E-Ticarette SEO’dan Yeterince Faydalanıyor Musunuz?

E-ticaret siteleri için hedeflenen satış oranını yakalamanın yolu, gerekli organik trafiğin sağlanmasına bağlıdır. SEO (Search Engine Optimization) yani Arama Motoru Optimizasyonu da e-ticaret sitelerinin, arama motorları tarafından daha kolay bulunması ve dolayısıyla internet kullanıcılarının organik bağlarla bu sayfaları daha sık görmesi için uygulanan bazı yöntemleri kapsar.

Anahtar Kelime

SEO yönteminin temelini anahtar kelimeler (keywords) oluşturur. Kullanıcıların, arama motorlarına bir kelime ya da kelime grubu yazdıklarında milyonlarca internet sitesi taranarak en uygun içerik araştırılır. Arama motorunun, kullanıcının yaptığı kelime aramasına göre sunacağı sonuçlarda üst sıralarda yer alınması için doğru kelime ve kelime gruplarının e-ticaret sitesindeki metinlerde yer alması gerekir. Bu anahtar kelimeleri tespit etmek için amatör araçlar ve profesyonel uygulamalardan yardım alınabilir.

Ancak konu ile ilgili anahtar kelimelerin farklı sayfalarda defalarca kullanılması, arama motoru tarafından e-ticaret sitesinin her sayfasını farklı bir sonuç olarak ele alınmasına neden olur. Her sayfanın birbirine rakip olması nedeniyle de e-ticaret sitesinin trafiği azalır.

Rekabetten Destek Almak

Yüzlerce ve hatta binlerce rakip e-ticaret sitesi arasından sıyrılıp öne geçmek için rakipleri iyi analiz etmek gerekir. Google aramaları ile ortak alanınızda yapacağınız aramalarda hangi e-ticaret firmalarının üst sıralarda yer aldığını tespit edebilirsiniz. Bu işlemin ardından sizin siteniz ile rakipler arasındaki fark büyükse aynı anahtar kelimeleri kullanıp taklit etmek yerine rakiplerin boş bıraktığı alanlara uygun anahtar kelimelere yönelebilirsiniz.

Özgün İçerikler Oluşturmak

Arama motorlarında üst sıralarda yer almanın en önemli kurallarından biri ürün metinleri, hizmet tanıtımları ya da blog yazılarından özgün içerikler oluşturmaktır. Anahtar kelimelerin yer aldığı bu içeriklerde konu ve dil özgün olmalı, ana firmaların içeriklerini doğrudan kullanmak yerine farklı metinler oluşturulmalıdır.

Kopya metinler yerine özgün içerikler oluşturulması, arama motoru tarafından daha değerli kabul edildiği için kullanıcı aramalarında üst sıralarda yer almanızı sağlayacaktır. Birden fazla sitede bulunan kopya içerikler yerine kendi metinlerinizi oluşturmanız, aramalarda rakiplerinizi geçmenize yardımcı olacaktır.

Anahtar Kelimelerin Yeri

Ürün ve hizmet tanıtımlarında anahtar kelimeleri başlıklarda kullanmak, aramalarda doğrudan etkili sonuçlar elde edilmesini sağlar. Bütün anahtar kelimeler yerine özellikle o sayfanın amacını en doğru şekilde yansıtan anahtar kelimeleri kullanmak oldukça faydalı sonuçlar doğuracaktır.

Metinlerde yer alacak anahtar kelimelerde ise bütün kelimeleri bir arada kullanmamak gerekir. Kelime yığınlarından çok anlamlı cümleler halindeki anahtar kelimeler daha değerliyken sorulara verilen mantıklı cevaplar da sayfanın aramalarda üst sıralarda çıkmasını sağlar.

Dış Bloglar

E-ticaret sitesinin bünyesinde yer alan blog içerikler dışında alanında popüler ve trafik alan bloglarda aktif olarak yer almak da SEO’dan faydalanma yöntemleri arasında yer alır. Bilinen blog sitelerinden blog açarak anahtar kelimelerle müşteriye ulaşmak, orta ve uzun vadede satış trafiğini yukarı çekecektir.


iyzico Marketing Team

iyzico Marketing Team

The Creative Souls Behind iyzico Communication