriler için 3D Secure uyumu ve farklı bankaların sanal POS’ları bulunmalı, alternatif ödeme seçenekleri ile alışveriş işleminin hızla tamamlanabilmesi sağlanmalıdır.

Ödeme sayfalarının sade tasarımının yanında az bilgi ile hızlı hareket edilmesi, alışveriş için üyeliğin zorunlu olmaması gibi durumlar, başarılı bir girişimcinin müşteriye sunması gereken ödeme kolaylıklarının başında gelir.


iyzico Marketing Team

iyzico Marketing Team

The Creative Souls Behind iyzico Communication