Gerilla Pazarlamadan Yararlanarak Satışlarınızı Arttırın

Gerilla pazarlama, en basit anlatımla küçük işletmelerin büyük işletmelerle rekabet edebilmeleri için kısıtlı bütçe ve mekana rağmen yürüttükleri reklam kampanyalarıdır. Aslında geleneksel pazarlama ile gerilla pazarlamanın amacı aynıdır ancak fark, kullanılan araçlardan doğar. Gerilla pazarlamada mümkün olan en düşük bütçe ile geleneksel pazarlama araçlarının sağlayacağı etkinin çok daha fazlası hedeflenir.

Zaman ve mekan sınırı tanımadan etkili ve güçlü mesajlar vermeyi hedefleyen gerilla pazarlamanın en önemli özelliği tek seferlik bir çalışma olmamasıdır. Kulaktan kulağa pazarlama, broşür, tele pazarlama, insan, eşya ve araç giydirme gibi yöntemler kullanılarak birçok kere çalışmanın yenilenmesi, etkisinin uzun vadeli ve istenilen düzeyde olmasına yardımcı olacaktır. Sadece bir kere yapılan bir gerilla pazarlama yöntemi, ne kadar başarılı olursa olsun geleneksel pazarlama araçlarının yoğunluğu ve sıklığı nedeniyle geri planda kalacaktır.

Gerilla Pazarlama, Fırsatları Değerlendirmektir

Büyük markalarla mücadele eden küçük ölçekli ya da yeni kurulmuş e-ticaret firmalarının kullanabileceği gerilla pazarlama yöntemi, 1960’larda ABD’de ortaya çıktıktan sonra hızla benimsenmiş ve küçük işletmelerin büyük markalarla mücadele edebilmeleri için yeni bir güce sahip olmalarını sağlamıştır. Gerilla pazarlamanın babası olarak kabul edilen Jay Conrad Levinson, gerilla pazarlamayı tanımlamak için verdiği örnekle dezavantajların avantaja çevrilmesinin, bu yöntemin temeli olduğunu yansıtmayı başarıyor:

“İki büyük mobilya mağazasının ortasında küçük bir mobilya mağazası daha yer alır. Sağdaki büyük mağaza dev bir afiş asar ve ‘%60’a varan indirimler’ yazar. Soldaki büyük mağaza da bunun altında kalmaz ve daha da büyük bir afiş asarak ‘%75’e varan indirimler’ yazar. Mağazaların tabelalarını bile kapatacak kadar büyük afişlerin ortasında yer alan 3. küçük mağaza ise rekabette hesaba katılmamasına ve büyük indirimler yapacak bütçesi olmamasına rağmen kapısının üzerine bir afiş asar ve gerilla pazarlama ruhunu yansıtmayı başarır: ‘Ana Giriş!”

Gerilla Pazarlama Zeka ile Enerjiyi Bir Araya Getirir

Gerilla pazarlamada küçük bütçelerle büyük işler başarmak ve etkili sonuçlar elde etmek için hedef kitleyi iyi analiz etmek, pazarı iyi inceleyerek dezavantajları avantaja çevirmek ve e-ticareti yapılacak ürün grubu ya da hizmeti iyi seçmek gerekir. Geniş bir ürün yelpazesinin bulunacağı ya da birden fazla alanda hizmet sunulacağı durumlarda gerilla pazarlama yöntemleri istenilen etkinin yaratılmasında yetersiz kalacaktır. Bir savaşta olduğu gibi küçük orduların büyük orduları alt etmesinin tek yolu, doğrudan saldırmak yerine dolaylı saldırılar düzenlemek ve avantajlı bölge üzerinden ilerlemektir.

Geleneksel pazarlamada yeni dil ve uygulamalara rağmen genellikle yeterli sıcak ve samimi hava yaratılamamasına rağmen gerilla pazarlamanın ilk şartı sıcak, samimi, orijinal ve zeka dolu ürünler ortaya koymasıdır. Satışları arttırmak için gerilla pazarlamadan yararlanırken dikkat edilmesi gereken belli başlı noktalar ise şöyle sıralanabilir:

● Tüketiciyle yakın ve samimi bir bağ kurmayı hedefleyen gerilla pazarlama, esnek, hareketli ve sonuç odaklı bir organizasyon halinde yürütülmelidir.

● Zaman ve mekan sınırı tanımamasına rağmen markanın değerini düşürecek ve e-ticaret firmasını hedefinden uzaklaştıracak ortamlardan uzak durur. Hedef kitle ile amaçları iyi analiz ederek e-ticaret firmasının marka değerini arttıracak mecralara yönelmelidir.

● Gerilla pazarlamanın en büyük özelliği zeka ve kalitenin bir araya gelmesidir. Bütün enerjinin bu iki özelliğe harcanmaması durumunda ortaya çıkan sonuç, satışları arttırmak yerine trafiğin daha azalmasına ve marka değerinin düğmesine neden olacaktır.

● Büyük markaların dezavantajlarını değerlendiren gerilla pazarlama, her yolu mubah görmez ve insanların kusurları üzerinden hareket etmez. Özel hayat ve toplumun hassas noktalarını dikkate alarak bunların etrafından dolaşmayı bilir.

Gerilla Pazarlama Fark Yaratır

Zeka ile birleşerek etkili sonuçlar yaratılmasını sağlayan gerilla pazarlama, e-ticarette başarılı olmak için tek başına yeterli görülmemelidir. Çok sayıda e-ticaret firmasının rekabet halinde olduğu bu büyük pazarda kalıcı sonuçlar elde etmek için hedef kitle analizi, ürünlerin ya da hizmetin kalitesi, web sitesinin kullanışlı olması, ödeme sistemlerinin yeterli olması gibi temel kriterler mutlaka karşılanmalıdır. Sitenizi ziyaret edecek kullanıcıları alışverişe ikna etmek ve sepet terk oranını düşürmek için alternatif seçenekler sunmanız da gerekecektir.

Sepet terk oranında en önemli sebepler arasında sanal POS ve ödeme sistemlerinin yetersiz olması gelir. Kart saklama ve tek tıkla ödeme özellikleri bulunan iyzico ile çalışmak, hem Türkiye’nin en büyük bankalarının sanal POS uygulamalarına sahip olmanızı sağlar hem de ödeme kolaylığı sunarak müşterinin ödeme işlemini çok kısa süre içerisinde başarıyla sonuçlandırmasına yardımcı olur. Böylece sunulan bu kolaylıklar ve gerilla pazarlamanın orijinal yöntemlerinden faydalanarak satışlarınızı arttırmak için yeterli donanıma da sahip olmuş olursunuz.


iyzico Marketing Team

iyzico Marketing Team

The Creative Souls Behind iyzico Communication