Melek Yatırımcılar: Girişimcilik Dünyasının Merak Edilen İsimleri

Bir süredir fazlasıyla popüler olan startup’lar, merak edilen bir dünya olma özelliğini halen koruyor. İçerisinde geleneksel iş dinamiklerinin dışında pek çok faktörü bulunduran bu dünya, birçok farklı aktörü de içerisinde barındırıyor. Bu aktörlerden biri de melek yatırımcılar. Peki ama kim bu melek yatırımcılar? Tam olarak neler yapıyorlar? Onlara nasıl ulaşılabilir? Girişimcilik hikayenizin başlarındaysanız ve bu soruları merak ediyorsanız, şu anda doğru yazıyı okuyorsunuz! Gelin şimdi melek yatırımcılardan daha detaylı bahsedelim.

Kim Bu Melek Yatırımcılar?

Melek yatırımcılar, başlangıç ve büyüme aşamasındaki girişimlere yatırım yapan ve onların daha hızlı büyümeleri için fon sağlayan kişilerdir. Melek yatırımcılardan bir yatırım almak istiyorsanız, doğal olarak onları girişiminizin büyüme potansiyeli olduğuna ikna etmeniz gerekmektedir. Bugün hepimizin sıklıkla kullandığı Facebook, Uber ve WhatsApp gibi başarılı girişimler de ilk dönemlerinde melek yatırımcılardan destek alan ve melek yatırımcılık konusuna ilgi duyan kişileri teşvik eden başarı öyküleri olarak dikkat çekmektedir. İşte melek yatırımcılar hakkında çok merak edilen sorular ve onların cevapları:

Melek Yatırımcılar Ne Kadar Yatırım Yapar?

Bu sorunun net bir cevabı yok. Çünkü yatırımların miktarları, sektöre ve ülke şartlarına göre fazlasıyla değişkenlik gösterebiliyor.

Melek Yatırımcıların En Fazla Önem Verdiği 4 Konu Nedir?

-Kurucuların geçmişi, işlerine karşı tutkuları ve yarattıkları güven duygusu.

-Girişimin bulunduğu sektörde bir ihtiyacı karşılama ve talep görme olasılığı.

-Tüm detaylarıyla düşünülmüş, gerçekçi bir iş planı.

-Girişimin bulunduğu şartlara uygun bir finansal değerleme.

Bir Melek Yatırımcıdan Yatırım Almak Ne Kadar Sürer?

Şunu açık ve net olarak söyleyebiliriz: Yatırım süreci fazlasıyla zorlu ve birçok farklı dinamiği içinde bulunduran bir süreç. Fikirlerinize gerçekten inanan, sizi ileriye taşıyabilecek ve anlayabilecek bir yatırımcı bulmak, girişiminiz için hayati bir önem taşıyor. Bu sebeple bu noktada ne zaman ve ne kadar yatırım aldığınızdan daha çok kimden yatırım aldığınıza dikkat etmeniz gerekiyor. 

Bir Melek Yatırımcıya Nasıl Ulaşabilirim?

Melek yatırımcı ağları, bu noktada size yardımcı olabilecek en doğru adrestir. Ülkemizde girişimcileri desteklemek ve yatırım yapmak amacıyla kurulan birçok melek yatırımcı ağı bulunmaktadır. İşte onlardan bazıları:

Galata Business Angels

ŞirketOrtağım

Keiretsu Forum Türkiye

TRAngels Melek Yatırım Ağı

Telos Angels İstanbul

İstanbul Startup Angels

BIC Angels

EGİAD Melekleri

BUBA Business Angels

Bahariye Business Angels

Bu ağlara başvurmanın bir girişimci için birçok avantajı vardır. Örneğin bireysel bir başvuru yerine bir yatırım ağına başvuran girişimci, fikrini birden fazla yatırımcıya anlatma imkanı bulur. Bunun yanı sıra mentorluk desteği de yatırım ağlarının bir diğer avantajıdır.

Melek Yatırımcı Olmanın Riskleri Nelerdir?

Melek yatırımcılık, içerisinde fazlasıyla yüksek riskler barındırmaktadır. Analiz edildiğinde kolaylıkla başarılı olabileceği öngörülen birçok girişim, günün sonunda başarısız olabilir. Bu da o girişime yatırım yapan melek yatırımcı için ciddi bir maddi kayıp anlamına gelmektedir.

**

Sizin için melek yatırımcılar hakkında en çok merak edilen soruları cevaplamaya çalıştık. Eğer bir girişim fikriniz varsa ve başarıya ulaşmak istiyorsanız, bir melek yatırımcı sizi hedefe daha hızlı ulaştıracak en önemli aktörlerden biridir. Ancak önce şu sorunun cevabını bulmalısınız: Gerçekten doğru melek yatırımcıyı bulabilecek misiniz? 


iyzico Marketing Team

iyzico Marketing Team

The Creative Souls Behind iyzico Communication