E-Ticarette Tahsilat Nedir?

iyzico Posted on 4 dakika

Tahsilat, ekonomi ve finans alanında bulunan herkesin sıklıkla duyduğu bir kelimedir. Tahsilat nedir diye bakacak olursak kısaca, şirket içerisinde takibi ve vadesi dolduğu halde ödenmeyen alacakları takip etmektir. Ödenmeyen alacaklar, tahsilat adı altında yasal yollarla alınabilir. Günümüzde internet alışverişinin hayatımızda büyük bir alan kaplamaya başlamasıyla birlikte kurumlar daha güvenli ödeme yöntemleri geliştirmiştir. Geliştirilen online ödeme sistemlerinden biri de e-tahsilattır. E-tahsilat nedir sorusunun cevabı ise banka kartı veya kredi kartı gibi online ödeme yapmanıza yardımcı olan sistemdir. E-tahsilat sisteminin kullanan bütün şirketler, alacaklılarının yapması gereken ödemeleri bu sistem ile sağlayabilirler.

Tahsilat ne demek sorusundan sonra, bu konuyla ilgili merak edilenlerden bir diğeri soru ise e-ticaret tahsilat yöntemleridir. E-ticarette kullanılan tahsilat yöntemlerinden genellikle en çok kullanılanlar; kapıda ödeme, e-ticaret sitelerinde kredi kartı ile ödeme, havale/eft ile ödeme ve kripto para ile ödeme seçenekleridir. Ödeme yöntemleri yıllar içerisinde online alışverişin artmasıyla şekillenmiştir. Firmalar;  ödemeler yapılırken müşterinin güvenliği son derece önemsendiği için 3D secure gibi yöntemler geliştirerek, kullanıcı güvenliğini sağlamayı amaçlıyor. Bu sayede alışveriş yapan herkes, kartlarının güvenliğini düşünmeden rahatlıkla alışverişlerini yapabiliyorlar.

Güvenli Tahsilat Yöntemleri

Hem e-ticarette hem de günlük hayattaki tahsilat ödemelerinde en önemli şey ödemelerin güvenli bir şekilde gerçekleşmesidir. Firmaların bayilerinden veya müşterilerinden alacakları ödeme, güvenli olmadığı sürece her iki taraf içinde sıkıntılar yaratabilir. Oluşabilecek olumsuz durumlar karşısında firmanın ve müşterilerin bilgileri çalınabilir. Bu yüzden yoğun müşteri kaybı yaşayabilirler. Şirketlerin ödemelerini güvenli ve sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebilmek için kullandıkları e-ticaret tahsilatı yöntemleri şu şekildedir:

  • SSL Güvenlik Sertifikası: SSL Sertifikası; alışverişi yapan kişinin tüm bilgilerini saklayarak, üçüncü kişilerin bilgilere erişimden ve kötü amaçlı siber saldırılardan korur.
  • 3D Secure: 3D Güvenli Ödeme Sistemi, her iki tarafında işlemlerini güvenli bir şekilde yapabilmesini amaçlar. Ödeme esnasında, kart sahibine güvenlik için bir kod gönderilir. Kod kart sahibine gittiği için çalıntı kart kullanımının önüne geçilebilir. Kullanıcı ödemeyi kendi rızasıyla yaptığı için güvenlik sağlanmış oluyor.

Etkili Tahsilat Yöntemleri

Etkili bir tahsilat işlemi gerçekleştirmek istiyorsanız yapmanız gereken en önemli husus; konuşma ve hitabet tarzınızın iyi olmasıdır. Telefon konuşmasındaki tavrınız son derece önemlidir. Ödemeyi yapmakla yükümlü kişi, ondan ne istediğinizi anlayabilmelidir. Borçlu kişilerle yapılan konuşmaların her birinde çeşitli mazeretlerle karşılaşabilirsiniz. Tüm bu mazeretlere hazırlıklı olarak, saygı çerçevesi içerisinde konuşmayı gerçekleştirmelisiniz.

Etkin tahsilat yöntemleri için önem barındıran bir diğer husus ise görüşmenin kontrolünü elinizde tutarak, bazı noktalarda karşı taraf haksız olsa bile ‘’sizi çok iyi anlıyorum’’ gibi cümlelerle kendinizi ifade edebilirsiniz. Odaklı ve kararlı bir şekilde konuşarak, ödemeyi ne şekilde ve ne zaman yapacağını sormalı ve konuyu ödeme etrafında tutup, konuşmayı taahhüt almadan sonuçlandırmamalısınız.

Tahsilat Sisteminin Faydaları

Tahsilat sisteminin firmalar için en büyük faydası, borçlulardan ödemelerini alabilmesini kolaylaştırmasıdır. Ödeme günü yaklaştığında müşterilerini uyarır ve ödeme takibi yapabilmenizi sağlar. E-ticarette tahsilat sisteminin faydaları ise saymakla bitmez. Hem kullanıcıların hem de alacaklıların hoşuna giden tahsilat sistemi faydalar şu şekildedir:

  • Özellikle vakit problemi yaşayan kişilerin hoşuna giden avantajı, zaman tasarrufu sağlamasıdır.
  • Ödemenin boyutu müşteriye fazla gelmesi durumunda kredi kartına taksit imkânı sunar.
  • Ödemeleri gününden önce ve gününde hatırlatarak gecikmesini önler.
  • Online tahsilat mobil uygulamasını kullanarak gün içerisinde istediğiniz zaman ödemeyi yapabilirsiniz.
  • Alacaklarınızı kolayca kontrol ederek, müşterilerinize e-posta veya sms yoluyla ödeme hatırlatması yapabilirsiniz.