Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

iyzico Posted on 7 dakika

Cilt bakımı cildimizin görünümü ve sağlığı için oldukça önem verdiğimiz konulardan bir tanesidir. Düzenli olarak cilt bakımı yapmak yüzümüzün daha canlı ve sağlıklı görünmesini sağlar. Cilt bakımı yapmanın bir diğer iyi yanı ise kişisel bakımımıza önem vermiş olmamızdır. Günümüzde daha detaylı ve cilt tipine uygun bakım yapmak oldukça kolaydır.

Yeni çıkan ürünlerin skalasının geniş olması ve cilt tipinin daha kolay belirlenebiliyor olması cilt bakımını pratik bir hale getirmiştir. Cilt bakımı yapmak için ilk önce cildinizde aktif olarak var olan sorunları belirlemeniz gerekmektedir. Eğer önemli olduğunu düşündüğünüz ya da rahatsız olduğunuz bir cilt sorununuz varsa bu sorunun teşhisi ve tedavisi için ilk olarak doktorunuza danışmanız gerekir. Cildinizi tanımak, cildinizin hassas olup olmadığına karar vermek ve cildinize uygun ürünler kullanmak cilt bakımında oldukça önemlidir.

Cilt Bakımı Nedir?

Cilt bakımı, cildinize düzenli olarak uyguladığınız bakımların tümüne denir. Cilt bakımı yapmak, cildinizin daha sağlıklı olmasına ve daha genç görünmesine yardımcı olur. Eğer düzenli olarak doğru bir cilt bakımı uygularsanız cildiniz uzun yıllar boyunca sağlıklı görünebilir. Peki cilt bakımı nasıl yapılır? Cilt bakımınızı yapmak hem zevkli hem de bilgi gerektiren bir süreçtir. Bakımınıza başlamadan önce cildinizde aktif olan herhangi bir sorunun olup olmadığını tespit etmelisiniz. Örneğin eğer cildinizde aktif akneler bulunuyorsa birkaç cilt bakım aşamalarını atlamanız gerekecektir. Aktif akne bulunan ciltlerde peeling yapılması önerilmez. Yapacağınız peeling cildinizdeki akneye zarar verebilir ve aknenin cildinizin farklı yerinde de çıkmasına neden olabilir.

Evde cilt bakımı yapmak artık oldukça kolaydır. Düzenli cilt bakımı yaptırmak için her ay güzellik merkezine gitmenize gerek yok. Doğru ürünleri kullanarak siz de evde güzel bir cilt bakımı rutini oluşturabilirsiniz. Hatta evde kendi cilt maskenizi oluşturabilirsiniz. Fakat eğer cildinizde bir sorun varsa doktorunuza danışarak medikal cilt bakımı da yaptırabilirsiniz.

Evde Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Evde cilt bakımı yapmak oldukça kolay ve eğlencelidir. Bu esnada belirli bir cilt bakım sıralaması bulunur. Bu sıraya uygun olarak bakımınızı yaptığınızda daha doğru bir cilt bakımı rutini elde etmiş olacaksınız. Cilt bakımınızı yaparken doğru ürünleri yani cildinize en uygun olan ürünleri kullanmak oldukça önemlidir. Bunun yanında cilt bakımınızı yaparken bu ürünleri doğru sıralama ile uygulamak da önemlidir. Örneğin cilt temizliği her zaman ilk önce yapılmalıdır. Kirli ya da makyaj kalıntıları olan bir cilde uygulanan serumlar ya da kremler bir işe yaramayacaktır. Bu sebeple ilk olarak doğru cilt bakımı sırası aşamalarını uyguluyor olmanız gerekir. “Evde cilt bakım maskeleri nasıl yapılır?” sorusu da en çok merak edilenler arasındadır.

İlk olarak cildinizi en doğru temizleyici ile temizlemeniz gerekmektedir. En doğru temizleyiciyi seçmek için de cilt tipinizi öğrenmeniz ya da kendiniz belirlemeniz gerekir. Eğer yağlı bir cildiniz varsa ona göre bir temizleyici jel ya da köpük kullanmanız daha iyi olacaktır. Bunun dışında kuru ya da karma bir cilde sahipseniz yine ona uygun bir köpük ya da jel kullanmalısınız. Cildinizi temizledikten sonra nemlendirmeyi de ihmal etmemelisiniz.

Düzenli Cilt Bakımı Faydaları

Cilt bakımı yapmak yüzünüz ve cildiniz için oldukça önemlidir. Hydrafacial cilt bakımı, yağlı cilt bakımı, kuru cilt bakımı gibi birçok cilt bakım türü bulunmaktadır. Bunlardan size en uygununu seçip cilt bakımı yaptırabilir ya da kendiniz evde yapabilirsiniz. Cilt bakımı yapmanın faydalarından biri de cildinizin uzun süre genç ve canlı görünmesini sağlamasıdır. Örneğin eğer cildinizi her zaman temiz tutuyorsanız ve toniklerinizi uyguluyorsanız cildiniz daha canlı görünecektir. Bu da cilt bakımı faydaları arasında yer alır. Düzenli cilt bakımı sayesinde sivilce ve akne gibi şikayetlerinizden kurtulabilirsiniz. Eğer cildinizde lekelenmeler var ise bu lekeleri azaltabilir ya da durdurabilirsiniz. Cildinizde gözenekler bulunuyor ise ve siyah noktalardan şikayetçiyseniz düzenli cilt bakımı yapmak bu problemlerinizi çözecektir.

Cilt bakımı rutinlerinize lifting uygulamasını da dahil ettiğiniz takdirde bu uygulama ile kolajen üretimini artırabilirsiniz. Böylelikle cildiniz daha taze görünecektir. Cilt yenilenmesinde etkili olan kolajen oldukça önemlidir. Düzenli cilt bakımı yapmanın bir başka faydası ise cilt tonunuzun eşitlenmesidir. Özellikle göz çevresinde yaşanan bu durum pek çok insanın hoşlanmadığı ve karşılaşmak istemediği bir durumdur. Düzenli olarak cilt bakımınızı uyguladığınız takdirde cildinizde oluşan ton uyuşmazlıklarının önüne geçebilirsiniz.

Cildinizde oluşan sorunları çözebilmek için ilk olarak doktorunuza danışmalısınız ve onun verdiği tavsiyeler doğrultusunda hareket etmelisiniz. Örneğin yüzünüzde komedonlar ya da sivilceler varsa ilk olarak doktorunuzun tavsiye ettiği kremleri kullanmalı ya da onun tavsiye ettiği cilt bakım türünü tercih etmelisiniz. Hassas bir cildiniz varsa uygulayacağınız adımlar konusunda dikkatli davranmalısınız. Yüzünüzü tahriş edecek ürünlerden ve kimyasallardan uzak durmalısınız. Bunun dışında cilt sağlığını etkileyen bir diğer nokta ise beslenme düzeninizdir. Sağlıklı bir cildinizin olmasını istiyorsanız düzenli ve sağlıklı beslenmek oldukça önemlidir. Doğru aşamalarla doğru ürünleri uyguladığınız takdirde cilt sorunlarınızı çözebilme olasılığınız artacaktır.

Cilt Bakımında Kullanılan Ürünler

Cilt tipinize karar verip uygun bir temizleyici ile temizledikten sonra uygulamanız gereken ikinci adım cildinizi uygun bir tonik ile arındırmanızdır. Eğer gözenekleriniz varsa gözenek sıkılaştırıcı bir tonik tercih edebilirsiniz. Ya da sivilceleriniz mevcutsa sivilce karşıtı bir tonik tercih edebilirsiniz. Temizleme sonrası pamuğa döktüğünüz toniğiniz ile cildinizi ayrıntılı bir şekilde temizleyebilirsiniz.

Cildinizi iyice temizleyip arındırdıktan sonraki adım ise peeling adımıdır. Peeling yapmak cildinizi ölü derilerden arındırır. Bu yüzden kremlerinizi ya da serumlarınızı sürmeden önceki adımınız peeling yapmak olmalıdır. Fakat eğer sivilceli bir cildiniz varsa peeling adımını atlamanız gerekebilir. Peeling yapmak yüzünüzdeki sivilcelerin tahriş olmasına neden olabilir.

Peeling adımını da tamamladıysanız diğer adıma geçebiliriz. Bu adımda cildinize iyi geldiğini düşündüğünüz bir serumu uygulamalısınız. Yaşlanma karşıtı, akne karşıtı, cilt yenileme özellikli olmak üzere pek çok ihtiyaca yönelik tonikler bulunmaktadır. Siz de kendinize en uygun toniği seçerek cilt bakım rutininizin bu aşamasında uygulayabilirsiniz.

Cildinizi nemlendirmeniz çok önemlidir çünkü yaşlılık cilt kurumaya başladığında belirginleşir. Bu yüzden yüzde çatlak ya da kırışıklık oluşmaması için cildinizi nemlendirmeniz gerekmektedir. Özellikle kış aylarında cildiniz oldukça kurur ve zaman zaman soyulmalar ortaya çıkabilir. Bu duruma sebep olmamak için yüzünüzü sık sık iyi bir nemlendirici ile nemlendirmelisiniz. Eğer çok sık kuruyan bir cildiniz var ise yoğun nemlendiricileri tercih edebilirsiniz.

Cildinizi nemlendirdikten sonra göz çevresi kreminizi uygulamanız gerekmektedir. Eğer göz çevresinde bir sorun yaşamıyorsanız bu adımı atlayabilirsiniz. Göz çevreniz şikayetleriniz var ise bu doğrultuda aldığınız göz çevresi kremini bu adımda uygulayabilirsiniz.