En Popüler E-ticaret Oluşumlarının Başarı Öyküleri

1995 yılında internetin yaygınlaşmasıyla birlikte hayatımıza giren e-ticaret, kısa sürede büyük bir başarı göstermeyi başardı. Ortaya çıkmasından bugüne kadar geçen 20 yıllık süreçte ise dünyada birkaç yüz milyon dolardan trilyon dolar seviyesini aşan bir hacme ulaştı. Bunda e-ticaret firmalarının sayılarının artması kadar SSL sertifikası ve 3D Secure gibi uygulamalarla güvenli e-ticaret anlayışının yaygınlaşması da büyük rol oynamaktadır.

Tabii bu hızlı gelişime paralel olarak bazı e-ticaret firmaları da öncü olmanın dışında dünya e-ticaret pazarında liderliği ele geçirmiş durumda. İşte dünyanın ve Türkiye’nin en büyük e-ticaret firmalarından bazıları ve kısa başarı öyküleri:

Amazon

1994 yılında kurulan ve ilk online alışveriş işlemini ertesi yıl gerçekleştiren amazon.com, kitap satışı olarak başladığı e-ticarette elektronik cihazlar, giyim, aksesuar gibi oldukça geniş bir ürün yelpazesine sahip. Dünyanın hemen her ülkesine satış yapmayı sürdüren firma, 50 milyar doları aşan değerinin dışında e-kitap okuyucusu Kindle’larla da fark yaratmayı başardı. Teknik bir arıza nedeniyle 2013 yılında sadece 49 dakika boyunca amazon.com’a ulaşılamaması, şirketi 5.7 milyon dolarlık satıştan mahrum bırakmıştır.

Alibaba

1999 yılında sadece 100 bin dolar sermaye ile Çin’de kurulan Alibaba, kısa sürede büyük bir gelişim göstererek ABD’den Hindistan’a kadar bütün dünyaya hizmet vermeyi başarmış durumda. 80 farklı ülkede 20 bin çalışanı bulunan alibaba.com, üreticiden üreticiye (B2B), üreticiden tüketiciye (B2C) ve tüketiciden tüketiciye (C2C) satış seçenekleriyle dünyanın bu alandaki en büyük e-ticaret sitesi konumunda.

Elektronikten makineye 40 farklı kategoride, 190 ülkeden alıcı ve satıcının iletişime geçebildiği alibaba.com ve aliexpress.com, 150 milyar dolarlık bir değere sahip. Çin’de 2009’dan beri kutlanan 11 Kasım Bekarlar Günü’nü için özel hazırlıklar yapan firma, 2015 yılındaki kutlamalarda sadece bir saat içerisinde yaklaşık 3.9 milyar dolarlık satış yapmayı başardı.

eBay

1995 yılında ABD merkezli kurulan eBay, lazer cihazı satışıyla başladığı e-ticarette günümüzde akla gelecek hemen her ürünün bulunabildiği ve dünyanın neredeyse her ülkesine satış yapabilen dev bir markaya dönüştü. Günümüzde yaklaşık 70 milyar dolarlık değere ulaşmasının yanı sıra birçok ülkede bulunan ortaklıkları sayesinde de büyümeye ve yeni pazarlara ulaşmaya devam ediyor.

JD.com – Jingdong Mall

1998 yılında kurulmasına rağmen ilk online alışveriş işlemini 2004 yılında gerçekleştiren JD.com, ilk olarak manyetik optik disk satışı yapılan bir platformdu. Günümüzde ise elektronik ürünler, cep telefonları, bilgisayarlar gibi diğer ürünler ile ürün yelpazesini oldukça genişletmiştir. Üreticiden tüketiciye (B2C) gerçekleştirilen satışlar sayesinde şirketin değeri günümüzde 6 milyar doları aşmıştır ve son yıllarda büyüme oranı %100’e yakın seyretmektedir. Mobil e-ticaretin de en büyük platformlarından biri olarak görülen JD.com, mobil uygulaması üzerinden yaklaşık 18 milyon aylık aktif kullanıcı sayısına ulaşmıştır.

Gittigidiyor

2001 yılında kurulan Gittigidiyor, Türkiye e-ticaret pazarının öncülerinden olmakla birlikte en büyük platformları arasında da yer alır. Hem alıcıları hem de satıcıları koruyan onay sistemi ile üretici ve tüketicileri bir araya getiren site, 15 milyona yaklaşan satış işleminin gerçekleştirilmesini sağlamıştır. Cep telefonu, fotoğraf makinesi, bilgisayar, giyim, mücevher, para, plak, kitap gibi toplam 4 bin kategoride binlerce ürünün satışa sunulduğu bir alana dönüşen gittigidiyor.com, 2011 yılında eBay’e satılmıştır.

Hepsiburada

Kurulduğu 1998 yılından itibaren hızla gelişen ve dünyadaki trendleri takip etmeyi sürdüren Hepsiburada, günümüzde yaklaşık 7 milyon üyeye sahip dev bir e-ticaret platformuna dönüşmüştür. 600 bin ürünün yer aldığı sitede elektronik, giyim, kozmetik, kitap, takı gibi hemen her ürünü birçok farklı fiyat seçeneği ile bulmak mümkün.

Akakçe

2000 yılında kurulmasına karşın Türkiye’de e-ticaretin gelişmesine paralel olarak büyüyen Akakçe, diğer e-ticaret sitelerinden farklı olarak bir ürün ya da hizmet satmaz. Aranılan bir ürünün hangi e-ticaret firmasında hangi kampanya koşullarıyla ne kadara satın alınabileceğinin karşılaştırılmasını sağlayan bir platform olarak hizmet vermektedir. Bir arama motoru ve internetten alışveriş yapma rehberi olarak kabul edilebilecek akakce.com ile ihtiyaç duyulan ürünün en ucuzdan en pahalıya hangi sanal mağazada ne kadara satıldığı öğrenilir, fiyat ve ek seçeneklerin karşılaştırması yapılabilir. Bu uygulama da Türk e-ticaret pazarına getirdiği yeni ve farklı anlayışla ön plana çıkmasını sağlar.


iyzico Marketing Team

iyzico Marketing Team

The Creative Souls Behind iyzico Communication