COVID-19 Döneminde Mobil Uygulamalar Dünyasında Neler Oldu?

iyzico Posted on 4 dakika

Tüm dünyada etkisini gösteren COVID-19 salgını kapsamında evde kal çağrılarına uyulmasıyla birlikte dijital ortam ve servisler hayatlarımızı kolaylaştırma noktasında büyük rol oynadı. Salgın sürecinin ekonomi üzerinde yıpratıcı etkileri olsa da araştırmalara göre bazı alanlar da büyüme ve gelişme kaydetti. Mobil uygulama ekosistemi de bu süreçte olumlu yönde etkilenen alanlardan biri oldu.
Yapılan araştırmalar iş uygulamalarının, oyunların ve sosyal, eğlence, e-ticaret, sağlık ve yemek kategorilerindeki uygulamaların yükselişte olduğunu ortaya koyuyor. Veriler; iş uygulamaları indirme oranının %70, oyun indirme oranının %47, yeme ve içme uygulamalarına yapılan girişlerin ise %73 arttığını gösteriyor.

Mobil Uygulama Nedir?

İnternet kullanıcıları mobil cihazlara doğru yöneldikçe mobilitenin önemi artmaya devam ediyor. Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler de mobil uygulama çeşitliliğinin ve kullanımının artmasında etkili oluyor. Akıllı telefon ve tablet cihazlar gibi mobil cihazlar, mobil uygulamalar sayesinde daha verimli kullanım sunuyor. Ücretli ve ücretsiz mobil uygulama çeşitleri, her alanın ve faaliyetin geleceğini oluşturuyor. Peki, mobil uygulama nedir?

Application’ın kısaltması olan “App” şeklinde ifade edilen mobil uygulama, mobil cihazlarda çalıştırılmak üzere tasarlanmış yazılımlar anlamına geliyor. iPhone, iPad gibi cihazlar için Apple App Store’dan, Android işletim sistemi kullanan cihazlar için Google Play Store’dan, diğer mobil işletim sistemi kullanan cihazlar için Windows Phone Store ve BlackBerry App World gibi mağazalardan mobil uygulama ediniliyor.

Dijital dünyanın baş döndürücü hızını yakalayabilmeye olanak tanıyan mobil uygulamalar, her geçen gün çeşitleniyor ve girişimciler için ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Mobil kullanıcıların zamanının %50’sini mobil uygulamalar üzerinde geçirmesi, işletmelerin de mobil uygulama tasarlamaya yönelmeleri noktasında etkili oluyor. Öyle ki pazarlama uzmanları, mobil uygulama geliştirmeyi önemli bir pazarlama kanalı olarak kullanıyor ve öneriyor. Mobil ekosistemin genişlemesi birçok işletmeye ve bünyesindeki çalışanlara gelir kaynağı yaratıyor.

Mobil Uygulama İle Ödeme Nasıl Yapılır?

Mobil alışveriş, pratiklik, hız ve ürün araştırması yapmada kolaylık ve kampanya fırsatları gibi avantajlarıyla tüketicilerin alışverişte tercih sebebi oluyor. Yapılan araştırmalar da Türkiye’de online alışveriş yapan her 3 kişiden 1’inin mobil alışverişi tercih ettiğini ortaya koyuyor. Salgının etkisiyle temassız ödeme yapmanın önemi de artıyor. Dolayısıyla mobil ödeme ile alışveriş artış gösteriyor. Mobil alışveriş uygulaması kullanan tüketicilerin cihazlarında bulundurduğu uygulamaların %90’ına yakınını çok sektör ve çok markayı içeren uygulamalar oluşturuyor.

Ödemelerini mobil ödeme sistemi ile yapmak isteyen kullanıcılar, alışveriş yapacakları kurumun sunduğu uygulamaları akıllı cep telefonlarına yükleyerek ödemesini tamamlıyor. Mobil POS uygulaması mobil ödeme almak için kullanılabiliyor. Mobil temassız ödeme için NFC özelliğini aktifleştirmek gerekebiliyor.

Mobil Uygulama Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

İnternette gezinmek web tarayıcısı başlatmayı, URL girmeyi ve sitenin yüklenmesini beklemeyi gerektiriyor. Mobil uygulama ise mobil sitelerdeki bilgilere daha hızlı ulaşmayı sağlıyor. Güven inşa ederek markalara sadakatin oluşmasında önemli katkısı bulunan mobil uygulamalar, kullanıcıların hayatını kolaylaştırıyor. Mobil ödeme yapmanın mümkün olduğu mobil uygulamalar sayesinde duyurular, yeni ürün veya hizmetler daha hızlı ve daha az maliyetle iletilebiliyor. Dolayısıyla mobil uygulamanın faydaları markalara; hedef kitleye daha kısa yoldan, kolay ve doğru ulaşmak şeklinde yansıyor. Mobil uygulama gibi dijital pazarlama kanallarını kullanmak rekabetten sıyrılarak öne çıkmak anlamına geldiğinden işi büyütmenin bir yolu olarak pek çok marka tarafından tercih ediliyor. Mobil uygulama çeşitliğinde kolay arayüze sahip olan ve yüksek çözünürlük sunan uygulamalar öne çıkıyor. Mobil uygulamalar kullanıcıların alışveriş deneyimini de yükseltiyor.


iyzico

iyzico

Şimdi Kolay