E-ticarette Başarılı Olmanın 10 Yolu

Türkiye’de internet kullanıcısı her 100 kişiden 81’i, bir e-ticaret sitesini ziyaret ediyor. E-ticaret; yarattığı yeni iş kolları, yeni istihdam ve erişilen yeni pazarlarla sektörlere dinamizm katıyor ve dijital dönüşüm destekli ekonominin önemli bir parçası oluyor. 2010’lu yıllardan itibaren hızla yükselen e-ticarette başarıya ulaşmak ve pastada pay sahibi olmak için ticari zekâya sahip olmak yeterli olmayabiliyor. Peki, e-ticarette başarılı olmanın yolları nelerdir?

Oldukça hızlı gelişen bu pazarda yerini almak ve güvenilir, anlaşılır ve sürdürebilir bir ticaret ağı oluşturmak isteyenlerin; e-ticarette başarı kriterleri nelerdir, e-ticarette satışları artırmak ve başarılı olmak için ne yapmak gerekir gibi sorulara cevap bulmadan önce e-ticaretten ne beklediğini belirlemesi gerekiyor. Başarının ilk altın kuralı e-ticareti “ya tutarsa” mantığıyla ek gelir kaynağı olarak görmek yerine başlı başına bir iş olarak görmek oluyor. Ardından sektörü belirleyip dijital pazarlama stratejileri oluşturarak başlangıç yapabilirsiniz.

  • Domain seçiminde özenli olun

Alan adınız internet ortamındaki kimliğiniz adeta parmak iziniz olacağından domain seçiminde özenli olmalısınız. Alan adının sektörünüzle alakalı, kısa ve akılda kalıcı olması önem taşıyor. SEO konusunda da fayda saplayacak doğru ismi seçebilmek için, ilgili kelime gruplarını arama motorunda aratın ve arama sonuçlarında ilk 5’e giren alan isimlerine dikkat edin. Bu yöntemle rakiplerinizin sitelerini öğrenebilir, başlık etiketlerini ve kullandıkları anahtar kelimeleri araştırabilirsiniz. SEO çalışması yaparken elinizi kuvvetlendirecek olan anahtar kelimeleri belirledikten sonra internet kullanıcıları üzerindeki olumlu etkisi oldukça yüksek olan com ve com.tr uzantılı domainleri alabilirsiniz. Taklit sitelerin oluşmasına engel olmak için .net gibi uzantıları da alabilirsiniz.

  • Rakiplerinizden farklılaşın

Belirli kategorilere özel satış yapan niş sitelerin sayısının artması rakiplerden farklılaşmayı gerektiriyor. İşinizin her alanında farklı uygulamalar gerçekleştirerek rakiplerinizden farklılaşabilirsiniz. Güvenilir temeller atmak için “potansiyel marka elçisi” olarak görebileceğiniz müşterilere kulak vermelisiniz. Bunun için de kullanıcı dostu bir site tasarımıyla yola çıkabilir, rakiplerinizce es geçilen ürünleri portföyünüze ekleyebilir ve gelişmiş müşteri desteği sunarak müşteri gözündeki değerinizi artırabilirsiniz.

  • Site yapısı önemli bir parametre

E-ticarette başarılı olmanın yolları arasında en önemli maddelerden biri site yapısı oluyor. Sitenin yapısı, kullanıcı deneyimine olumlu anlamda çok büyük bir katkı sunuyor. Fiziksel satışlara sahip dükkânlarda olduğu gibi e-ticaret sitelerinde de vitrin önemli bir parametre olarak karşımıza çıkıyor. Estetik hız ve müşteri deneyimi, tasarımın ne denli önemli olduğunu anlamaya yetecektir. Ana sayfadan ürün kategorilerine, kategorilerden ürünlere doğru bir akışın olması, renklerin sektörle uyumlu olması, ürünlerin birden fazla açıdan çekilmiş net fotoğraflarının ve detaylı açıklamalarının olması ziyaretçilerin en kısa zamanda ve en az adımda satın almayı gerçekleştirmelerinde etkili oluyor. E-ticaret sitenizin geliştirmelere açık, kullanıcı dostu ve mobil uyumlu olması, e-ticarette başarılı olmanız için önemli bir adım. Mobil kullanıcılara yönelik optimizasyonlar yaparak site trafiğinizi artırabilirsiniz. Özgün ve kapsamlı içeriklerle hem müşterilerinizin hem de arama motorlarının gözünde iyi intiba bırakabilirsiniz.

  • ven için önemli kriterler: SSL Sertifikası

E-ticaret sitesinde başarılı olmak için müşterilerin güvenini kazanmanız gerekiyor. E-ticaret siteleri üzerinden alışveriş yapmayan internet kullanıcılarının sunduğu sebep güvensizliktir. Güvensizliğin oluşturduğu duvarı yıkmak için müşteri bilgilerini izinleri olmadan almadığınızı kanıtlamalısınız. Bunu kanıtlamanın yolu ise SSL sertifikası.

  • Alternatif ödeme seçenekleri sunun

Bir e-ticaret sitesinin başarıya ulaşabilmesinde farklı müşteri profillerine ulaşabilmesi bulunuyor. Farklı müşteri profillerine ulaşarak satış yapma olasılığını artırmak için farklı ödeme alternatifleri sunabilirsiniz. Bu konuda iyzico ile çalışmak size pek çok avantaj sunacaktır.

  • Sadakat için kampanyalar düzenleyin

E-ticarette başarılı olmanın yolu söz konusu olduğunda çoğunluk yeni müşterilere odaklanmak gerektiği yanılgısına düşülüyor. Yapılan araştırmalar müşteri tutma oranını sadece yüzde 5 artırmanın bile karlılığı yüzde 75’e çıkarmayı sağladığını gösteriyor. Dolayısıyla yalnızca yeni müşteri odaklı olmak yerine daha düşük maliyetle mevcut müşterilerinizin daha çok alışveriş yapmasını sağlayabilirsiniz. Müşteri sadakatini arttırmak için pek çok yol kullanabilirsiniz. Satış sonrasında müşterilere ulaşarak sitenizdeki alışveriş deneyiminden memnun kalıp kalmadığını sorabilir, sorun varsa telafi edebilirsiniz. Pozitif yorumların yapıldığı ürünlerin satın alma oranının yorum yapılmayan ürünlerin satılma oranından yüksek olduğunu göz önünde bulundurarak yorum eklemeyi teşvik etmek için hediye çeki gibi ayrıcalıklar sunabilirsiniz. Müşterilerinizin yaş günlerinde özel ek indirimler ve kampanyalar düzenleyerek onları hatırladığınızı güzel bir sürprizle vurgulayabilir ve satış olanakları yaratabilirsiniz.

  • Blog yazıları yayınlayın

E-ticaret sektöründe söz sahibi olan firmaların blog yayınları da olduğu görülüyor. Çünkü blog yazıları, kısa ürün açıklamalarının yer aldığı sayfaların arama sonuçlarında üst sıralara çıkmada yetersiz kaldığı durumlarda etkili oluyor. Blog yazıları sayesinde kullanıcılarınızın ürün satın almanın dışında da sitenizi ziyaret etmesini sağlayabilirsiniz. Hedef kitlenizin ilgi alanlarına yönelik SEO uyumlu ve pazarlama odaklı içerikler üreterek sitenize “nitelikli trafik” çekebilirsiniz. Bunun için ana menüye blog şeklinde bir link ekleyebilirsiniz. Bir e-mail haberleşme listesi oluşturup üyelerinize blog yazılarınızı duyurabilirsiniz. Blog yazılarınızı duyurmak için etkili bir yol olarak sosyal medyayı da kullanabilirsiniz.

  • Fenomen pazarlaması (influencer marketing) yapın

Markaların sosyal medya fenomenleri ile gerçekleştirdikleri iş birlikleri, artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası. Televizyon izleme oranlarındaki düşüş, reklamsız yayın izlemeye olanak veren platformların artışı ve sosyal medyanın istikrarlı yükselişi pazarlamanın evrilmesini sağladı. Araştırmalar 10.000-90.000 arasında takipçiye sahip mikro fenomenlerin etkin bir pazarlama yapılmasına olanak verdiğini ortaya koyuyor. Markanıza uygun fenomenleri bulmak için markanızla alakalı konularda paylaşım yapılan hashtag’leri belirleyin. Bu konuda influencer marketing ajanslarından profesyonel destek de alabilirsiniz.

  • Karlılığa odaklanın

E-ticarette başarıya ulaşmanın yolları arasında yüksek ciro elde etmek olduğu düşünülüyor. Bu yaygın kanının aksine karlılığı koruyarak artırmak gerekiyor. “Ticarette satarken değil, alırken kazanırsınız” sözünü benimseyerek tedarikçilerin seri sonu/ellerinde kalan ürünlerini ucuza alarak “günün fırsatı” gibi kategorilerde satabilirsiniz. Depolaması zor, kırılabilir/bozulabilir ürünlerin gizli ek maliyetleri olacağından giderlerini kolaylıkla kontrol edebileceğiniz ürün gruplarını seçin. Ciro yerine karlılığı hedefleyerek gereksiz risklerden korunmuş olur ve faaliyetlerinize sağlıklı bir şekilde devam edebilirsiniz.

  • Ölçüm ve analiz yapın

E-ticarette başarılı olmak için büyük resme bakabilmelisiniz. Reklamdan müşteri hizmetlerine tüm alanlarda büyük resme bakabilmek için her aşamaya hakim olmalısınız. Satın almanın ve satışın tüm dinamiklerini bilerek iyileştirmeler gerçekleştirebilmek için ölçümler yapmalısınız. Rapor tutarak ve girdi-çıktıları izleyerek satışın her aşamasına hakim olabilirsiniz.


iyzico Marketing Team

iyzico Marketing Team

The Creative Souls Behind iyzico Communication