E-Ticarette Güven Damgası Nedir?

iyzico Posted on 5 dakika

Güven damgası hem e-ticaret aracılığıyla iş yapanlar için hem de internetten alışveriş yapanlar için çok önemlidir. İnternette ürün veya direkt olarak hizmet satan işletmeler müşterilerine güven verebilmelidir. Her ne kadar internet üstünden alışveriş yapma yaygınlaşsa da hala alışveriş yaparken çekinen ya da şüphe duyan kişi sayısı oldukça fazladır. Bu durumda ise kişilere alışveriş yaptıkları sitelerin güvenilir olduğuna dair bazı belge ve sertifikaların sunulması e-ticaretin daha güvenilir bir şekilde yapılabilmesini sağlamaktadır.  

Güven Damgası Nedir?  

6 Haziran 2016 tarihinde resmî gazetede Elektronik Ticaret Güven Damgası Hakkında Tebliğ’in yayınlanması ile e-ticaret şirketleri için yepyeni bir dönem başlamış oldu. Bu tebliğ ile Ticaret Bakanlığı Türkiye’deki tek güven damgası sağlayıcısı olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ni yetkilendirdi.  Borsalar Birliği güven damgası sağlayıcıları arasında yerini aldı.  

Güven damgası Tebliğ’de belirlenen asgari güvenlik ve hizmet kalitesi standartlarına uygunluk gösteren hizmet sağlayıcılarına ya da aracı hizmet sağlayıcılarına veriliyor. Güven damgası almış bir e-ticaret sitesinin asgari güvenlik ve hizmet standartlarına uyduğu öngörülebilir. Bu açıdan güven damgası oldukça önemlidir.   

Bu bilgilerin yanı sıra e-ticaret güven damgası ile ilgili bazı yanlış anlaşılmalar da olabilir. Bu yüzden güven damgası ne değildir veya neyi göstermez gibi bilgileri öğrenmekte fayda vardır. Bunlar şu şekilde listelendirilebilir;  

  • Mal veya hizmet garantisi değildir: Güven damgası, e-ticaret sitesinde bulunan mal veya hizmetlerin kalitesine de garanti olarak algılanmamalıdır.  
  • TOBB kefil ya da garantör değildir: Bir e-ticaret sitesinin güven damgası olması TOBB’un ilgili siteye garantör ya da kefil olduğu anlamına gelmez. Güven damgasının kullanıldığı hiçbir ülkede “güven damgası” verilen sitelere garantörlük verilmiş gibi algılanmamalıdır.  
  • Finansal bir güvence değildir: E-ticaret güven damgası sitede ticareti yapılan mal veya hizmetin niteliklerine dair oluşturulmuş bir finansal güvence değildir.   

E-ticaret güven damgasının ne olduğunu ve ne olmadığını bilmenin yanı sıra güven damgası avantajları konusunun da bilinmesi özellikle de e-ticaretle uğraşan veya ilgi duyan herkes için elzemdir. Güven damgasının birçok avantajı vardır. Bunlar şöyle sıralanmaktadır;  

  • Damgayı bulunduran sitelerden rahatlıkla alışveriş yapabileceğini ya da hizmet alınabileceğini anlamaya yardımcı olur.   
  • E-ticaret şirketlerinin sadece yurt içindeki değil yurt dışındaki rekabet gücü de artar. Bu da güven damgası avantajları arasında oldukça önem taşıyan bir niteliktir.   
  • Müşterinin siteye olan güvenini arttırarak ticaret sitesinden kazanılan gelirin de artmasına neden olur.   
  • Bu damganın alınabilmesi için sitede yapılacak olan çalışmalar ve iyileştirmeler sitenin hizmet kalitesini de ciddi oranda yükselterek yüksek düzeyde müşteri memnuniyeti sağlar.   
  • E-ticaret sektörüne yeni girenler için itibar ve güven kazanmak oldukça zordur. Güven damgası bu güven ve itibarın daha kısa sürede oluşmasına yardımcı olur.   
  • Bu damgayı alan ticaret firmaları sitelerinde Avrupa Çok-Kanallı ve Çevrimiçi Ticaret Derneği’nin (EMOTA) logosunu da kullanabilirler. Böylece uluslararası pazarda bulunmaları kolaylaşır.   

Genel olarak bakıldığında güven damgasının e-ticaret sitesi sahiplerine faydası büyüktür. Bu sektörde bulunan kişilerin e- ticaret güven damgası alması her açıdan faydalıdır.   

Kimler Güven Damgası Alabilir?  

Güven damgasının alınabilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu şartları yerine getirmiş olanlar güven damgası alabilirler. Güven damgası koşulları aşağıdaki gibidir; 

  • Sitenin TSE tarafından yetkilendirilmiş kurumlarca yapılmış A veya B sınıfı sızma testlerinin yapılmış olması gereklidir.  
  • Çocukların fiziki, psikolojik, zihinsel, ahlaki veya toplumsal gelişimini olumsuz yönde etkileyecek içeriklere yer vermeyerek buna karşı önlem almış olmaları gerekmektedir.  
  • Kargo, tedarik ve teslimat süreçlerinde şeffaf olmaları ve müşterileri en doğru şekilde bilgilendirmeleri gerekmektedir.   
  • E-ticareti internet üzerinden yapılan alışverişleri ve bu işlemler için kullanılan ödeme sistemlerini düzenleyen kanun ve kurallara uygunluk sağmaları gerekmektedir.  
  • Ürünün veya hizmetin detaylarına dair doğru bilgi vermeleri çok önemlidir.   
  • Ticaret sitesine sahip şirkete dair her bilgini açık ve net olması gerekir.  
  • Müşterilerin şirkete internet tabanlı iletişim şekillerinden en az biri ve bunun yanında telefonla da ulaşabilmeleri gerekir.   
  • Talep ve şikayetlerin yönetiminin en iyi şekilde yapılması gerekir.  
  • Siteyi yöneten kişinin Tebliğ’de belirtilen herhangi bir suçtan hüküm giymemiş olması gereklidir.  
  • Ticaret sitesinin iflas etmiş olması durumunda itibar iadesinin sağlanmış olması gereklidir.  

Güven Damgası Nasıl Alınır?  

Güven damgası bu işlemler için özel olarak açılmış olan internet sitesi üzerinden yapılacak bir başvuru ile alınabilir. 2018 senesi itibari ile bu başvurulardan mesul olan kurum olarak TOBB yetkilendirilmiştir ve başvurular aynı site üzerinden alınmaya devam edilmiştir.   

Damganın alınabilmesi için yukarıda da belirtildiği gibi bazı şartların yerine getirilmiş olması gerekmektedir. Yukarıdaki şartlar arasında olan sızma testinin ise Türk Standartları Enstitüsü tarafından yetkilendirilen kurumlar tarafından gerçekleştirilmesi gerekir. Sızma testi başvurudan en az üç ay önce yaptırılmış olması gerekmektedir. Ve sızma testi her takvim yılı içerisinde en az bir kere yine bu kurumlara yaptırılmalıdır.  

Bu güven damgası koşullarını karşılayan ve sızma testinden geçtiği yetkilendirilmiş kurumlarca onaylanan e-ticaret siteleri güven damgası almaya hak kazanırlar. Böylelikle hem birçok avantaj elde ederler hem de müşterilerinin güvenini kazanırlar.   


iyzico

iyzico

Şimdi Kolay