Yapay Zeka: Yapabileceklerinin Bir Sınırı Var Mı?

iyzico Posted on 4 dakika

“Bilgisayar sistemlerinin, insan zekası gerektiren görsel algılama, ses tanıma, karar verme ve diller arası çeviri gibi eylemleri gerçekleştirilmesi.”

İlk kez 1956 yılında ortaya çıkan ve sözlük tanımı yukarıdaki cümle olan yapay zeka, 80’li yıllardaki bilim-kurgu filmlerinde geleceğin teknolojisi olarak gösterilirken bugün birçok alanda hayatımızın sıradan bir parçası haline geldi. Ancak yapay zeka teknolojisi ile yapılabileceklerin bir sınırı yok ve her geçen gün bizi şaşırtmaya devam ediyor. Nasıl mı?

Zaman zaman ana haber bültenlerinde geliştirilen insansı robotların yapabildikleri bizi hayrete düşürüyor, hatta bazılarımızı ürkütebiliyor. Ancak bazı yapay zeka uygulamaları, fazla göz önünde olmasa dahi hayatımızdaki birçok probleme çözüm sunuyor. İşte o uygulamalardan bazıları:

  • Yapay zeka, Çin’de hayat kurtarıyor. 1,3 milyarlık nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin’de, sağlık hizmetlerinde zaman zaman aksaklıklar yaşanabiliyor. Talebin karşılanabilmesi adına yeterli radyolog sayısına sahip olmayan Çin’in yardımına Infervision koşuyor. Akciğer kanserinin erken teşhisinde çok kritik bir öneme sahip olan yapay zeka tabanlı bu teknoloji sayesinde, radyologların iş yükü ciddi anlamda hafifliyor ve tedavi süreçleri çok daha başarılı bir şekilde planlanabiliyor.
  • Veri odaklı yapay zeka teknolojileri, otomotiv sektöründe de sıkça karşımıza çıkıyor. Volvo, şu an kullanımda olan tüm araçlarından topladığı verilerle bir aracın ne zaman arızalanacağını ve bakıma ihtiyaç duyabileceğini tahmin eden bir sistem geliştirdi. Bu sayede müşterilerine daha iyi bir deneyim sunmayı hedefleyen marka, aynı zamanda otonom (sürücüsüz) araç alanında da çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor.
  • Burberry markasını duyduğunuzda, muhtemelen aklınızda moda dünyasının en lüks markalarından biri ve o meşhur desen canlanıyor. Ancak Burberry işin arka planında sahte ürünlerle mücadele etmek ve müşterilerine daha iyi bir deneyim sunmak amacıyla yapay zeka tabanlı teknolojiler geliştiriyor. Müşterileriyle kurduğu kişisel bağı güçlendirmek isteyen marka, kişiselleştirilmiş bir deneyim ve sadakat programları ile bunu sağlamaya çalışıyor.
  • Google, yapay zeka teknolojisiyle denizlerdeki yasadışı avlanmayı önlüyor. Uydu verileri ile oluşturulan 22 milyon veri noktası, tüm dünyadaki gemilerin nerede olduğunu ve ne amaçla orada bulunduğunu kolaylıkla tespit edebiliyor.
  • Günümüzün büyük bir bölümünü harcadığımız sosyal medya mecraları da yapay zeka teknolojisinden sıklıkla yararlanıyor. Twitter, Facebook ve Instagram; saldırgan, ırkçı ve rahatsız edici içeriklerin engellenmesi konusunda yapay zeka teknolojisine başvuruyor ve kullanıcılarına daha iyi bir deneyim sunmayı hedefliyor.
  • Eğer bir Spotify kullanıcısıysanız, her Pazartesi sabahı heyecanla “Haftalık Keşif” listenize göz attığınızı düşünüyoruz. Bu listenin tam olarak hangi parametrelerle oluşturulduğu hakkında ciddi tartışmalar devam ederken, işin arka planında ciddi bir yapay zeka teknolojisi yatıyor.
  • Bir Türk girişimi olan Falcon AI, geliştirdiği yapay zeka tabanlı uygulamalarla moda ve e-spor alanlarında faaliyet gösteriyor. Kullanıcılarının moda tercihlerini algılayarak yeni önerilerde bulunan FashionI, kişiselleştirilmiş bir alışveriş deneyimi sunuyor.
  • iyzico, geliştirdiği yapay zeka tabanlı skorlama sistemiyle online ödeme dünyasındaki sahtecilik işlemlerini yüksek bir başarı yüzdesiyle engelliyor ve hem tüketiciler hem de satıcılar için daha güvenli bir online alışveriş ekosistemi yaratıyor. Daha detaylı bilgi, Sahtecilik Önleme Sistemi sayfasında sizi bekliyor.

Yapay zeka, hayatımızı birçok alanda kolaylaştırırken bir yandan ciddi tartışmaları da beraberinde getiriyor. SpaceX ve Tesla CEO’su Elon Musk ile Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, bu konuda yakın bir zaman önce karşı karşıya geldi. Musk’ın yapay zeka teknolojisi hakkındaki gelişmelerden endişelendiğini ve hükümetin bu konuya müdahale etmesi gerektiğini belirten açıklamalarına Zuckerberg’den “Yapay zeka konusundaki görüşlerim son derece net ve iyimserim. Kıyamet senaryosu uyduranlara bir anlam veremiyorum.” karşılığı geldi. Elon Musk ise Twitter üzerinden “Mark ile bu konu hakkında daha önce de konuştum ve bu konudaki hakimiyeti oldukça sınırlı.” ifadelerini kullandı.

Yapay zekalı teknolojisi, farklı uygulamalarıyla hayatımızı giderek daha fazla şekillendiriyor. Ve bu teknolojinin ulaşabileceği nokta konusunda herhangi bir sınırı yok.🙂 Yapay zeka alanındaki gelişmeleri önümüzdeki dönemde heyecanla takip edeceğiz.


iyzico

iyzico

Şimdi Kolay